Faceți căutări pe acest blog

Concursul ”Europa la noi acasă”. Ediția 2017


Concurs de eseuri pentru clasele 11 -12 ”Moldova - atracție turistică europeană”

La 19 mai 2017 s-a desfășurat Conferința finală a Concursului Național EUROPA LA NOI ACASĂ, ediția 2017. 


Concursul este la a XVI-a ediție și se organizează în cadrul Anului Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare în corespundere cu conceptul Europe@School în conformitate cu programele strategice de integrare europeană a Republicii Moldova și Ordinul Ministrului Educației 996 din 24.11.2016 „Cu privire la programul activităților extrașcolare în învățămîntul preuniversitar pentru anul 2017”

Parteneri ai concursului în anul curent au fost Ministerul Educației al Republicii Moldova, Mișcarea Europeană din Moldova, Centrul Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova, Universitatea “Perspectiva-INT”, Agenția Turismului a Republicii Moldova.

În anul curent tinerii din instituțiile preuniversitare din Republica Moldova au fost invitați să-și
exprime viziunea privind oportunitățile de dezvoltare a Republicii Moldova ca atracție turistică europeană, privind valorificarea patrimoniului țării și promovarea acestuia pe plan internațional, asupra realizărilor, dar și a problemelor și impedimentelor pentru dezvoltarea turismului în Moldova și propunerea soluțiilor la nivel local și național.

În finală au fost selectate 30 eseuri din 18 instituții pre-universitare din mun.Chișinău, mun. Bălți, or. Hâncești, or. Dondușeni, or. Cimișlia, or. Ungheni, or. Cahul, or. Orhei, Or. Ialoveni, or. Anenii Noi, s. Molovata, s. Pepeni, s. Slobozia Mare, s.Fîrlădeni (derularea concursului poate fi văzută pe www.perspectiva.md).

Eseurile și prezentările finaliștilor au descris atractivitatea turistică a localităților de unde vin elevii și au scos în evidență patrimoniul cultural al țării. 

Instituțiile de învatamânt finaliste au fost premiate de Ministerul Educaței cu minunatul album
„Patrimoniul cultural al Republicii Moldova” de T. Stăvilă și C.I. Ciobanu. „Volumul include material factologic, documentar și ilustrativ despre tezaurul cultural creat de-a lungul mileniilor, în spațiul dintre Prut și Nistru”, acesta va servi drept suport profesorilor și elevilor în bibliotecile școlare.  
 
Centrul Pro-European al Bibliotecii Naționale a oferit participanților opere litare editate
recent și materiale informative cu tematică europeană care reflectă activitatea instituțiilor europene și beneficiile integării europene a Rep. Moldova.  Parlamentul Republicii Moldova de asemenea a oferit materialecu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, iar Adenția Turismului a Republicii Moldova a oferit fiecărui participant materale informative privind turismul in Republica Moldova: harta turistică a Republicii Moldova, ghid turistic, CD.

Câstigatorii concursului de eseuri vor beneficia de studii gratuite la Universitatea „Perspectiva INT” si vor fi recomandati pentru participare la programele internationale desfasurate in cooperare cu universitatile partenere: Irina Odobescu (Liceul Academiei de Științe a Moldovei), Aparatu Adriana (Liceul teoretic „Alexandru Agapie, s. Pepeni, r-nul Sîngerei), Grecu Luminița ((Liceul teoretic „Mihai Eminescu s. Slobozia Mare, r-nul Cahul) 


Profesorii-coordonatori au fost menționați cu diplome și vor putea beneficia de module de formare profesională în domeniul turismului formîndu-și competențe de însoțire a grupurilor de copii în călătorii externe, oferit de Centrul de Cercetare, Formare și Informare în domeniul Turismului al Universității „Perspectiva -INT”. 

APEL DE PARTICIPARE LA CONCURS

 Scopul concursului este invițarea tinerilor să reflecteze asupra trecutului, prezentului și viitorului european, valorilor europene, locului Moldovei în Europa contemporana și aportului propriu la prosperarea tării și Europei. În cadrul Anului Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare 2017 tema centrală este „Moldova – atracție turistică europeană”. Tinerii sunt invitați să reflecteze privind oportunitățile de dezvoltare a Republicii Moldova ca atracție turistică europeană, privind valorificarea patrimoniului țării și promovarea acestuia pe plan internațional, scoaterea în evidență a realizărilor dar și a problemelor și impedimentelor pentru dezvoltarea turismului în Moldova și propunerea soluțiilor la nivel local și național.

Concursul este individual. Eseul conține viziunea proprie a autorului la tema propusă. Eseul poate fi complementat cu poze, imagini, video – realizate de către autorul eseului - corespunzător temei Moldova – atracție turistică europeană

Eseul va fi scris în limbile română, rusă, engleză, franceză. Textul poate fi imprimat la calculator (spațiu dublu între randuri, fontul 12, campul 2,5 cm) ori scris de mână (citeț).

Eseul va conține:



  • Foaia de titlu care va contine denumirea eseului; numele, prenumele participantului; adresa electronică (e-mail) și telefonul la care poate fi contactat; coordonatele instituției de învățămînt unde studiază: denumirea, adresa, telefonul, e.mail.
  • Textul eseului un volum de 3 – 4 pagini de tipar sau 6 – 8 pagini scrise de mână.
  • Trimiterile la sursele citatelor urmeza să fie indicate la finele eseului. Se permite utilizarea a cel mult 3 citate (cu excepția epigrafului). Lucrarile plagiate vor fi excluse din competiție. Eseul se remite pînă pe data de 24 aprilie 2017.
  • Eseul poate fi complementat cu poze, imagini, video – realizate de către autorul eseului.

Conferința finală se desfășoară de Zilele Europei în luna mai 2017.

Cîștigătorii concunsului vor obține posibilitatea studiilor universitare gratuite la specialitatea „Turism” în cadrul Universității „Perspectiva INT” cu participare la stagii internaționale în Grecia, Italia, Spania. Liceele participante și profesorii coordonatori vor fi menționați și premiați de Ministerul Educației din Republica Moldova.

Regulametnul concursului

Suport informațional:Tel: 022 58-92-50; 022 74-66-31,
Coordonatori: Elena Mursa, Verlan Andrian
Detalii pe www.perspectiva.md

Un comentariu:

  1. Suntem destul de motivaţi şi cointeresaţi de a participa la acest concurs,fiind convinşi,că cu eforturi comune şi consecvenţă Moldova poate deveni o tară atractivă pentru turişti.

    RăspundețiȘtergere

Cautare in

Traduceti