Faceți căutări pe acest blog

Zilele Siguranței pe Internet 2024 la BNRM




08.02.2024
 Sesiune interactivă de instruire cu genericul 
"Securitatea în mediul online este responsabilitatea fiecăruia!"



La finalul suitei de evenimente organizate în cadrul Zilelor Siguranței pe Internet la BNRM, Centrul Pro-european a fost vizitat, de un grup de studenți de la Facultatea de Științe Economice, Universitate de Stat din Moldova și de la Facultatea de Științe ale Educației a Universității Pedagogice "Ion Creangă". 


Tinerii, însoțiți de lectori universitari au participat la o sesiune interactivă de instruire cu genericul "Securitatea în mediul online este responsabilitatea fiecăruia!". Cei prezenți au fost onorați de prezența dnei Natalia Spînu, formator, expert în securitatea cibernetică a e-GA, Director al Institutului European de Studii Politice din Moldova.



O sesiune de instruire în securitatea cibernetică axata pe bune practici și identificarea riscurilor este esențială pentru oricine dorește să își protejeze informațiile personale în fața amenințărilor digitale tot mai sofisticate.

Dna expertă a prezentat cursanților informații relevante structurate:



1. Introducere în Securitatea Cibernetică
Concepte fundamentale: Introducere în terminologia de bază și în importanța securității cibernetice.
Istoricul și evoluția amenințărilor cibernetice: Cum s-au schimbat atacurile cibernetice de-a lungul timpului și de ce securitatea este mai relevantă ca niciodată.
2. Amenințări și Vulnerabilități
Tipuri de malware: Viruși, troieni, ransomware, spyware și alte forme de software rău intenționat.
Atacuri de tip social engineering: Phishing, spear phishing, pretexting, baiting și alte tehnici de manipulare.
Vulnerabilități de sistem și aplicații: Cum sunt exploatate slăbiciunile software și hardware de către atacatori.
3. Bune Practici în Securitatea Cibernetică
Gestionarea parolelor: Crearea și gestionarea eficientă a parolelor puternice, utilizarea managerelor de parole.
Securitatea rețelei: Utilizarea VPN-urilor, securizarea rețelei Wi-Fi
Actualizări software și patch management: Importanța actualizărilor de securitate și gestionarea patch-urilor pentru software și sisteme de operare.
Securitatea e-mailului: Identificarea și evitarea phishing-ului și a altor tipuri de atacuri bazate pe e-mail.
Criptarea datelor: Principii de bază și practici pentru criptarea datelor sensibile atât în repaus cât și în tranzit.

Această sesiune interactivă a oferit studenților cunoștințele și abilitățile necesare pentru a naviga în peisajul securității cibernetice, pentru a implementa bune practici și pentru a minimiza riscurile asociate activităților online. Echiparea cu aceste cunoștințe este crucială atât pentru protecția individuală, cât și pentru securitatea organizațională într-o lume din ce în ce mai conectată.

Tinerii participanți au manifestat interes maxim față de subiectele abordate, au adresat întrebări și s-au implicat în discuții. Ei și-au exprimat gratitudinea față de dna expertă și organizatorii activității.




07.02.2024 

Sesiunea interactivă "Combaterea discursului de ură online ”


Tot mai des persoanele care navighează pe internet, printre care, copii și adolescenți, se confruntă cu conținut provocator, agresiv, care le afectează moralul și incită la acțiuni violente, neprietenoase.

Elevi de la licee si studenți de la colegii din Chișinău, împreună cu profesorii, au avut ocazia să învețe, fiind asistați de moderatori - lectorii universitari Larisa Guzun /USM și Alina Mardari/ Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, cum să identifice asemenea conținut, cum să reziste acestor discursuri instigatoare la ură și să nu cadă în capcane infracționale.



Tinerii au fost ghidați de experți în domeniul tehnologiilor, comunicarii, psihologic și juridic
Activitatea s-a desfășurat în cadrul Zilelor Siguranței pe internet la BNRM, în format de sesiune interactivă organizată de BNRM și META Moldova, pentru elevi și profesori, dedicată combaterii discursului de ură.



Elevii au fost implicați în diverse activități interactive care i-au ajutat să înțeleagă cum putem construi un viitor în care discursul de ură este înlocuit cu vorbe care aduc împreună și construiesc poduri de înțelegere.

Elevii:
- au diiscutat și improvizat situații în care s-au confruntat cu discursul de ură,



- au luat parte la un 'teatru de improvizație' în care au intervenit în cazurile în care au detectat discursul de ură;



- au analizat comportamentul diferitor persoane în situații de conflict și cum pot evita și aplana aceste conflicte.







În contextul activităților desfășurate cu ocazia Zilelor Siguranței pe Internet la BNRM, dorim să împărtășim sursele care au fost utilizate de organizatori și formatori la pregătirea acțiunii interactive și prezentărilor dedicate combaterii discursului instigator la ură. Totodată, expunem și publicațiile, atât cele din colecțiile CPESC, cât și cele în format electronic care au fost elaborate de către experții Uniunii Europene și ai Consiliului Europei. În speranța că aceste materiale vă vor fi utile și vă vor ajuta să înțelegeți mai bine acest fenomen, vă îndemnăm să fiți la curent cu noile apariții editoriale și documente europene și să apelați la ele când veți organiza activități la acest subiect. 



Bookmarks - Manual pentru combaterea discursului instigator la ură din mediul online prin educația pentru drepturile omului https://tinyurl.com/452wtwu7
Mai multe publicații
  • Covid și libertatea de exprimare: impactul COVID-19 și măsurile ulterioare asupra libertății de exprimare în statele membre ale Consiliului Europei
  • Combaterea discursului instigator la ură: Recomandarea CM/Rec(2022)16)
  • Combaterea discursului de ură
  • Combaterea discursului de ură: Recomandarea CM/Rec(2022)161 a Comitetului de Miniștri
  • Combaterea discursului de ură în media audiovizuală din Republica Moldova : ghid pentru
  • Pledează pentru pace. Discursul instigator la ură nu este o opțiune.
  • Rasism, intoleranță, discurs instigător la ură
  • Abordarea discursurilor de ură în mass-media: rolul autorităților de reglementare și al sistemului judiciar
  • Bookmarks - Un manual pentru combaterea discursului instigator la ură din mediul online prin educația pentru drepturile omului
Despre Zilele Siguranței pe Internet:


06.02.2024

Sesiune interactivăcu genericul “Împreună pentru un internet mai sigur



Prima sesiune interactivă în cadrul Zilelor Siguranței pe Internet la BNRM cu genericul “Împreună pentru un internet mai sigur
” a fost facilitată de specialiștii BNRM, trainera de educație mediatică, Natalia Ghimpu, și formatoarea în securitate cibernetică, Olesea Oxiom.


Elevi din clasa a IX-a a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” au aflat mai mult despre igiena cibernetică și cum să se protejeze de viruși și atacuri cibernetice. Formatorii au discutat cu elevii despre riscurile instalării diverselor aplicații și transmiterii informației personale. Au fost prezentate și măsuri de securitate.





La finalul lecției interactive au fost relatate informații utile, bazate pe recomandările Băncii Naționale a RM privind plătile electronice în siguranță, regulile de utilizare a cardului bancar în mediu fizic și online, etc

Elevii au intervenit cu întrebări și completări și au recunoscut că au aflat foarte multe lucruri interesante și utile care ulterior le vor ajuta să fie mai siguri online







În anul 2024 Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este marcată la 6 februarie.


Ziua Siguranţei pe Internet este o campanie desfăşurată anual în februarie

Sloganul campaniei , ''Împreună pentru un internet mai sigur'', este o chemare la acţiune pentru ca toate părţile interesate să-şi unească forţele şi să îşi îndeplinească misiunea în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, şi în special pentru utilizatorii tineri.

Această zi are drept scop sensibilizarea cu privire la utilizarea în siguranţă a tehnologiei digitale. Cu prilejul Zilei Siguranţei pe Internet, milioane de persoane sunt solidare scopului misiunii de a face internetul un loc unde fiecare poate să utilizeze tehnologia în mod responsabil, cu respect, în mod critic şi creativ.

In Zilele Internetului mai sigur, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, și în mod special, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, în parteneriat cu formatori de educație media ai BNRM, precum si alți parteneri- experti nationali si internationali din diferite domenii conexe siguranței pe internet, susține această inițiativă în fiecare an.
(puteți vedea în link-urile atașate activitățile noastre interactive anterioare).

Anul acesta, intenționăm să atragem atenția asupra unor subiecte extrem de importante și actuale, printre care securitatea cibernetică și combaterea discursului de ură online. Ne propunem să coagulăm eforturile sub umbrela mottoului “Împreună pentru un internet mai sigur” - diferite grupuri țintă și publicul interesat în comun cu experți n acest domeniu.

Astfel, în perioada 06-09 februarie 2024, vor fi organizate sesiuni interactive cu genericul ''Împreună pentru un internet mai bun'' pentru elevi și studenți, dedicate promovării siguranței online și securității informației, precum şi combaterii discursului de ură online.

Activitățile se desfășoară în perioada 06-09 februarie 2024, în cadrul Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, bloc central, etaj 3 , of.23 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).


*     *      *

Susținută la nivel european de către Consiliul Europei, organizația INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene, Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere.


*


Campania urmărește să atragă copii și tineri, părinți și îngrijitori, profesori, educatori și asistenți sociali, precum și industria, factori de decizie și politicieni, pentru a încuraja ca toată lumea să își asume rolul în crearea unui internet mai bun, pentru a inspira schimbări pozitive online, pentru a crește gradul de conștientizare a aspectelor legate de siguranța online și pentru a participa la evenimente și activități globale.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti