Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații - Supravegherea executării hotărârilor și deciziilor CtEDO: Raport anual 2022

Supervision of the execution of judgments and decisions of the European Court of Human Rights: 16th Annual Report 2022 / Committee of Ministers. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 138 p. / Accesat la 06.04.2023/


Supravegherea executării hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului: Cel de-al 16-lea raport anual 2022

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a publicat cel de-al 16 Raport anual cu prvire la executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2022.

Potrivit raportului, în 2022 Curtea a transferat Comitetului de Miniștri, care supraveghează implementarea acestora de către statele membre, 1459 de cazuri noi, în 880 de cauze deja sub supraveghere fiind încheiată supravegherea acestora, dintre care 200 fiind cauze principale, care necesită măsuri specifice și adesea ample din partea statelor membre pentru a preveni repetarea unor încălcări similare.

Raportul menționează că 38% dintre cauzele aflate pe rol la sfârșitul anului trecut au vizat Federația Rusă, care a fost exclusă din Consiliul Europei la 16 martie 2022 din cauza agresiunii sale împotriva Ucrainei. Potrivit prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, Rusia a încetat să mai fie parte la tratat șase luni mai târziu din data excluderii din organizație, dar rămâne obligată, conform dreptului internațional, să implementeze hotărârile Curții Europene.

O evoluție pozitivă evidențiată în raport o constituie implicarea crescută a organizațiilor societății civile și a instituțiilor naționale pentru drepturile omului (INDH). În 2022 un număr record de sesizări au fost transmise Comitetului de Miniștri cu privire la implementarea hotărârilor, deși numărul general al contribuțiilor din partea INDH a rămas relativ scăzut.

Implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului va fi unul dintre subiectele de discuție în cadrul Summitului șefilor de state și guverne ale Consiliului Europei, care va avea loc la Reykjavik, Islanda, pe 16 și 17 mai 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti