Faceți căutări pe acest blog

Raport de evaluare - Republica Moldova. Cea de-a treia rundă de evaluare: Accesul la justiție și căile de atac eficiente pentru victimele traficului de persoane

Evaluation report Republic of Moldova. Third evaluation round. Access to justice and effective remedies for victims of trafficking in human beings = Raport de evaluare - Republica Moldova. Cea de-a treia rundă de evaluare: Accesul la justiție și căile de atac eficiente pentru victimele traficului de persoane . - Strasbourg, 2020 . - 62 p. [Accesat la 3.12.2020].


Cea de-a treia rundă de evaluare a Convenției se concentrează asupra accesului la justiție și căi de atac eficiente  pentru victimele traficului de ființe umane. Raportul analizează în detaliu punerea în aplicare a prevederilor Convenției, stabilirea obligațiilor de fond și de procedură relevante pentru acest subiect.

GRETA își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele negative ale proceselor îndelungate asupra victimelor și la rezultatul urmăririi penale și solicită autorităților să se asigure că durata procedurilor judiciare în cazurile de trafic de persoane este rezonabilă.

Potrivit raportului, autoritățile moldovenești ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că cazurile de trafic de persoane sunt investigate cu promptitudine, monitorizate cu succes și care conduc la sancțiuni eficiente, proporționale și cu efect disuasiv.

Odată ce autoritățile competente au motive întemeiate să creadă că persoana este victimă a traficului, ofițerul de urmărire penală trebuie să informeze persoana cu privire la drepturile și obligațiile sale.
Cu toate acestea, în practică, ofițerii de urmărire penală nu se asigură întotdeauna că informațiile despre dreptul la despăgubire sunt furnizate într-un mod clar.

GRETA consideră că autoritățile moldovenești ar trebui să consolideze furnizarea de informații în diferite limbi (inclusiv online) pentru presupusele victime și victimele identificate în mod formal ale traficului cu privire la drepturile lor, serviciile disponibile și modul de accesare a acestora, precum și implicațiile recunoașterii ca victimă de trafic.

În plus, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a preveni intimidarea victimelor traficului în timpul anchetei și al procedurilor judiciare, în special prin practica interogatoriului dintre victime și inculpați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti