Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații recente - MONEYVAL: Raportul anual pentru 2022

Committee of Experts on the Evaluation of Anti-money Laundering Measures and the Financing of Terrorism (MONEYVAL): Annual report for 2022. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 90 p - (Accesat la 20.06.2023).



În raportul său anual pentru 2022, organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, MONEYVAL, avertizează că recuperarea banilor proveniți din infracțiuni între state rămâne insuficientă și solicită guvernelor să-și intensifice eforturile pentru a-și consolida cadrul național privind gestionarea și recuperarea activelor. Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, președinta MONEYVAL, a prezentat realizările și rezultatele anuale ale Comitetului în fața Comitetului Miniștrilor la 14 iunie 2023 și a participat la un schimb de opinii cu privire la prioritățile și direcțiile strategice ale MONEYVAL, așa cum sunt stabilite în Strategia MONEYVAL pentru perioada 2023-2027.

În activitatea sa de monitorizare, MONEYVAL a constatat că confiscările reușite ale bunurilor dobândite în mod infracțional sunt relativ rare în comparație cu estimările provenienței banilor din infracțiuni. Prin urmare, subliniază necesitatea nu numai de a bloca, ci și de a confisca fondurile infracționale. Pentru a realiza acest lucru, este crucial să se îmbunătățească atribuțiile  și resursele birourilor de recuperare și gestionare a bunurilor dobândite în mod infracțional.

"Statele nu ar trebui doar să îmbunătățească rezultatele în identificarea și blocarea fondurilor infracționale. Există și o necesitate urgentă ca ele să îmbunătățească în mod semnificativ rezultatele în confiscarea și gestionarea bunurilor dobândite în mod infracțional, să adopte sancțiuni mai stricte și să crească numărul condamnărilor pentru infracțiuni grave de spălare de bani", a declarat Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, președinta MONEYVAL.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat legătura dintre regimurile autoritare, actorii corupți și fluxurile financiare ilicite. A devenit și mai evidentă nevoia de a refuza actorilor iliciți accesul la fondurile și resursele folosite pentru a facilita activități dăunătoare, inclusiv cele care pot submina securitatea și stabilitatea Europei. Guvernele ar trebui să investească mai mult în programele lor naționale de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și să adopte politici mai stricte pentru a preveni spălarea provenienței asociate cu regimurile corupte", a subliniat ea.

În raportul său anual, MONEYVAL evaluează conformitatea cu standardele internaționale și evoluțiile în cadrul legal și instituțional pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (ML/FT) în cele 33 de state membre și teritorii supuse monitorizării sale începând cu data de 31 decembrie 2022.

Statele membre și teritoriile MONEYVAL au continuat, în medie, să demonstreze un nivel moderat de eficiență în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Cele mai bune rezultate s-au obținut în gestionarea riscului, cooperarea internațională și utilizarea informațiilor financiare. Conformitatea cu standardele internaționale a rămas în mod deosebit slabă în supravegherea sectorului financiar, conformitatea sectorului privat, transparența persoanelor juridice, condamnările pentru spălare de bani și confiscările, precum și sancțiunile pentru finanțarea terorismului și proliferarea armelor de distrugere în masă.

În ceea ce privește conformitatea tehnică cu recomandările referitoare la reformele legislative și instituționale, statele membre MONEYVAL au obținut rezultate excelente: au implementat în totalitate 72% din recomandări.

Până la sfârșitul anului 2022, 21 din cele 26 de jurisdicții evaluate de MONEYVAL în cadrul celei de-a cincea runde de evaluări reciproce au fost supuse procedurii sale de urmărire sporită din cauza nivelului lor limitat de conformitate cu standardele ML/FT: Albania, Andorra, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Georgia, Gibraltar, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Monaco, Malta, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Insula Man sub autoritatea Coroanei britanice,  și Ucraina. Armenia, Sfântul Scaun, Liechtenstein, San Marino și Israel (ultimul fiind evaluat în comun de FATF și MONEYVAL) sunt supuse procedurii regulate de urmărire a MONEYVAL.


 Vezi de asemenea 

Măsuri de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului: Primul raport de monitoriare îmbunătățit. Cazul Republicii Moldova (2022)
https://cpescmd2.blogspot.com/2022/06/bv-masuri-de-combatere-spalarii-banilor.html

Măsuri de combatere a spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului Republicii Moldova. Raportul Moneyval (2019)

Conferința Părților la Convenția CoE privind spălarea banilor, depistarea, sechestrarea şi confiscarea veniturilor provenite din activitatea infracţională şi finanţarea terorismului : Sinteză de monitorizare tematică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti