Faceți căutări pe acest blog

UE şi avantajele integrării europene: Masă Rotundă

Elevi de la Liceul European au participat la o Masă Rotundă cu tema "UE şi avantajele integrării europene", organizată la 17 martie la Centrul Pro-European. Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării în republică  a Săptămânilor promovării UE în şcoli.

Cei peste 40 de elevi au salutat ideea organizării acestei campanii prin care sunt încurajaţi să afle mai multe informaţii despre viaţa în spaţiul european. 

Împreună ei au recapitulat cunoştinţele sale despre simbolurile, structurile şi valorile UE. O atenţie aparte au fost acordate unor momente legate de istoricul constituitii organismelor europene: Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. A fost remarcat contribuţia diplomatului român N.Titulescu la consolidarea tezei "unificării europene", dar şi actualizazea Apelului Esperanto către europeni. De asemenea, participanţii au audiat un fragment din faimosul discurs al lui Winston Churchill din 1948, la Congresul de la Haga. Acesta a fost unul dintre primii susținători ai ideii de "Statele Unite ale Europei".




Cum a fost construită Europa şi ce reprezintă astăzi UE? De ce Moldova a ales calea integrării europene şi care sunt beneficiile aderării ţării noastre la spaţiul comunitar? Despre aceste subiecte au vorbit cei prezenţi la întrunire. 


Elevii au fost încurajaţi să identifice câteva avantaje de care ar beneficia în rezultatul apropierii Rep. Moldova de UE.  

"De ce Pro-Europa? Pentru că îmi pasă de prezent şi viitor, pentru că vreau un mod de trai mai agreabil în ţara mea şi nu după hotarele ei. Pentru că vreau părinţii acasă şi îmi doresc fericirea aici", a menţionat unul dintre participanţi.

"Îmi place viaţa în UE, pentru că oamenii sunt mai buni, mai receptivi. Nivelul securităţii este mai înalt, iar tinerii pot beneficia de un viitor mai bun.", a spus altul. 

Printre principalele avantaje toţi cei prezenţi au menţionat libera circulaţie în spaţiul european, posibilitatea de a face studii europene, asigurarea stabilităţii, creşterea economică, pieţe noi pentru export, securitatea energetică, cooperarea cu statele mai dezvoltate, lupta cu corupţia, interzicerea discriminării, respectarea drepturilor omului, un trai mai decent, etc.



În rezultatul unei expres-loterii organizate printre dintre cei prezenţi, cinci elevi au primit seturi de literatură din partea Centrului Pro-European, din care, împreună cu colegii, vor afla informaţii interesante despre viaţa în Uniunea Europeană.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti