Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații - Combaterea discursului de ură: Recomandarea CM/Rec(2022)16 a Comitetului de Miniștri

Combaterea discursului de ură : Recomandarea CM/Rec(2022)16 a Comitetului de Miniștri către statele membre privind combaterea discursului de ură (Adoptată de Comitetul de Miniștri la 20 mai 2022, în cadrul celei de-a 132-a sesiuni a Comitetului de Miniștri). – Strasbourg, Consiliul Europei, 2022. – 49 p.

Disponibil : https://rm.coe.int/0900001680a9b671 (accesat 28.03.2023)

Cuprins
Preambul
Anexa la Recomandarea CM/Rec(2022)16
Principii și orientări privind o abordare cuprinzătoare a combaterii discursului de ură
Expunere de motive
Introducere
1. Domeniu de aplicare, definiție și abordare
2. Cadrul juridic
  • Drept penal
  • Drept civil și administrativ
  • Legislația privind discursul de ură online
3. Recomandări adresate principalilor actori
  • Funcționari publici, organisme alese și partide politice
  • Intermediari de internet
  • Mass-media
  • Organizații ale societății civile
4. Conștientizarea, educarea, formarea și utilizarea de discursuri contra- și alternative
5. Sprijin pentru persoanele vizate de discursul de ură
6. Monitorizarea și analiza discursului de ură
7. Coordonare națională și cooperare internațională

Recomandarea pornește de la premiza că discursul de ură este un fenomen adânc ancorat, complex și multi-dimensional. Acesta reprezintă o amenințare directă la adresa democrației și drepturilor omului. Fiind tot mai mult prezent în mediul online și offline, acesta nu doar subminează drepturile individuale esențiale și libertățile fundamentale, dar de asemenea umilește și marginalizează persoanele și grupurile vizate.

Recomandarea oferă o definiție de lucru pentru discursul de ură care distinge diferite nivele în funcție de gravitatea acestora și cheamă la implementarea măsurilor proporționale și calibrate în mod adecvat. Statele membre sunt invitate să adopte un cadru legal și de politici efectiv, care acoperă legea penală, civilă și administrativă și să creeze și implementeze măsuri alternative, inclusiv creșterea conștientizării, educare, utilizarea contra-narațiunii și a discursului alternativ. Statele sunt, de asemenea, încurajate să instituie mecanisme de suport pentru a oferi asistență celor vizați de discursul de ură, să desfășoare monitorizare și să se implice în cooperarea internațională și coordonarea națională.

Se oferă, de asemenea, îndrumare pentru alți actori relevanți, care joacă un rol crucial în furnizarea strategiilor comprehensive de prevenire și combatere a discursului de ură, inclusiv funcționarii publici, partidele politice și autoritățile alese, intermediarii de internet, organizațiile de media și organizațiile societății civile.

Mai mult :
Vezi de asemenea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti