Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Drepturile reproductive: Fișă tematică

Reproductive rights: Thematic factsheet  / Department for the Execution of Judgments of the European Court of Human Rights. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 12 p. - /Accesat la 19.02.2024/

Disponibil: https://rm.coe.int/thematic-factsheet-reproductive-rights-eng/1680adebc3

Departamentul pentru Executarea Hotărârilor CEDO al Consiliului Europei a publicat o fișă informativă referitoare la cazurile privind drepturile reproductive.

Fișa informativă rezumă măsurile luate de 10 state membre în această sferă în răspuns la 19 hotărâri diferite ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Aceasta acoperă mai multe aspecte specifice, inclusiv protecția mamelor împotriva discriminării, accesul la procreația asistată medical, reglementarea nașterilor la domiciliu și accesul la avort legal.

Aceasta este cea mai recentă într-o serie de fișe informative tematice despre modificări ale legislației, politicilor și practicilor naționale în Europa, legate de punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene.

În jurisprudența Curții Europene, noțiunea de "viață privată" în sensul articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și a vieții de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cuprinde dreptul la respectarea atât a deciziei de a deveni părinte, cât și a deciziei de a nu deveni părinte. Astfel, Curtea Europeană abordează sub incidența articolului 8 aspecte legate de protecția drepturilor reproductive, cum ar fi teste medicale prenatale, procreare asistată medical, accesul la avort, proceduri de sterilizare și protecția datelor medicale. În unele cazuri, Curtea a examinat și aspecte legate de protecția drepturilor reproductive în temeiul altor articole, cum ar fi Articolul 3 (interzicerea torturii sau a tratamentului inuman sau degradant), Articolul 6 (referitor la dreptul la acces la o instanță), Articolul 10 (libertatea de exprimare), Articolul 14 (interzicerea discriminării) sau Articolul 1 Protocolul nr. 1 (protecția proprietății). 

Scopul Articolului 8 este de a proteja individul împotriva interferenței arbitrare a autorităților publice. Orice interferență trebuie să urmărească "un scop legitim", să fie "în conformitate cu legea" și, de asemenea, "necesară într-o societate democratică". O restricție asupra unui drept conferit de Convenție nu poate fi considerată "necesară într-o societate democratică" decât dacă, printre altele, este proporțională cu scopul legitim urmărit. Mai mult, respectarea eficientă a vieții private poate implica "adoptarea de măsuri menite să asigure respectul pentru viața privată chiar și în sfera relațiilor între indivizi, inclusiv atât furnizarea unui cadru regulamentar de adjudicare și a unui mecanism de executare pentru protejarea drepturilor individuale, cât și punerea în aplicare, dacă este cazul, a măsurilor specifice". 

Prezenta broșură furnizează exemple de măsuri generale și individuale raportate de state în contextul executării hotărârilor Curții Europene, referitoare la: protecția mamelor împotriva discriminării, accesul la procreare asistată medical, reglementarea nașterilor la domiciliu, recunoașterea relației părinte-copil în cazuri de mame surogat, accesul la avort legal și la informații despre avort, sterilizarea neconsensuală, protecția datelor personale și accesul la fișele medicale, și alte probleme.

Alte fișe informative acoperă subiecte precum mediul înconjurător, drepturile copiilor, violența domestică, libertatea de exprimare și protecția datelor.

Fișele tematice urmăresc să prezinte o imagine de ansamblu a evoluțiilor legislative și jurisprudențiale selectate în statele membre, în urma hotărârilor și deciziilor Curții Europene, când executarea a fost supravegheată și încheiată de Comitetul de Miniștri. Deoarece procesul de executare în cauze aflate pe rol pot evidenția progrese importante, unele fişe pot include, de asemenea, şi cauze relevante aflate pe rol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti