Faceți căutări pe acest blog

Tinerii construiesc Europa: Masă Rotundă

Elevi ai Liceului Teoretic "Lucian Blaga" din Chişinău au participat la o Masă Rotundă, organizată de către Centrul Pro-European în contextul desfăşurării campaniei naţionale "Promovarea Uniunii Europene în şcolile din Republica Moldova".

La începutul discuţiei participanţii au împărtăşit ce activităţi au organizat în timpul campaniei şi au menţionat că această iniţiativă este binevenită şi încurajează tinerii să cunoască mai mult despre oportunităţile integrării europene a Republicii Moldova.

Elevii au dat dovadă de cunoştinţe privind simbolurile, istoricul şi valorile europene. Eu au aflat de la specialiştii Centrului Pro-European unde pot găsi informaţii suplimentare despre activitatea Uniunii Europene şi a Consiliului Europei, mai ales despre oportunităţile oferite tinerilor.


Participanţii şi-au expus părerile privind metodele de implicarea tinerilor în viaţa societăţii.Majoritatea au fost de părerea că Europa trebuie adusă aici, în Moldova. "Noi, tinerii, putem să aducem Europa acasă prin diverse activităţi internaţionale, prin care să demonstrăm că ţara noastră este demnă de a fi o ţară europeană. Mulţi tineri pleacă la studii peste hotare şi revenind acasă ar putea contribui la ridicarea nivelului cultural al ţării." a remarcat un licean.

Elevii au menţionat că dacă nu ar exista corupţie în ţară, banii donatorilor europeni ar putea fi investiţi mai eficient în perfecţionarea sistemului de învăţământ, reconstruirea drumurilor, alte proiecte culturale şi sociale, şi altfel Moldova ar putea fi o ţară mult mai dezvoltată. Tinerii au zis că ar putea să se implice în diferite proiecte pentru a dezvolta şi a ridica ţara. 
"Nu trebuie să fim indiferenţi, deoarece viitorul ţării Moldovei depinde de tânăra generaţie. Schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare.", a menţionat unul dintre elevi. "Dar, a remarcat altul, există şi alţi tineri care nu prea sunt interesaţi de dezvoltarea societăţii, şi deloc nu se implică în promovarea imginii pozitice a ţării, ba din contra au comportamente indecente peste hotare. Aceştia ar trebui să conştientizeze că astfel ştirbesc din imaginea noastră a tuturor."


După ce au urmărit materiale video care ilustrau opiniile tinerilor europeni despre viaţa în UE, şi elevii de la liceul "L.Blaga" au fost de acord că ar trebui să ia exemplu de la tinerii din ţările europene şi să contribuie la promovarea şi punerea în aplicare în Moldova a valorilor comune europene. drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Promovarea acestor valori ar putea fi realizată prin desfăşurarea diverselor activităţi de instruire, discuţii şi dezbateri, la care să se vorbească despre avantajele integrării europene. Participând la traininguri tinerii au zis că şi-ar putea îmbogăţi bagajul de cunoştinţe, idei şi argumente bine definite care să-i motiveze să opteze pentru integrare. Ei ar putea influenţa modul de gândire al populaţiei, prin informarea altor cetăţeni despre toate beneficiile oferite de UE. 
 
Investiţiile UE ar trebui să fie vizibil şi transparent implementate, astfel încât să obţină mai multă credibilitate.
Liceenii eu menţionat că şi persoanele de la guvernare ar trebui să-şi asume responsabilităţi faţă de cetăţeni şi să activeze în favoarea poporului. De asemenea, ei consideră că trebuie îmbunătăţită calitatea studiilor în ţară şi să fie valorificat potenţialul economic al ţării.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti