Faceți căutări pe acest blog

E-publicații: Copiii în migrație: drepturi fundamentale la frontierele europene

Children in migration: fundamental rights at European borders: Joint note by the Council of Europe and the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). - Strasbourg: Council of Europe and FRA, 2023. - 24 p.



O nouă publicație comună a Consiliului Europei și Agenției Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA) evidențiază standardele relevante de drepturi ale omului aplicabile copiilor la frontierele Europei.

Nota intitulată „Copiii în migrație: Drepturi fundamentale la frontierele europene” rezumă principalele garanții ale dreptului european în ceea ce privește copiii migranți la frontierele externe ale UE și ale Consiliului Europei. Ea acoperă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și legislația UE.

Statele membre ale Consiliului Europei și UE au dreptul de a controla intrarea non-naționalilor pe teritoriul lor. Cu toate acestea, în exercitarea controlului la frontieră, statele trebuie să protejeze drepturile fundamentale ale tuturor, indiferent de naționalitatea, statutul sau vârsta lor, în conformitate cu obligațiile lor în temeiul dreptului internațional și al UE. Copiii necesită o protecție suplimentară, deoarece sunt deosebit de vulnerabili, cu nevoi speciale.

„Există o nevoie crescută de a proteja copiii care ajung la frontierele noastre, inclusiv copiii neînsoțiți sau separați și cei care sunt victime ale crimelor legate de război, violenței și abuzurilor. A treia notă comună de orientare are ca scop susținerea autorităților, inclusiv a poliției de frontieră, pentru a-și desfășura activitățile în deplin respect față de standardele noastre, pentru a susține și proteja efectiv drepturile copiilor migranți și refugiați chiar din momentul în care ajung în statele noastre membre”, spune Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru Migrație și Refugiați, Leyla Kayacik.

„Autoritățile și oficialii de la frontieră au datoria legală de a satisface nevoile tuturor copiilor migranți și refugiați care ajung la frontierele noastre. Acest ghid practic ar trebui să crească gradul de conștientizare și să ofere sprijin necesar pentru a asigura o protecție eficientă și pentru a oferi oficialilor o mai bună înțelegere a modului în care pot proteja cel mai bine drepturile copiilor”, afirmă Directorul în funcție al FRA, Michael O'Flaherty, a cărui mandat a expirat la 15 decembrie 2023.

Noua publicație se bazează pe notele comune anterioare: "Drepturile fundamentale ale refugiaților, solicitanților de azil și migranților la frontierele europene" (martie 2020); și "Standarde europene privind mijloacele legale de remediere, mecanismele de plângeri și investigațiile eficiente la frontiere" (iulie 2021).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti