War in Europe and the Fight for the Right to Report: Annual Report by the partner organisations to the Council of Europe Platform to Promote the Protection of Journalism and Safety of Journalists. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 83 p. - [Accesat la 22.07.2023].
Disponibil: https://edoc.coe.int/en/media/11579-war-in-europe-and-the-fight-for-the-right-to-report.html
Publicatia reprezinta Raportul anual (2023) al organizațiilor partenere către Consiliul Europei pentru Promovarea Protecției Jurnalismului și Siguranței Jurnaliștilor.
Raportul Platformei pentru Siguranța Jurnaliștilor din 2023: un război asupra jurnalismului în anumite părți ale Europei, număr crescut de jurnaliști în detenție.
Acest raport examinează principalele amenințări la libertatea presei din Europa și prezintă recomandări către Consiliul Europei, Uniunea Europeană și statele membre referitoare la acțiunile necesare pentru îmbunătățirea situației. În timpul anului 2022, platforma a publicat 289 de alerte privind amenințări grave sau atacuri la libertatea presei în 37 de state, inclusiv jurnaliști uciși, încarcerați, atacați, hărțuiți legal și supuși campaniilor de denigrare. Această cifră include și alerte privind Rusia, deoarece organizațiile partenere au decis să continue monitorizarea stării libertății presei și a atacurilor împotriva jurnaliștilor după expulzarea sa din Consiliul Europei în martie 2022.
Platforma pentru Siguranța Jurnaliștilor a fost înființată în 2015 de către Consiliul Europei în colaborare cu organizații internaționale de frunte active în domeniul libertății de exprimare și asociații de jurnaliști, cu scopul de a îmbunătăți protecția jurnaliștilor și de a aborda mai bine amenințările și violența împotriva profesioniștilor media în Europa. Platforma facilitează diseminarea informațiilor privind amenințările grave la libertatea presei, întărește răspunsul Consiliului Europei la aceste amenințări și responsabilitatea statelor membre. Ea permite Consiliului Europei să fie alertat în mod rapid și sistematic cu privire la aceste amenințări și să ia măsuri coordonate și prompte și răspunsuri politice atunci când este necesar.
CUPRINS:
Recomandari
Introducere
Impactul invaziei ruse in Ucraina asupra libertatii presei
Bielarus
Atacuri, hartuiri si campanii de intimidare
Impunitate
Arestări, detenții și urmărire penalăJurnaliști în detenție în Europa la data de 31 decembrie 2022
Acțiuni SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) și acțiuni legale abuzive împotriva jurnaliștilor
Legislatie restrictiva
Serviciile publice mass-media
Capturarea mass-media
Supraveghere și spywareCompartiment institutional
Consiliul EuropeiUniunea Europeana
SLAPP - Acțiuni judiciare strategice împotriva participării publice (SLAPP) sunt acțiuni legale intenționate să intimideze, să descurajeze sau să reducă la tăcere persoanele sau organizațiile care exercită dreptul la liberă exprimare sau dreptul de a participa la dezbateri publice. Aceste acțiuni judiciare abuzive pot fi folosite de persoane sau companii puternice împotriva jurnaliștilor, activiștilor, cetățenilor sau organizațiilor care critica sau dezbat public acțiunile lor.
Scopul acțiunilor SLAPP este de a crea un climat de frică și de a pune presiune asupra celor vizati pentru a-i determina să renunțe la exercitarea dreptului lor constituțional de a vorbi în public despre probleme de interes public. De multe ori, acțiunile SLAPP se bazează pe acuzații exagerate, nefondate sau inflamate cu scopul de a provoca prejudicii financiare și psihologice, cu speranța că persoanele sau organizațiile vizate se vor retrage din dezbatere sau vor renunța la criticile lor.
Acțiunile SLAPP sunt considerate un abuz al sistemului judiciar și un atac asupra libertății de exprimare și a dreptului la informație. Ele pot avea efecte dezastroase asupra jurnaliștilor și organizațiilor media, care se pot confrunta cu costuri legale mari, pierderea timpului și a resurselor în lupta împotriva acestor acțiuni, chiar dacă au dreptate.
În multe țări, există eforturi de a adopta legislație pentru a combate acțiunile SLAPP și a proteja libertatea de exprimare și participarea publică. Unele jurisdicții au introdus proceduri legale mai rapide și mai eficiente pentru a respinge acțiunile SLAPP și a proteja părțile vătămate de efectele lor negative.
* * *
Spyware-ul (denumit și software spion) reprezintă un tip de program software malitios conceput pentru a colecta informații despre utilizatorii unui dispozitiv sau sistem informatic, fără consimțământul sau cunoștința acestora. Spyware-ul este proiectat pentru a monitoriza activitățile utilizatorilor, cum ar fi navigarea pe internet, trimiterea și primirea de mesaje, tastarea parolelor și alte date personale sau confidențiale.
Spyware-ul poate fi utilizat în diverse scopuri, inclusiv pentru marketing invaziv, colectarea de informații personale pentru a vinde aceste date terților, monitorizarea activității angajaților într-un mediu de lucru, șantaj sau fraudă online. În multe cazuri, utilizatorii nu sunt conștienți că au spyware instalat pe dispozitivele lor, deoarece acesta este adesea ascuns în aplicații sau programe aparent inofensive.
Spyware-ul poate afecta negativ performanța dispozitivului, poate conduce la scăderea vitezei de lucru sau la blocarea acestuia. De asemenea, poate reprezenta o amenințare la adresa securității datelor personale și a confidențialității utilizatorilor, deoarece informațiile colectate pot fi expuse sau utilizate în mod neautorizat.
Pentru a se proteja împotriva spyware-ului, utilizatorii trebuie să fie atenți la sursele de descărcare a aplicațiilor și să utilizeze soluții de securitate, cum ar fi programe antivirus și antimalware, pentru a detecta și înlătura potențialele amenințări. De asemenea, este important să fie vigilenți cu privire la accesul la datele personale și să nu furnizeze informații confidențiale către surse nesigure sau necunoscute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu