Faceți căutări pe acest blog

PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA: Expozitie-eveniment



În contextul celebrării Zilelor Europei 2018 în Republica Moldova și Anului European al Patrimoniului Cultural, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat astăzi, 8 mai 2018, expoziția cu genericul „PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA” . Scopul acestei expoziții este de a sensibiliza publicul larg cu politicile și prioritățile Uniunii Europene în Republica Moldova, beneficiile integrării europene, programele și oportunitățile de finanțare oferite de UE și de a asigura vizibilitatea acțiunilor de informare și comunicare europeană ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și ale Centrului Pro-european de servicii și comunicare al BNRM, care facilitează accesul cetățenilor la informația europeană.

Expoziția cuprinde o serie de documente și publicații privind dezvoltarea relațiilor și cooperarea Republicii Moldova cu UE, disponibile în sala de lectură a Centrului Pro-european de servicii și comunicare,


precum și cărți, albume din colecțiia Serviciului Arte si hărți al BNRM.


Totodată, sunt expuse și unele documente disponibile la CPESC privind Consiliul Europei, un partener de bază al UE. Cooperarea dintre aceste două organisme se poziționează ca fiind un proiect comun european, ce a obținut cel mai înalt nivel de relații reciproce. Toate acestea oferă informații detaliate vizând asocierea politică și economică UE - RM, asistența europeană, regimul liberalizat de vize, itinerariile culturale europene, etc.

 Structura



La inaugurarea expoziției au participat: Fabien Schaeffer, Manager de proiecte pentru Educație și cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Daniela Cujbă, Sefa Direcției Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Orest Dabija, șef secție, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM, Lilia Snegureac, expert în informare europeană, președintele Centrului de resurse Dialog – Pro, studenți ale instituțiilor superioare de învățământ, vizitatorii BNRM, jurnalisti, bibliotecari.


 La începutul evenimentului a răsunat „Odă bucuriei”, imnul Europei, interpretat de colaboratorii bibliotecii Veronica Valuță-Bantaș și Diana Lupușor.   VIDEO


În cuvântul de salut, Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a menționat aportul BNRM în promovarea valorilor europene. BNRM a reușit să semneze mai multe acorduri de colaborare cu biblioteci din spațiul european, care au la bază cooperarea activităților, schimb de publicații și schimb de experiență. Prin activitatea CPESC, BNRM contribuie la informare ceatenilor privind integrarea EU in RM
VIDEO

(

Fabien Schaeffer, Manager de proiecte pentru Educație și cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a mulțumit pentru inițiativa BNRM de a face o astfel de expoziție, promovarea valorilor europene fiind unul dintre obiectivele principale ale bibliotecii și a Centrului Pro-European.






VIDEO


Daniela Cujbă, Sefa Direcției Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a menționat faptul că biblioteca „...este mai mult decât o sală de lectură, este un spațiu de cunoaștere, de promovare a valorilor, inclusiv a celor europene. UE este un model al democrației, al stabilității și suguranței. Cooperarea interculturală va permite obținerea unor noi progrese”.

VIDEO
 




„ Biblioteca este locul potrivit de a discuta despre Europa,- a relatat Orest Dabija, șef direcție, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.- 








 VIDEO






În Anul European al Patrimoniului Cultural, activitatea Centrului Pro-European este foarte importantă pentru oferirea informațiilor necesare”. Lilia Snegureac, expert în informare europeană, președintele Centrului de resurse Dialog – Pro, a adus mulțumiri colegelor, care au reușit să valorifice și să completeze colecția Centrului Pro-European, inaugurat la BNRM în 2011, colecție unică în Republica Moldova dedicată Uniunii Europene și Consiliului Europei. „Să păstrăm acest parcurs european, să promovăm valorile și mentalitatea europeană”.

 VIDEO
 l


Cei prezenți la eveniment au remarcat profesionalismul expoziției inaugurate.

FOTO

VIDEO



IN MEDIA 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti