Faceți căutări pe acest blog

UE: Strategia privind egalitatea de gen (2020-2025)



O Uniune a egalității: Strategia privind egalitatea de gen (2020-2025)=A Union of Equality: Gender Equality Strategy 2020-2025 . - Brussels, 5.3.2020 COM(2020) 152 final. -  20 p.[Accesat 5.03.2020]

Disponibil: 


Fișa tematică

La 5.03.2020 , Comisia Europeană și-a prezentat strategia privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în Europa. Cu toate că UE este lider mondial în domeniul egalității de gen și a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, violența bazată pe gen și stereotipurile persistă: una din trei femei din UE a fost victimă a violenței fizice și/sau sexuale. Chiar dacă numărul femeilor absolvente de cursuri universitare este mai mare decât cel al bărbaților, ele câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari întreprinderi din UE sunt femei.

Pentru a remedia această problemă, Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025 prezintă acțiuni-cheie pentru următorii 5 ani și angajamentul Comisiei de a integra perspectiva egalității în toate domeniile de politică ale UE. Strategia prezintă modul în care Comisia va îndeplini promisiunea făcută de președinta von der Leyen ca Europa să ofere aceleași oportunități tuturor celor care au aceleași aspirații.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Egalitatea de gen este un principiu fundamental al Uniunii Europene, dar nu este încă o realitate. În afaceri, în politică și în societate în ansamblul său, ne putem valorifica întregul potențial doar dacă folosim toate aptitudinile și întreaga diversitate. Nu este suficient să utilizăm doar jumătate din populație, jumătate din idei sau jumătate din energie. Prin Strategia privind egalitatea de gen, vom susține cu fermitate realizarea de noi progrese și accelerarea ritmului acestora pentru a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.”

Acțiuni concrete pentru egalitate în perioada 2020-2025


Niciun stat membru al UE nu a realizat egalitatea de gen. Progresele sunt lente, iar disparitățile de gen persistă în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, remunerarea, îngrijirea și pensiile. Pentru a elimina aceste disparități și pentru ca Europa să își poată valorifica pe deplin potențialul în afaceri, politică și societate, strategia definește un set de acțiuni-cheie, printre care se numără și următoarele:

  •  încetarea violenței bazate pe gen și eliminarea stereotipurilor, 
  • asigurarea unei participări și a unor oportunități egale pe piața forței de muncă, inclusiv a egalității de remunerare, și 
  • realizarea unui echilibru între bărbați și femei în procesul decizional și în politică.

În UE, 33 % din femei au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale, în timp ce 55 % au fost hărțuite sexual. Trebuie să înceteze violența bazată pe gen și stereotipurile dăunătoare cărora le cad victimă femeile. În acest scop, strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenței împotriva femeilor. Comisia intenționează, în special, să extindă domeniile de criminalitate în care armonizarea este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violență împotriva femeilor, inclusiv hărțuirea sexuală, abuzul asupra femeilor și mutilarea genitală feminină. În plus, Comisia va propune actul legislativ privind serviciile digitale care să clarifice ce măsuri se așteaptă din partea platformelor pentru a combate activitățile ilegale online, inclusiv violența online care vizează femeile.

În UE, femeile câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații și se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului și a menținerii pe piața forței de muncă. Egalitatea de gen este o condiție esențială pentru o economie europeană inovatoare, competitivă și prosperă. Având în vedere provocările demografice, precum și tranziția verde și cea digitală, sprijinirea femeilor în găsirea de locuri de muncă în sectoarele care se confruntă cu un deficit de personal calificat, în special cele ale tehnologiei și inteligenței artificiale, va avea un impact pozitiv asupra economiei Europei. Pentru a soluția problema remunerației inegale, Comisia lansează  o consultare publică privind transparența salarială și va prezenta măsuri obligatorii până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, pentru ca femeile să își poată realiza întregul potențial pe piața forței de muncă, Comisia își va intensifica eforturile de asigurare a respectării standardelor UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, astfel încât atât femeile, cât și bărbații să aibă posibilitatea reală de a face alegeri în ceea ce privește dezvoltarea lor pe plan personal și profesional. Egalitatea de gen în contextul legat de piața forței de muncă, de incluziunea socială și de educație va continua să fie monitorizată prin intermediul semestrului european.

Femeile sunt în continuare subreprezentate în pozițiile de conducere, inclusiv în cele mai mari întreprinderi din UE, unde doar 8 % din directorii generali sunt femei. Pentru ca femeile să devină lideri în afaceri, Comisia va susține cu fermitate, printre altele, adoptarea propunerii din 2012 privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor. Comisia va promova, de asemenea, participarea femeilor în politică, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, și prin intermediul finanțării și al schimbului de bune practici. Pentru a da un exemplu, Comisia va depune eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri până la sfârșitul anului 2024.


Integrarea perspectivei de gen în toate politicile UE

De asemenea, sub conducerea comisarului pentru egalitate, Helena Dalli, și cu sprijinul nou-creatului Grup operativ în domeniul egalității, Comisia va integra, de asemenea, perspectiva de gen în toate politicile și inițiativele majore ale UE. Acest concept este cunoscut și sub denumirea de „abordare integratoare a egalității de gen”. Principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent, printre care se numără și transformările climatice și cele digitale, au o dimensiune de gen. Obiectivele Strategiei privind egalitatea de gen se vor reflecta, de asemenea, în acțiunile la nivel mondial ale UE de promovare a emancipării femeilor și de combatere a violenței bazate pe gen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti