Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Drepturile noastre, viitorul nostru. Raportul Secretarului General al CoE. 2024

Our rights, our future: Annual report of the Secretary General of the Council of Europe 2024 / Marija Pejčinović Burić; Council of Europe. - Strasbourg: Council of Europe Publications, April 2024. - 66 p.


Accesat la 01.05.2024.

"Drepturile noastre nu se aplică doar într-un moment dat sau într-o situație specifică. În schimb, ele sunt concepute să se aplice de-a lungul decadelor și în orice circumstanțe ne aflăm", a declarat Secretarul General Marija Pejčinović Burić în introducerea la raportul din 2024 despre democrație, drepturile omului și statul de drept în Europa, intitulat "Drepturile noastre, viitorul nostru", publicat la 30 aprilie 2024.

"Drepturile noastre nu sunt un punct final sau o destinație, ci mai degrabă o busolă morală pentru călătoria noastră prin viață. Declarația de la Reykjavik a fost un punct de referință important într-un moment de îngrijorare profundă pentru continentul nostru, dar ne-am găsit direcția. Acum, călătoria trebuie să continue", a subliniat Marija Pejčinović Burić.

Raportul anual pune accept pe continuarea de către Organizație a celui de-al 4-lea Summit al șefilor de stat și de guvern, desfășurat în Islanda în mai 2023. În "Declarația de la Reykjavik", liderii europeni și-au exprimat angajamentul de a aborda declinul democratic în multe părți ale continentului.

Prioritatea principală a Summit-ului a fost să semnaleze sprijinul neclintit pentru Ucraina și să asigure responsabilitatea Federației Ruse pentru războiul de agresiune continuu.

Raportul evidențiază progresul înregistrat în crearea și instituirea Registrului Daunelor, care cuprinde acum 43 de state plus Uniunea Europeană, cu personal și birouri la Haga și Kiev.

O altă prioritate a fost necesitatea ca statele membre să execute pe deplin hotărârile definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, s-a înregistrat progres în acest domeniu.

În cele din urmă, provocările viitoare au fost, de asemenea, abordate la Reykjavik, cu accentul pus pe proiectul de Convenție-cadru privind Inteligența Artificială, Drepturile Omului, Democrația și Statul de Drept, și pe lucrul sporit în domeniul mediului și al drepturilor omului, precum și pe combaterea traficului de migranți.

"Pe măsură ce sărbătorim 75 de ani de Consiliu al Europei, ar trebui să avem încredere în noi înșine și în capacitatea noastră de a aborda aceste provocări, valorificând oportunitățile oferite de multilateralism. Am întâmpinat circumstanțe teribile înainte, și le-am depășit. Putem face și asta din nou", a scris Secretarul General.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti