Defending Press Freedom in Times of Tension and Conflict: Annual Report by the partner organisations to the Council of Europe Platform to Promote the Protection of Journalism and Safety of Journalists. - Strasbourg, 2022. - 40 p. [Accesat la 28.04.2022]
Disponibil la: https://rm.coe.int/platform-protection-of-journalists-annual-report-2022/1680a64fe1
Apărarea libertății presei în vremuri de tensiune și conflict: Raport anual 2022 al organizațiilor partenere la Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliştilor
Un nou raport emis de 15 organizații pentru libertatea presei partenere la Platforma Consiliului Europei pentru Protecția Jurnalismului și Siguranța Jurnaliștilor arată că numărul alertelor raportate pe Platformă cu privire la amenințările grave la adresa libertății presei în statele membre ale Consiliului Europei a crescut în 2021 cu 41%, de la 200 în 2020 la 282. (Platforma a fost înființată de Consiliul Europei în 2015, în colaborare cu importante ONG-uri internaționale active în domeniul libertății de exprimare și asociațiilor de jurnaliști, pentru a facilita colectarea și diseminarea informațiilor cu privire la amenințările grave la adresa libertății presei și siguranței jurnaliștilor în statele membre ale Consiliului Europei. Platforma permite Consiliului Europei să fie alertat într-un mod rapid și sistematic cu privire la aceste amenințări și să acționeze coordonat și prompt atunci când este necesar.Obiectivul său este de a îmbunătăți protecția jurnaliștilor, de a aborda mai eficient amenințările și violența îndreptate împotriva profesioniștilor din media și de a spori capacitatea de răspuns în cadrul Consiliului Europei.
Exprimându-și îngrijorarea cu privire la concluziile raportului, secretarul general al Consiliului Europei, Marija PejčinovićBurić, a condamnat atacurile asupra jurnaliştilor din Europa. În plus, ea a subliniat vizarea recentă a jurnaliştilor de către armata rusă în timpul agresiunii în curs din Ucraina, care a dus la moartea mai multor reporteri, şi a reamintit guvernelor obligaţiile pozitive ale acestora de a proteja jurnaliştii, inclusiv în timp de război. De asemenea, secretarul general a adus un omagiu jurnaliştilor care relatează din teren despre război, punându-si adesea în pericol siguranţa, pentru a oferi publicului informaţii de primă ora despre conflict şi consecinţele dramatice ale acestuia pentru poporul Ucrainei.
Raportul exprimă o îngrijorare deosebită cu privire la creșterea intimidării judiciare, abuzul de procese pentru defăimare pentru a reduce la tăcere mass-media și adoptarea unei legislații restrictive sub pretextul combaterii „știrilor false”, a interferenței străine și a pandemiei de Covid-19. Alte tendințe îngrijorătoare sunt erodarea independenței mass-media din serviciul public și capturarea mass-mediei private de către guvernele din mai multe țări pentru a consolida un mediu media favorabil guvernului, precum și restricțiile privind raportarea, în special în ceea ce privește migrația, amenințările la adresa presei de către crima organizată şi supravegherea electronică a jurnaliştilor.
Vezi de asemenea
https://www.coe.int/en/web/portal/-/press-freedom-day-media-and-journalists-need-better-protection
Report on the state of freedom of expression in Council of Europe member States in 2021.(03.05.2022)
https://fom.coe.int/pagesspeciales/detail/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu