Faceți căutări pe acest blog

CoE-e-publicații recente : Libertatea de exprimare a judecătorilor

CCJE Opinion No. 25 (2022) on freedom of expression of judge [Resursă electronică] / Strasbourg : Council of Europe: Consultative Council of European Judges, 2 December 2022. – 19 p. (Accesat 19.12.2022)


Avizul CCJE nr. 25 (2022) cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor

Într-un nou aviz, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) al Consiliului Europei a emis un set de recomandări adresate judecătorilor din întreaga Europă cu privire la modalitatea de a-și exercita dreptul la libertatea de exprimare atât în ​​interiorul, cât și în afara instanței, inclusiv în mass-media și social media.

In Aviz este relatat că judecătorii se bucură de dreptul la libertatea de exprimare ca orice alt cetățean. Cu toate acestea, în exercitarea acestui drept, aceștia trebuie să aibă în vedere responsabilitățile și îndatoririle specifice care le revin în societate, pe lângă obligația de a păstra secretul profesional legat de rolul lor judiciar. CCJE consideră că judecătorii ar trebui să facă dovadă de reținere în exprimarea opiniilor și părerilor proprii în circumstanțe în care ar putea compromite independența, imparțialitatea sau demnitatea funcției lor sau ar putea pune în pericol autoritatea sistemului judiciar.

CCJE subliniază că ori de câte ori democrația, separarea puterilor sau statul de drept sunt amenințate, fiecare judecător are datoria să se pronunțe în apărarea independenței judiciare și a ordinii constituționale – inclusiv în chestiuni sensibile din punct de vedere politic. Ele pot aborda, de asemenea, amenințările la adresa independenței judiciare la nivel internațional. Judecătorii care vorbesc în numele unui consiliu sau asociație judiciară ar trebui să se bucure de un nivel mai ridicat de protecție.



 Avizul subliniază, de asemenea, că judecătorii individuali – precum și consiliile și asociațiile judiciare – au datoria etică de a explica publicului sistemul de justiție, funcționarea sistemului judiciar și valorile acestuia pentru a promova și păstra încrederea publicului în activitatea judiciară.

Avizul va fi transmis Comitetului Miniștrilor responsabil de asigurarea difuzării sale și promovarea aplicării sale în toate statele membre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti