331.5 / M-67 I-1293341
Migrația internațională a forței de muncă : (Note de curs) / Mihai Hachi, Dorin Vaculovschi, Rodica Crudu, Marina Popa . ─ Chişinău : ASEM, 2022. - 250 p.
ISBN: 978-9975-147-66-8
Notele de curs la disciplina,,Migrația internațională a forţei de muncă" au fost elaborate în conformitate cu planul de învățământ la specialitatea Economie Mondială şi Relații Economice Internațio- nale, prin care autorii și-au propus asigurarea studenților cu suport metodico-didactic, structurat şi sistematizat într-o singură sursă. Acestea includ 13 unități de conținut, fiecare fiind însoțită de subiec- tele puse în discuție, obiectivele operaționale, termenii cheie, con- cluziile, întrebările şi exercițiile pentru recapitulare, bibliografia. Structura şi temele incluse în notele de curs urmează programa curriculară la disciplina dată, aprobată de către Consiliul Metodic al Facultății Relații Economice Internaționale și al Departamentului Business Internațional.
Obiectivul de bază al unității de curs Migrația Internațională a Forţei de Muncă constă în formarea unei viziuni sistemice asupra problematicii migrației internaționale şi impactul acesteia asupra pie- ței forţei de muncă, a capitalului economic, uman, precum şi asupra securităţii naţionale şi internaționale, pentru o înțelegere şi gestionare mai bună a acestui fenomen.
Această lucrare metodico-didactică este destinată studenților Facultăților Relații Economice Internaționale, Economie Generală, precum şi tuturor celor interesați de problematica migrației popu- laţiei, în general şi a migrației forţei de muncă, în particular. De asemenea, lucrarea poate fi utilă şi cercetătorilor științifici, specialis- tilor din structurile de stat abilitați cu dreptul de monitorizare şi ges- tionare a migrației.
Lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului EUMIGRA şi cuprinde viziunea autorilor asupra problematicii date.
Din cuprins :
POLITICILE UNIUNII EUROPENE ÎN DOMENIUL MIGRAȚIEI.- Migraţia în Uniunea Europeană.
- Direcții prioritare ale politicii UE în domeniul imigrației...
- Politica europeană în materie de azil..
- Politica în materie de returnare şi acordurile de readmisie.
- Tendinţe ale migraţiei internaționale la etapa actuală..
- Fenomenul migraţiei în perioada globalizării, integrării teritoriale şi internaționalizării
- Tendinţe contemporane de feminizare a migrației
- Dinamica migrației din/în Republica Moldova şi factorii determinanţi
- Managementul migrației de muncă în Republica Moldova
343.5 / P-84 III-142241
POPOVICI, Ludmila; VIȘANU, Svetlana Arta de a oferi sprijin : Ghid pentru specialiştii care oferă sprijin victimelor violenţei în bază de gen, inclusiv servicii de reabilitare / Ludmila Popovici, Svetlana Vişanu [et al.] . ─ Chișinău : [s. n.] , 2022. - 158 p.
ISBN: 978-9975-166-68-3
Disponibil : https://cdf.md/wp-content/uploads/2023/04/ghid-reabilitare-tipar.pdf
Prezenta lucrare,conține noțiuni teoretice generale și specifice despre ce este
violența în bază de gen, inclusiv violența în familie, formele ei, consecințele acestui
fenomen asupra personalității victimei, trauma, studii de caz. Îmbucurător este faptul,
că acest ghid este bogat în tehnici și instrumente de lucru, în scopul reabilitării victimei
VBG. Lucrarea este scrisă într-o manieră profesionistă, impresionantă și ușor de citit,
reținut
341.6 / P-21 I-1292785
PÂNTEA, Andrei; CEBAN, Cristina; PÂNTEA, Serghei. Mecanisme naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului / Andrei Pântea, Cristina Ceban, Serghei Pântea, . ─ Chişinău : [s. n.] , 2022. - 252 p.
ISBN: 978-9975-3568-0-0
10.1. Consiliul Europei - inițiator şi principal cadru de promovare şi apărare a drepturilor omului în spațiul european
10.2. Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în sistemul european de protecţie a drepturilor omului
CAPITOLUL XI. Curtea Europeană a drepturilor omului
11.1. Aspecte generale.
11.2. Organele de control
CAPITOLUL XIII. Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Organizare şi funcţionare
13.1. Evoluţia istorică a CJUE
13.2. Structura CJUE
13.3. Organizare
13.4. Funcţionare
13.5. Tribunalele Penale Internaționale
343.4 / A-62 IV-65547
Scopul acestui ghid este de a ajuta pe cei care sunt interesați de fenomen, sau care lucrează în programe de susținere a victimelor violenței în familie sauviolenței în bază de gen (VBG), să-și extindă orizontul de cunoștințe asupra anumitor subiecte legate de nevoia de reabilitare a victimelor, să formeze legături de cooperare cu alți specialiști, să dezvolte parteneriate, pentru a le putea oferi un ajutor prompt și eficient.
Informațiile furnizate îi vor ajuta să dezvolte strategii eficiente de sprijin, ținând cont de toate aspectele și consecințele traumelor suferite în fiecare caz particular, să identifice problemele, precum și să dezvolte împreună cu victima, un program individual de reabilitare complexă, focalizat pe nevoile și problemele stringente, abordate pe rând, după prioritatea și gravitatea lor.
Ghidul este conceput pentru specialiști din diferite domenii, implicați și interesați de efectele post-traumatice ale VBG și în stabilirea unor pași concreți, dar și în cooperare interdisciplinară, pentru a sprijini victimele.
Avocații, activiștii pentru drepturile omului și alți profesioniști care lucrează cu victimele diferitor forme de violență, ar trebui să studieze problema respectivă în asociere cu drepturile victimelor, dar și cu nevoia lor de reabilitare, folosind o listă de agenții și organizații care oferă asistență specializată.
Odată porniți în combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor și altor persoane vulnerabile, este necesar să se obțină asigurări, că victimele primesc sprijinul necesar și că beneficiază de servicii comprehensive, inclusiv cu scop de reabilitare. Doar în așa mod, ele vor fi în măsură să-și depășească suferința, să meargă în instanțe pentru apărarea drepturilor și să demareze un proces de
vindecare și reintegrare socială.
343.5 / M-43 II-727477
Международные и национальные акты по борьбе с насилием / Alcăt. : Александру Сосна ; National Institute for Women of Moldova "Equality" . ─ Кишинэу : Print-Caro, 2023. - 135 p.
Международные и национальные акты по борьбе с насилием / Alcăt. : Александру Сосна ; National Institute for Women of Moldova "Equality" . ─ Кишинэу : Print-Caro, 2023. - 135 p.
ISBN: 978-9975-165-56-3
Книга направлена на пропаганду нетерпимости к насилию. Актуальность формирования нетерпимости к насилию обусловлена существующими многочисленными стереотипами в отношении женщин.
Книга опубликована Национальным институтом женщин Молдовы «Равноправие» в рамках проекта по борьбе с насилием в отношении женщин, финансируемого за счет гранта Института по освещению войны и мира при поддержке Правительства Соединенного Королевства Великобритании и Северной Ирландии.
327 / P-84 I-1293241
POPȘOI, Mihail. Europeanization versus democratization in Georgia, Moldova and Ukraine : Internal and external challenges to democratic consolidation / Mihail Popşoi. ─ Ed. a 1-a . ─ Chişinău : Cartier, 2023. - 256 p.
ISBN: 978-9975-86-651-4
Lucrarea „Europenizare versus democratizare în Georgia, Moldova și Ucraina. Provocări interne și externe pentru consolidarea democratică” este una academică, cu care vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, a obținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea Degli Studi di Milano, Italia.
Cartea a fost publicată în limba engleză și urmează să apară și în română.
Rezumat / Varianta electronică: https://cpescmd2.blogspot.com/2023/01/bv-europeanization-versus.html
341.6 / P-21 I-1292785
PÂNTEA, Andrei; CEBAN, Cristina; PÂNTEA, Serghei. Mecanisme naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului / Andrei Pântea, Cristina Ceban, Serghei Pântea, . ─ Chişinău : [s. n.] , 2022. - 252 p.
ISBN: 978-9975-3568-0-0
Lucrarea reprezintă un produs științifico-didactic cu caracter actic în domeniul promovării mecanismelor de protecție și garantare a alorilor socio-umane din perspectiva standardelor naționale și ternaționale din domeniul jurisprudenței unanim recunoscute.
O societate cu adevărat democratică își propune implementare ecanismelor de protecție a drepturilor omului, alocând resurse umane si financiare pe măsura în care își dorește consolidarea acestor valori deosebit de importante pentru întreaga omenire, dar mai cu seamă pentru generațiile viitoare.
Respectarea şi implimatrea rigorilor în vederea protecției şi garantării drepturilor omului azi, este o perspectivă de viitor, atunci când aceasta va deveni un mod de viață firesc, într-o societate sigură, unde înseamnă omul se simte cu adevărat protejat.
Din cuprins :
CAPITOLUL X. Sistemul european de protecţie a drepturilor omului 10.1. Consiliul Europei - inițiator şi principal cadru de promovare şi apărare a drepturilor omului în spațiul european
10.2. Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în sistemul european de protecţie a drepturilor omului
CAPITOLUL XI. Curtea Europeană a drepturilor omului
11.1. Aspecte generale.
11.2. Organele de control
CAPITOLUL XIII. Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Organizare şi funcţionare
13.1. Evoluţia istorică a CJUE
13.2. Structura CJUE
13.3. Organizare
13.4. Funcţionare
13.5. Tribunalele Penale Internaționale
ANTONOVA, Hanna..Evaluarea strategiei naționale a Republicii Moldova de prevenire și combatere a traficului de ființe umane : 2018-2023 : Raport de evaluare / Hanna Antonova; Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat ; AO Centrul Internațional "La Strada" (Moldova) . ─ Chișinău : [s. n.] , 2023. - 81 p. : tab.
Bibliogr. : p. 72-81 și în notele de subsol
ISBN: 978-9975-165-59-4
Prezentul Raport este un rezumat al rezultatelor evaluării și include 5 secțiuni:
Secțiunea 1. Sumar executiv, care include descrierea scopului și obiectivelor Strategiei, rezultatele implementării acesteia, precum și principalele concluzii și recomandări.
Secțiunea 2. Introducere, o prezentare succintă a Strategiei, scopului și metodelor evaluării, precum și a limitelor acestei evaluări.
Secțiunea 3. Rezultatele evaluării, secțiune în care sunt analizate în detaliu constatările evaluării în conformitate cu criteriile de relevanță, efectivitate, eficiență, durabilitate și impact, precum și un criteriu suplimentar, coerență, recomandat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Secțiunea 4. Concluzii, în care sunt prezentate concluziile cheie ale evaluării.
Secțiunea 5. Recomandări, vine o listă de acțiuni propuse pentru a îmbunătăți răspunsul antitrafic și elaborarea politicilor în viitor
343.4 / A-62 IV-65509
ANTONOVA, Hanna. Evaluation of the National Strategy to Prevent and Combat Trafficking in Human Beings of the Republic of Moldov: 2018-2023 : Evaluation report / Hanna Antonova; Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat ; Public Association International Centre "La Strada" (Moldova) . ─ Chișinău : [s. n.] , 2023- 82 p. : tab.
Bibliogr. : p. 71-81
ISBN: 978-9975-165-60-0
Bibliogr. : p. 71-81
ISBN: 978-9975-165-60-0
Vezi varianta in l.rom. - https://lastrada.md/pic/uploaded/evaluarea_Strateg_Tationale_ro_TFU_2022.pdf
The present report summarizes the results of the evaluation in five sections:
Section 1. Executive Summary describes the purpose and objectives of the Strategy, the results of its implementation, and the main conclusions and recommendations.
Section 2. Introduction summarized the Strategy, the purpose and methods of the evaluation, as well as the limitations of the exercise.
Section 3. Results discusses in detail the findings of the evaluation in line with the criteria of relevance, effectiveness, efficiency, sustainability, and impact, as well as an additional criterium of coherence, recommended by the Organisation for Economic Co-operation and Development.
Section 4. Conclusions presents the key conclusions of the evaluation.
Section 5. Recommendations provides a list of suggested actions to improve the anti-trafficking response and policy development in future.
342.7 / C-31 II-727003
CATAN, Anastasia. Politici de ordin juridic în domeniul drepturilor omului aplicabile în Republica Moldova / Anastasia Catan; Universitatea de Studii Europene din Moldova . ─ Chişinău : USEM, 2022. - 190 p. ISBN: 978-9975-3527-6-5
În monografie este propusă o cercetare complexă a politicii juridice în domeniul drepturilor omului în vederea elucidării esenţei, valorii şi locului acesteia în politica statală a Moldova şi identificarea unor soluţii pentru dezvoltarea şi sporirea eficienței acesteia; analiza situaţiei în materia politicii juridice a statului în domeniul drepturilor omului în doctrină şi acte normative; abordarea detaliată a mai multor aspecte importante ale problematicii politicii juridice în domeniul drepturilor omului, şi anume: conceptul de drepturi fundamentale ale omului, modelul contemporan al relațiilor persoanei cu administrarea publică în statul de drept, conceptul, esenţa, conţinutul şi principiile politicii juridice în domeniul drepturilor omului, responsabilitatea reciprocă a persoanei şi a statului ca principiu indispensabil a politicii juridice în domeniul drepturilor omului; analiza complexă a formelor de realizare a politicii juridice în domeniul drepturilor omului, subiecţii implicaţi direct în realizarea acestei politici, precum şi principalele tendinţe în dezvoltarea politicii date în contextul procesului de edificare a statului de drept în Republica Moldova. În compartimentul final al lucrării sunt expuse principalele concluzii importante obţinute şi formulate recomandări de cercetare în perspectivă.
Monografia este destinată cadrelor didactice, doctornzilor, masteranzilor şi studenților de la Facultățile de Drept ale instituțiilor de învățământ superior, precum şi cercetătorilor şi practicienilor în activitatea lor in domeniul drepturilor omului.
341.1 / M-46 III-142107
MEĐAK, Vladimir; VEHAR, Primož. Handbook on the legal approximation as a key element for the successful integration process of the Republic of Moldova in the European Union / Vladimir Međak, Primož Vehar . ─ Chișinău : Arc, 2022. - 167 p.
ISBN: 978-9975-0-0643-9 Disponibil: https://eu4moldova.eu/wp-content/uploads/2022/11/handbook-on-the-legal-approximation_varianta-de-tipar-no-copy.pdf
Detalii / Varianta în limba româna: http://cpescmd2.blogspot.com/2022/12/bv-ue-rm-manual-armonizarea-legislatiei.html
341.1 / M-46 III-142229
MEĐAK, Vladimir; VEHAR, Primož.Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană : Manual / Vladimir Međak, Primož Vehar . ─ Chişinău : Arc, 2022. - 167 p.
ISBN: 978-9975-0-0654-5
Lucrarea tratează procesul de armonizare legislativă (pas cu pas), noţiunile de armonizare, procedurile necesare, termenele, principiile, metodele și nivelurile de armonizare, priorităţile naționale și legislaţia de armonizare, identificarea actului juridic al UE, analiza legislaţiei nationale, alegerea tipului potrivit de act juridic intern pentru transpunere, elaborarea actului normativ şi transpunerea juridică, precum si aspecte de întocmire a Tabelului de concordanţă şi a Declaratiei de compatibilitate etc.
Detalii / Varianta în limba româna: http://cpescmd2.blogspot.com/2022/12/bv-ue-rm-manual-armonizarea-legislatiei.html
341.1 / M-46 III-142229
MEĐAK, Vladimir; VEHAR, Primož.Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană : Manual / Vladimir Međak, Primož Vehar . ─ Chişinău : Arc, 2022. - 167 p.
ISBN: 978-9975-0-0654-5
Rezumat/ varianta electronică: http://cpescmd2.blogspot.com/2022/12/bv-ue-rm-manual-armonizarea-legislatiei.html
37 / E-91 IV-65203
International Scientific Conference "European Integration Through the Strengthening of Education, Research, Innovations in Eastern Partnership Countries", First Edition : Conference Proceedings, 16-17 May, 2022 / scientific comm. : Simciuc Elena [et al.] ; ed. board : Simciuc Elena [et al.] ; Universitatea de Stat din Moldova . ─ Chișinău : [s. n.] , 2022. - 200 p.
ISBN: 978-9975-165-03-7
Disponibil : https://eushare-project.eu/wp-content/uploads/2022/11/Proceed_21.10.2022.pdf
ISBN: 978-9975-165-03-7
Disponibil : https://eushare-project.eu/wp-content/uploads/2022/11/Proceed_21.10.2022.pdf
Din Cuprins :
342.7 / C-88 III-142389
CREANGĂ, Liliana. Discriminarea și asigurarea egalității de gen : Note de curs : Modulul de instruire managerială / Liliana Creangă . ─ Chișinău : [ s. n.], 2023. - 447 p.
Bibliogr. : p. 439-447
ISBN: 978-9975-135-67-2
- Virginia ZAHARIA, Veronica POZNEACOVA. Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul învățământului superior
- Nicolae COȘLEȚ, Dumitru STOICA. The Europenization of the Eastern Partnership Countries throught the local and national initiatives
- Viorel BULIMAGA. Concept și model funcțional pentru sistem suport decizii destinat exportului de date din registrul de stat al accidentelor rutiere în formatul CADaS al Uniunii Europene
- Viorica CONDRAT. Developing the intercultural communicative competence through task-based learning: a case study
- Liudmila TODOROVA. The use of modern technologies in higher education as an opportunity to increase the competitiveness of universities in the European space
- Larisa BUGAIAN, Natalia VLADEI, Cristina DIACONU. European Integration of Technical University of Moldova through the straightening of education, research and innovations .
- Svetlana SLUSARENCO, Veronica POZNEACOVA. Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul cercetării
- Gheorghe BOSÎI. Importanța asigurării dreptului la educație pentru persoanele cu dizabilități în contextul integrării europene
- Petru VÎRLAN. Prevenirea și combaterea corupției în statele parteneriatului estic prin analiza de drept comparat a infracțiunii de îmbogățire ilicită
- Constantin PISARENCO, Serghei PISARENCO. Eroare medicală pe calea îmbunătățirii siguranței pacienților: abordări juridice și educaționale europene pentru rezolvarea problemei
Vezi de asemenea : From neighbourhood policy to association agreement : will there be a continuation? / Scientific committee (10/2023) https://cpescmdlib.blogspot.com/2023/01/achizitii-recente-ianuarie-martie-2023.html
CREANGĂ, Liliana. Discriminarea și asigurarea egalității de gen : Note de curs : Modulul de instruire managerială / Liliana Creangă . ─ Chișinău : [ s. n.], 2023. - 447 p.
Bibliogr. : p. 439-447
ISBN: 978-9975-135-67-2
Prevenirea discriminării și asigurarea egalității de gen este una dintre dimensiunile relevante ale societăţilor actuale, iar instituţiile din cadrul sistemului de ordine publică şi de aplicare a legii trebuie să fie capabile să facă faţă noilor provocări şi schimbărilor rapide din mediul politic, social, demografic ori economic.
Studiul este destinat funcţionarilor publici cu statut special, în special celor care dețin funcții manageriale, care poartă responsabilitate în privinţa implementării politicilor nediscriminatorii la locul de muncă și stabilesc competenţe şi sarcini speciale pe care le exercită personalul său: în mod frecvent exercitarea competenţelor de către poliţişti interferează cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor. De asemenea rezultatele cercetării pot fi utilizate de mediul academic (profesori, studenţi, masteranzi, doctoranzi) și cercetători ştiinţifici în domeniu.
Din cuprins
- Asigurarea respectării...drepturilor omului - o condiție prealabilă pentru asumarea de către poliție a unui rol proactiv, orientat către servicii.
- Norme legale generale privind nediscriminarea.
- Caracteristicile unei activități poliţienești care promovează egalitatea şi nediscriminarea.
- Asigurarea egalității de gen în procesul decizional din domeniul ordinii publice...
- Managerul și diversitatea de gen - modalitate de susţinere şi promovare a egalității de șanse...
- Cultura managerială - resursă importantă a culturii organizaționale.
- Prevederi cu caracter antidiscriminatoriu în legislaţia națională.
- Prevederi cu caracter antidiscriminatoriu în legislaţia internațională
37 / B-63 II-726979
BODRUG-LUNGU, Valentina; GANEA, Eugenia. Manual pentru educația de gen "Gender Bridge Hubs": Dedicat cadrelor didactice și personalului instituțiilor de învățământ profesional tehnic / Valentina Bodrug-Lungu, Eugenia Ganea . ─ Chişinău : [s. n.] , 2022. - 104 p.
ISBN: 978-9975-3562-1-3
BODRUG-LUNGU, Valentina; GANEA, Eugenia. Manual pentru educația de gen "Gender Bridge Hubs": Dedicat cadrelor didactice și personalului instituțiilor de învățământ profesional tehnic / Valentina Bodrug-Lungu, Eugenia Ganea . ─ Chişinău : [s. n.] , 2022. - 104 p.
ISBN: 978-9975-3562-1-3
Obiectivul acestui manual este de a ajuta cadrele didactice şi personalul institutiilor de învăţământ profesional tehnic să înțeleagă importanța integrării aspectelor de gen în procesul educațional și didactic, asigurând o atitudine egală față de fete şi băieti, femei şi bărbați și accesul egal la oportunități de instruire.
Acest manual poate fi util pentru creşterea potențialului instituțiilor din sistemul de învăţământ profesional tehnic în procesul de transformare a culturii instituționale, având în vedere faptul că instituțiile de învățământ în general şi cele din sistemul de învăţământ profesional tehnic, în special, ar trebui să promoveze egalitatea între femei şi bărbați prin integrarea dimensiunii de gen în politicile şi planurile didactice, dezvoltarea curriculumului, cultura comunicării dintre profesori şi studenți etc. Toate acestea sunt direct legate de prevenirea şi eliminarea manifestărilor tuturor formelor de violenţă, inclusiv a violenţei şi a discriminării în bază de gen.
Varianta în limba rusa : http://cpescmdlib.blogspot.com/2023/01/achizitii-recente-ianuarie-martie-2023.html
378.4 / I-69 III-142011
Conferința științifică națională cu participare internațională "Integrare prin cercetare și inovare", dedicată Zilei internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, 10-11 noiembrie 2022: Științe juridice și economice / Resp. de ed. : Aurelia Hanganu ; com. șt. : Igor Șarov [et al.] . ─ Chişinău : CEP USM, 2022. - 414 p.
ISBN: 978-9975-152-48-8
ISBN: 978-9975-62-472-5
Din cuprins :
- Vitalie Stati. În ce măsură prevederea de la lit.c) alin.(1) art.36 al convenției de la Istanbul este implementată în codul penal al Republicii Moldova?
- Лилия Гырла. Деструктивная медиапропаганда : взгляд криминологии и психолингвистики
- Elena Condorachi. Bunăstarea animalelor în timpul războiului din Ucraina. Analiza juridico-penală privind tratarea cu cruzime a animalelor în contextul stării de razboi
- Cristina Papanaga. Formele unității infracţionale din perspectiva Convenției europene a drepturilor omului
- Constantin Pisarenco Integrarea inteligenţei artificiale în medicină: aspecte legale
- Rodica Ciobanu. Pluralitatea instrumentelor conceptuale utilizabile în identificarea mecanismelor de modernizare a guvernării.
- Pavel Zamfir. Reglementarea juridică a gestionării anvelopelor uzate- deziderat al politicii de mediu a Republicii Moldova
- Veronica Mocanu. E-dosar judiciar: etapă de tranziţie către justiția virtuală.
- Gheorghe Costachi, Tatiana Gherghelegiu. Interpretarea constituției - competenţă importantă a Curții constituționale
- Lilia Gribincea. Libera circulație a capitalurilor în Uniunea Europeană
- Татьяна Бодюл. Особенности развития права интеллектуальной собственности в контексте использования искусственного интеллекта
- Vladimir Grosu, Adrian Bordianu. Coerenţa practicii judiciare: divergenţele de jurispre prin prisma principiilor elaborate de CtEDO
- Igor Coban. Natura juridică și particularitățile procedurii de înapo copilului și a exercitării dreptului de vizitare a copilului
- Dorina Miron. Statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană - o nouă șansă pentru sistemul de cercetare și inovare al republicii moldova
- Anelia Caraman. Educația „verde" - factorul-cheie pentru dezvoltare durabilă, creativitate și inovare
- Larisa Dragancea. Analiza Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova în domeniul achizițiilor publice durabile
327/E-95 IV-65063
Disponibil : https://usem.md/uploads/files/Activitate_%C8%98tiin%C8%9Bific%C4%83_USEM/Conferin%C8%9Be/2022/12%20Mai/Materiale_conferinta_Evolutia_UE_in_contextul_noilor_provocari_politico-institutionale.pdf
CUPRINS
342/S-67 II-726789
SLUSARENCO, Svetlana; POZNEACOVA, Veronica. Dreptul la viaţa : dimensiunea normativă şi limitele de timp
: Monografie / Svetlana Slusarenco, Veronica Pozneacova . ─ Chișinău : [s. n.] , 2022. - 307 p. ISBN: 978-9975-159-93-7
001.8 / P-93 I-1292863
Programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa / Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare . ─ Chişinău : [S. n.], 2022. - 91 p. ISBN: 978-5-88554-154-1
341.2 / Л-88 II-726741
ЛЫСЕНКО, Владлена. Международные неправительственные организации : правовой статус, виды и роль в современном мире / Лысенко Владлена . ─ Кишинэу : USEM, 2022. - 437 p.
Evoluția Uniunii Europene în contextul noilor provocări politico-instituționale: Materialele Conferinței științifico-practice naționale dedicată Zilei Europei și jubileului de 10 ani a facultății Științe politice și Relații internaționale, USEM, organizată în contextul implementării proiectului Jean Monnet Chair "Theoretical and empirical cognition of the European Union" (EUTEC), 12 mai 2022 / com. șt. : Catan Petru [et al.] ; coord. : Beniuc Valentin [et al.] ; echipa Jean Monnet : Beniuc Valentina, Golovataia Ludmila . ─ Chișinău : [s. n.] , 2022. - 112 p. ISBN: 978-9975-3508-4-6
CUPRINS
- Cuvant introductiv
- BENIUC Valentin, MOSCVICIOV Leonid, Regionalismul „vechi” și regionalismul „nou”: continuitatea dezvoltării teoretice
- MORARI Cristina. Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană la etapa actuală: realităţi şi tendinţe
- GOLOVATAIA Ludmila. Cauzele și consecințele crizei migrației în Europa
- BENIUC Liliana. Politica externă europeană: între europenizare și deeuropenizare
- PÎRȚAC Grigore. Unele accepțiuni privind colaborarea Republicii Moldova cu NATO
- BENCHECI Marcel, HÎRBU Diana, KURTSKHALIA Alexander. Dimensiunea militară a conflictului transnistrean
- SITARI Daniela, STAN Valentina. Struсtura, funсţiile și tipurile negocierilor diplomatice
- BĂDĂRĂU Elena. Impactul tendinţelor fundamentale de dezvoltare a economiei mondiale prin valorificarea comerţului exterior
- CUCIURCĂ Angela. Adresarea prin comisii rogatorii şi executarea acestora ca formă a asistenţei juridice internaţionale în materie penală
- SPRINCEAN Serghei, CATAN Anastasia. Securitatea umană în contextual integrării europene
- BALTAGA Ecaterina. Prevederi privind legislația antidiscriminare rasială a Uniunii Europene
- TATAR Olga. Evoluția Uniunii Europene în contextul dezvoltării tehnologiei legal tech
- ŢURCANU Alina. Procesul de gestionare a crizelor politice în Uniunea Europeană
- SILISTRARI Alfred. Evoluția sistemului de achiziții publice din Republica Moldova în contextul consolidării capacității administrative și implementării Acordului de asociere UE-RM
- SOROCEANU Igor. Noile provocări la adresa securităţii internaţionale în contextul activităţii companiilor militare și de securitate private
- SIMUZER Askerova. Bariere socio-culturale ale migranților Azerbaijan în Europa
342/S-67 II-726789
SLUSARENCO, Svetlana; POZNEACOVA, Veronica. Dreptul la viaţa : dimensiunea normativă şi limitele de timp
: Monografie / Svetlana Slusarenco, Veronica Pozneacova . ─ Chișinău : [s. n.] , 2022. - 307 p. ISBN: 978-9975-159-93-7
Aplicând metoda convergenței dintre știința medicinei și știința juridică, dreptul constituțional suplimentat de reglementările normative, autorii au reușit în Introducere să argumenteze, într-o lumină nouă, semnificația dreptului la viață. Cu certitudine, societatea actuală este pătrunsă de opinii diferite,
chiar contradictorii, unele dintre care „devalorizează” dreptul la viață, apreciindu-l ca un „liber arbitru”, un drept subiectiv ordinar.
În Capitolul I „Dimensiunea istorică a dreptului la viață”,structurat în două paragrafe, autorii, prin prisma istoricismului, pătrund aspectul natural și medical al vieții, identifică elementele conceptuale și științifice naționale ale dreptului la viață. De remarcat că doctrina națională constituțională se încadrează plenar în arealul științei mondiale cu contribuție de rigoare. Exemplu servește și această monografie.
Din recenzie Alexandru ARSEN : https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/37.p.284-285%20recenzie.pdf
Din cuprins :
Capitolul I Dimensiunea istorică a dreptului la viață
Capitolul II Natura juridică a dreptului la viață
Capitolul III Reglementarea internațională și mecanismele de apărare a dreptului la viață
3.4. Mecanismele regionale de protecție a drepturilor omului (p.98-127)
- Mecanismul european de protecție a drepturilor omului
- Conținutul dreptului la viața, în sensul art.2 CEDO
Capitolul V Cadrul temporal și legal al asigurării inviolabilității dreptului la viață
5.1. Momentul din care statul garantează dreptul la viață (p.204-231)
- Începutul dreptului la viață în jurisprudența CtEDO
001.8 / P-93 I-1292863
Programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa / Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare . ─ Chişinău : [S. n.], 2022. - 91 p. ISBN: 978-5-88554-154-1
„Orizont Europa" reprezintă o continuare a Programului european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020", fiind cel de-al 9-lea Program-cadru al UE pentru perioada 2021-2027. Menținând tradiția programelor precedente,,,Orizont Europa" are un scop ambițios de a consolida baza ştiinţifică şi tehnologică a Uniunii Europene prin identificarea și aplicarea soluțiilor pentru abordarea unor priorități în materie de politici precum tranziția verde și cea digitală, prin realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, prin stimularea şi creşterea economică.
Programul oferă mijloacele necesare pentru asigurarea prosperității Europei grație abordării științifice a principalelor provocări globale.
Pentru Republica Moldova, participarea la un asemenea program de anvergură precum ,,Orizont Europa" reprezintă un salt calitativ în domeniul cercetării şi inovării, care va duce în mod nemijlocit la dez- voltarea economică şi socială durabilă.
Republica Moldova este parte a marii familii europene şi alinierea la un asemenea program nu face decât să confirme această realitate.
341.2 / Л-88 II-726741
ЛЫСЕНКО, Владлена. Международные неправительственные организации : правовой статус, виды и роль в современном мире / Лысенко Владлена . ─ Кишинэу : USEM, 2022. - 437 p.
ISBN: 978-9975-3423-9-1
341.1 / П-68 IV-65015
Право международных организаций: Учебно-методическое пособие / сост. : В. В. Лысенко . ─ Комрат : [S. n.], 2022. - 67 р.
В монографии исследуются международные публичные отношения, касающиеся формирования и деятельности международных неправительственных организаций, а также их роль в международном правотворчестве, развитии глобального гражданского общества и взаимодействие МНПО с международными межправительственными организациями. Основной целью монографии является международно-правовой анализ теоретического и практического материала, а также разработка научно обоснованных положений, выводов и рекомендаций, содержание которых направлено на анализ и совершенствование международно-правовых основ деятельности МНПО и их функционирования в системе международных отношений.
Практические предложения, содержащиеся в исследовании, могут быть использованы во внутригосударственной правотворческой деятельности при определении основных направлений развития институтов гражданского общества, а также при более эффективном применении способов и методов защиты прав человека с участием МНПО. Материалы монографии могут быть также использованы в дальнейших исследованиях, посвященных проблемам статуса и функционирования МНПО и глобального гражданского общества, развитию и реализации разных механизмов по защите и продвижению прав человека.
Право международных организаций: Учебно-методическое пособие / сост. : В. В. Лысенко . ─ Комрат : [S. n.], 2022. - 67 р.
ISBN: 978-9975-83-210-6
Raportul cuprinde principalele activități în curs de desfășurare ale EUBAM și rezultatele obținute la sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii peste râul Nistru, implementarea conceptului de management integrat al frontierei și combaterea criminalității transfrontaliere.
341 / A-43 IV-65029
Актуальные вопросы международного и европейского права: Курс лекций / Сост. : В. В. Лысенко . ─ Комрат : [S. n.], 2022. -123 р.
В настоящем издании изложен краткий kypc лекций, посвященных рассмотрению различных актуальных аспектов функционирования современных международных организаций и международного права.
Пособие подразделяется на общую и особенную части. По каждой теме приводится краткое содержание и перечень рекомендуемых источников. В конце сборника приводится список основных универсальных международных соглашений в сфере деятельности международных организаций и в области защиты прав человека.
В представленной работе освещаются общетеоретические вопросы права международных организаций; дается общая характеристика международных организаций отдельных международных организаций. и роли международных организаций в современной системе; раскрывается характеристика отдельных международных организаций.
Учебное пособие предназначено для студентов юридических специальностей, ступени высшего образования проходящих обучение на первой ступени высшего образования - бакалавриате, второй специалитете или магистратуре, а также для всех, кто интересуется вопросами международного права международных отношений.
341.2 / I-69 IV-65511
European Union Border Assistance Mission To Moldova and Ukraine : Annual report, 1 december 2021-30 november 2022 / International Organisation for Migration; funded by the European Union . ─ Odesa : IOM International Organization for Migration, 2022. - 34 p. : fig., fot.
European Union Border Assistance Mission To Moldova and Ukraine : Annual report, 1 december 2021-30 november 2022 / International Organisation for Migration; funded by the European Union . ─ Odesa : IOM International Organization for Migration, 2022. - 34 p. : fig., fot.
Raportul cuprinde principalele activități în curs de desfășurare ale EUBAM și rezultatele obținute la sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii peste râul Nistru, implementarea conceptului de management integrat al frontierei și combaterea criminalității transfrontaliere.
341 / A-43 IV-65029
Актуальные вопросы международного и европейского права: Курс лекций / Сост. : В. В. Лысенко . ─ Комрат : [S. n.], 2022. -123 р.
ISBN: 978-9975-83-209-0
В настоящем учебно-теоретическом издании изложен краткий курс лекций, посвященных рассмотрению различных актуальных аспектов регулирования современных международных отношений, международного права, европейского права и права интеграционных объединений.
В представленной работе освещаются основные принципы и источники; дается общая характеристика основных отраслей и институтов международного права; раскрываются характер международно-правовых норм, действующих в областях обеспечения безопасности, урегулирования других международных институтов. вооруженных конфликтов, деятельности международных организаций, европейского права и права интеграционных объединений.
В данном издании Eвропейское право понимается как совокупность правовых норм, включающая в себя
- европейское интеграционное право,
- правовые нормы, обеспечивающие функционирование европейской системы защиты прав человека, а также иные правовые нормы европейских международных договоров.
Под международным правом автор рассматривает особую правовую систему, регулирующую международные отношения его субъектов посредством юридических норм, создаваемых путем фиксированного (договор) или молчаливо выраженного (обычай) соглашения между ними и обеспечиваемых принуждением, формы, характер и пределы которого определяются в межгосударственных соглашениях.
Учебное пособие предназначено для студентов юридических вузов, проходящих обучение на первой ступени высшего образования - бакалавриате, второй ступени высшего образования - специалитете и магистратуре, а также для всех, кто интересуется вопросами права.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu