Faceți căutări pe acest blog

Sesiuni interactive în contextul Zilei Siguranței pe Internet 2021

 Cea de-a 18-a ediție a Zilei Siguranței pe Internet


09.02.2021

În contextul Zilei Siguranței pe Internet un grup de profesoare din diverse instituții de învățământ din țară au participat la sesiunea interactivă intitulată "Împreună pentru un internet mai bun: Rezistența digitală în era dezinformării și a fake-news-urilor”




Participantele au avut parte de o lecție demo axată pe Educație pentru media, accentul fiind pus pe imperativul imunizării la dezinformare și creșterea rezistenței la răspândirea fake-news-urilor în era digitală, îmbunătățindu-și abilitățile în identificarea și eliminarea informațiilor incorecte și sprijinirea diseminării știrilor de încredere.

Obiectivul general a sesiunii demo a constituit dezvoltarea abilităților de a identifica și recunoaște elementele unei știri corecte și adevărate, de a formula propriile considerații asupra veridicității mesajului.

Profesoarele au aflat cum care sunt cheile de decriptare ale informațiilor jurnalistice corecte, cum să recunoască și să reacționeze la dezinformare și fake news pe rețelele sociale, în contextul în care rețelele sociale au devenit din ce în ce mai mult surse primare de informații pentru mulți consumatori de media și constituie în prezent un câmp minat al dezinformării.

Participantele au fost orientate pe ce trebuie să pună accentul și ce să urmărească atunci când citesc orice informație apărută în mediul online. Pe lângă analiza riguroasă și evaluarea atentă a textelor media, 



acestea au fost familiarizate cu cele mai bune instrumente și tehnici online ușor de utilizat pentru a verifica informațiile, imaginile și videourilor false: precum: Google Images, Tin Eye, RevEye Reverse Image Search, Serviciul YouTube DataViewer, instrumentul Scamadviser, etc.

Acțiunea este parte a serviciului de dezvoltare a competențelor utilizatorilor BNRM "Informații europene pentru toți" și a fost organizată în parteneriat cu META și Centrul pentru Jurnalism Independent. Sesiunea demo a fost facilitată de către super trainer-ul în educație media / șefa secției “Colectii digitale” din cadrul BNRM, Diana Silivestru.



Totodată, sesiunea a constitui un bun prilej de împărtășire a experienței și a bunelor practici cu alți colegi. Pe final de sesiune au fost îndemnați să accepte să fie mesagerii educației media în instituțiile de învățământ în care activează și au fost invitați să fie parte contribuitori/-oare la instituirea unei noi platforme de educație media pentru profesori - care se dorește a fi o aplicație interactivă cu conținuturi media create de către aceștia, sau care urmează să le creeze, care să permită prin urmare o colaborare fructuoasă pentru a identifica și actualiza necesitățile în materie de competențe pe măsură ce apar, pentru a facilita schimbul de conținut pedagogic, schimbul de bune practici privind metodele și tehnice pedagogice, diferite materiale informative, planuri și materiale didactice pentru lecții (scenarii de predare-invatare) etc.




10.02.2021

Sesiunea ONLINE

La data de 10 februarie 2021, s-a desfasurat cea de-a doua sesiune interactivă, doar ca de aceasta data in format online. Participantele prezente la sesiune, în număr de 40 au avut parte de o sesiune demo, similara cu cea din ziua precedenta, data de 9 februarie 2021. 




Sesiunea a fost axată pe segmentul Educație pentru media, accentul fiind pus pe imperativul imunizării la dezinformare și creșterea rezistenței la răspândirea fake-news-urilor în era digitală, îmbunătățindu-și abilitățile în identificarea și eliminarea informațiilor incorecte și sprijinirea diseminării știrilor de încredere.





Cadrele didactice de la diverse discipline de studiu si colturi ale tarii, au avut posibilitatea sa lucreze in grupuri restrânse, acestea au fot divizate in 4 grupuri de lucru, analizând exemple de știri întâlnite în mass-media prin filtrul gândirii critice și al pregătirii din punctul de vedere al discernământului informațional.






Sesiunea a fost livrată de către trainerul în educație media, Diana Silivestru, fiind organizată în contextul celebrării Zilei Siguranței pe Internet la BNRM.




Vezi de asemenea :

RESURSE /PUBLICAȚII UE
https://ec.europa.eu/digital-single-market/media-literacy
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/fake-news-disinformation
Site-ul EUvsDisinfo
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_RO.pdf

RESURSE / PUBLICAȚII Consiliului Europei
Colecții CPESC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti