Faceți căutări pe acest blog

Cea de-a 10-a aniversare a Premiului Uniunii Europene pentru literatură

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Premiul Uniunii Europene Pentru Literatură marchează în 2018 zece ani de la instituirea sa. În acest an, vor fi celebrați toți laureații PUEPL de la inițierea Premiului în 2009

La 23 mai 2018 la Bruxelles este  organizat un eveniment în vederea celebrării a zece ani de la instituirea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, care este acordat anual unor autori noi și în curs de apariție, recunoscând talentul literar din toate colțurile Europei. Această aniversare specială, care are loc în timpul Anului European al Patrimoniului Cultural, este marcată într-un mod diferit.

 Toți câștigătorii premiului au fost invitați să prezinte o scurtă lucrare de ficțiune originală, axată pe subiectul "O poveste europeană". 36 de câștigători din 26 de țări au preluat provocarea și au împărtășit poveștile lor europene, care vor fi prezentate la serata oficială, momentele vor fi disponibile aici.
Comisarul Navracsics a menționat: "În ultimii zece ani, premiul UE pentru literatură a recunoscut 108 de autori talentați din 37 de țări pentru operele lor remarcabile de ficțiune. Suntem mândri că avem un număr atât de mare de laureați excelenți care reprezintă Europa în diversitatea sa. Aș dori să le mulțumesc celor 36 de participanți la concursul special din acest an. Fiecare dintre poveștile lor, scrise în 23 de limbi diferite, au o perspectivă, un stil și o sintaxă distinctă, dar toate spun o poveste europeană ".
 Un juriu profesional format din personalități selectate din lumea artei și literaturii va continua să selecteze un câștigător. Publicul va avea, de asemenea, posibilitatea de a vota online pentru lucrarea preferată. Ambele premii vor fi decernate la o ceremonie specială la Viena, în noiembrie, în timpul Președinției austriece a UE și în cadrul Târgului de carte de la Viena.



Operele laureaţilor Premiului UE pentru literatură în colecţiile BNRM
Premiul UE pentru literatură: 2017 
Premiul UE pentru literatură: 2016
Premiul UE pentru literatură: 2015
Câştigătorii pentru 2014 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii pentru 2013 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii pentru 2012 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti