Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Interferența străină – o amenințare la adresa securității democratice în Europa

Foreign interference a threat to democratic security in Europe: Resolution 2593, adopted on 04.04.2025 at the 2025 - Second part-session of the PACE / Parliamentary Assembly. - Strasbourg, 2025. - 3 p. - [Accesat la 10.04.2025].-URL: https://pace.coe.int/en/files/34252

Rezoluția 2593 a Adunării Parlamentare abordează amenințarea semnificativă reprezentată de interferența străină asupra securității democratice în Europa, evidențiind în special acțiunile Federației Ruse în contextul agresiunii sale împotriva Ucrainei. Aceasta condamnă eforturile sistematice de subminare a proceselor electorale și subliniază necesitatea ca statele membre să consolideze reziliența instituțiilor democratice. Adunarea solicită strategii cuprinzătoare care să includă promovarea educației mediatice, protejarea libertății presei și asigurarea transparenței în finanțarea politică. De asemenea, susține o abordare colaborativă între statele membre și organizațiile internaționale pentru a contracara aceste amenințări, menținând în același timp un echilibru între măsurile de combatere a interferenței și protejarea drepturilor omului și a libertăților democratice.

*    *    *
Foreign interference a threat to democratic security in Europe: Recommendation 2292, adopted on 04.04.2025 at the 2025 - Second part-session of the PACE / Parliamentary Assembly. - Strasbourg, 2025. - 1 p. - [Accesat la 10.04.2025].-URL: https://pace.coe.int/en/files/34253

Recomandarea 2292 a Adunării Parlamentare evidențiază amenințarea constantă pe care o reprezintă interferența străină asupra securității democratice în Europa, o amenințare agravată în special de acțiunile Federației Ruse în contextul conflictului din Ucraina. Documentul solicită un răspuns coordonat, implicând colaborarea cu organizații internaționale pentru a proteja integritatea alegerilor și încrederea publicului în instituțiile democratice. Subliniind importanța alegerilor libere și corecte, Adunarea își exprimă îngrijorarea față de manipularea informației, care subminează libertatea alegătorilor și egalitatea între candidați. Sunt apreciate eforturile de consolidare a rezilienței democratice și este salutată Convenția de la Vilnius ca un instrument în combaterea dezinformării generate de inteligența artificială. Adunarea îndeamnă Comitetul Miniștrilor să intensifice măsurile împotriva interferenței străine și să ia în considerare o definiție neobligatorie care să sprijine alinierea politicilor la nivel european.

*    *    *
Foreign interference a threat to democratic security in Europe:  Report: Doc. 16131 / Zanda KALNIŅA-LUKAŠEVICA;  Committee on Political Affairs and Democracy;  Parliamentary Assembly. - Strasbourg: Council of Europe, 2025. - 19 p. -  [Accesat la 10.04.2025].-URL: https://pace.coe.int/en/files/34179#trace-2

Prin aprobarea rezoluției 2593, bazate pe raportul elaborat de Zanda Kalniņa-Lukaševica (Letonia, PPE/CD), Adunarea a avertizat că Europa este vizată de „interferențe intenționate, ascunse și manipulative din partea unor puteri străine, a intermediarilor acestora sau a unor actori privați”, cu scopul de a submina suveranitatea, de a destabiliza sistemele politice și de a slăbi încrederea publică.

Adunarea a remarcat escaladarea bruscă a interferențelor ostile provenite din Rusia de la începutul războiului său de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei. A condamnat tentativele de a perturba procesele electorale și democratice din întreaga Europă, descriind această escaladare drept parte a unui model mai amplu care vizează slăbirea fundamentelor societăților democratice.

Subliniind că eforturile de contracarare a interferențelor străine trebuie să se bazeze pe respectarea drepturilor omului, parlamentarii au susținut o „abordare la nivelul întregii societăți” – implicând guverne, parlamente, autorități locale, întreprinderi private, jurnaliști, societatea civilă și cetățenii. Printre recomandările specifice formulate de Adunare, s-a subliniat că societățile reziliente, instituțiile democratice puternice, o societate civilă activă și informată, precum și o guvernare transparentă, rămân cele mai eficiente mijloace de apărare împotriva interferenței străine.

Acest raport a fost elaborat în contextul creșterii preocupărilor privind influența negativă a unor actori externi – statali și nestatali – asupra proceselor democratice din statele membre ale Consiliului Europei. Interferența străină include dezinformarea, atacurile cibernetice, finanțarea partidelor politice sau manipularea mass-mediei. Documentul răspunde nevoii de a consolida reziliența democratică și de a proteja procesele electorale și instituțiile democratice din Europa.

Raportul Doc. 16131, care a stat la baza elaborării Rezoluției 2593 și a Recomandării 2292,  identifică interferența străină drept o amenințare serioasă la adresa securității democratice. În introducere, se subliniază faptul că tehnologia digitală a amplificat riscurile, permițând campanii de dezinformare în masă și atacuri cibernetice sofisticate. Actori precum Rusia, China și alte entități externe sunt menționați frecvent ca surse de interferență în afacerile interne ale statelor membre.

Documentul evidențiază cazuri concrete de interferență, inclusiv în timpul alegerilor sau prin susținerea financiară a mișcărilor extremiste. Sunt analizate mecanismele prin care aceste influențe operează – prin rețele sociale, media afiliată statului, think-tank-uri și intermediari culturali.

Un accent aparte este pus pe vulnerabilitatea țărilor cu instituții democratice mai fragile, unde lipsa transparenței în finanțarea partidelor sau accesul necontrolat la media deschid calea manipulării.

Raportul prezintă exemple de bune practici din Franța, Lituania, Germania și Regatul Unit, precum și reacții instituționale care vizează consolidarea securității digitale, educația media și cooperarea internațională.

Referitor la Republica Moldova, documentul menționează provocările întâmpinate în contextul influenței exercitate de actori străini, în special în perioada electorală, dar și eforturile de aliniere la standardele europene de transparență și combatere a dezinformării.

Concluziile subliniază necesitatea unei reacții coordonate europene pentru a proteja valorile democratice.

APCE recomandă:
  • Consolidarea legislației privind transparența finanțării partidelor și campaniilor electorale.
  • Creșterea rezilienței în fața dezinformării prin educație media și reglementarea platformelor digitale.
  • Întărirea cooperării între statele membre în domeniul securității cibernetice și al schimbului de bune practici.
  • Sprijinirea inițiativelor Consiliului Europei privind standardele comune pentru protecția proceselor democratice.
Pentru Republica Moldova, documentul sprijină eforturile de combatere a influenței externe și de aliniere la normele europene, recunoscând progresele realizate, dar și nevoia de sprijin internațional constant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti