Faceți căutări pe acest blog

BNRM marchează Zilele Europene ale Patrimoniului 2018








Anul 2018 a fost desemnat prin Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului  şi Consiliului European drept An European al Patrimoniului Cultural. Europa marchează la nivel: naţional, regional şi local diversitatea patrimoniului său cultural. Sărbătorite în 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene, Zilele Europene ale Patrimoniului, sunt o inițiativă comună a Consiliului Europei și Comisiei Europene care evidențiază: diversitatea competențelor, tradițiilor, stilurilor arhitecturale și a operelor de artă locale care constituie patrimoniul european comun.
În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 şi a Zilelor Europene ale Patrimoniului  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează în perioada 11-31 octombrie 2018  o serie de evenimente și acțiuni culturale ce se vor desfăşura cu genericul „Patrimoniul cultural: acolo unde trecutul întâlneşte viitorulˮ. Principalele obiective sunt: de a încuraja valorificarea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Evenimentele organizate la Biblioteca Națională au drept scop: de a spori înțelegerea unui trecut european comun, de a încuraja aprecierea valorilor tradiționale și de a inspira noi practici de conservare și educare a patrimoniului, de a descoperi istoriile oamenilor și a locurilor care au contribuit la formarea culturii și patrimoniului Europei, de a permite cetățenilor să exploreze o gamă largă de bunuri culturale prin prisma cărților, artei, muzicii. Sloganul Anului este Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor.
Programul include:



Inaugurarea expoziției Patrimoniul cultural european la 11 octombrie, în holul din blocul central al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Expoziția a cuprins cărți și documente din patrimoniul Bibliotecii Naționale: Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare; Artă și hărți; Carte veche și rară; Literaturile lumii; Audiovideoteca, care au fostpropuse spre vizionare în perioada 11-18 octombrie.

Structura expoziției a fost una complexă și cuprindea următoarele compartimente:
  • PATRIMONIUL CULTURAL EUROPEAN
  • CONSILIUL EUROPEI: ABORDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL
  • PATRIMONIUL CULTURAL: COOPERAREA EUROPEANA
  • CULTURA - INIMA SI SUFLETUL DEMOCRATIEI
  • CULTURA - VECTOR AL UNITATII UE
  • PATRIMONIUL CULTURAL EUROPEAN  (Muzica, Literatura  Arhitectura)   
Expoziția a prezentat Patrimoniul european prin diversitatea materialelor expuse, reflectând atât documente ale principalelor organisme europene și activitatea acestora.cât si materiale prezentate în premieră atenției publicului larg, precum ar fi o colecție inedită „Hărți europene medievale: sec. XVI-XVIII”. Acestea reprezintă patrimoniul naţional al Republicii Moldova prin valoarea lor istorică, simbolică, ştiinţifică şi artistică. Locul său aparte în materialele expuse l-a avut patrimoniul literar și arta plastică precum exponatele audiovizuale ce au completat această bogată expoziție, care reflectă doar o mică parte din bogăția colecțiilor bibliotecii.

Invitații la festivitatea de deschidere a expozițieii au fost reprezentanți ai organismelor europene acreditate la Chișinău, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
  • Fabien Schaeffer, Manager de proiecte pentru Educație și cultură, în cadrul Delegației
  • Uniunii Europene în Republica Moldova
  • Gheorghe Postică, Secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldo
  • Lilia Snegureac, expert in informare europeană, președintele Centrului de resurse Dialog - Pro
  • Moderator: Elena Pintilei – Director General al BNRM

Fabien Schaeffer a menționat că ”Patrimoniul cultural național și european este important nu doar pentru ictoricieni, dar este important pentru toți cetățenii” și a invitat pe cei pezenți să descopere și să cunoască prin colecția expusă patrimoniul civilizației europene.




Domnul Gheorghe Postică, Secretar de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova s-a referit la documentele adoptate de către Consiliul Europei și UNESCO pe parcursul anilor întru protecția mostenirii culturale europene și naționale. ”Republica Moldova a semnat și ratificat toate documentele CoE și UNESCO, devenind parte a familiei europene, care doreste să-și protejeze patrimoniul”. De asemenea a menționat, că în în proces de elaborare, la Guvern sunt documente legislative pentru protecția și susținerea patrimoniului cultural național.
Referindu-se la celebrarea Zilelor Patrimoniului,

Doamna L.Snegureac, expert in comunicare si informare europeană a mentionat, că pentru prima dată in R.Moldova au fost celebrate Zilele patrimoniului in septembrie 1999. ”Biblioteca Nationala este prin esență purtatorul și chiar un obiect de patrimoniu, răspunzând perfect sloganului Zilelor Europene ale Patrimoniului ”la confluența dintre trecut și viitor”. ”Doar așa putem fi parte a familiei europene – să cunoaștem patrimoniul cultural al altora și să facem cunoscut propriul patrimoniu intregii Europe și nu numai, să înțelegem că avem cu ce ne mandri. Doar atunci ne vom simți europeni”

Doamna Director al BNRM, Elena Pintilei a facut o scurtă prezentare a expoziției, referindu-se succint la fiecare compartiment al ei și în mod special la documentele europene expuse, subliniind că expoziția reprezintă suta la suta cărți și documente din colecția BNRM. S-a referit și la hărțile expuse în vitrinele expoziției, care sunt orginale din sec. 16 , turnate în aramă și reprezintă o bogatție a BN.


După încheierea expoziției, publicațiile pot fi consultate:

▶Documente și cărți privind politica europeană în domeniul patrimoniului cultural -
în Sala de lectură a Centrul Pro-european al BNRMhttp://cpescmdt.blogspot.md/
▶privind #arta, patrimoniul arhitectural și de artă plastică europeană -https://arteharti.wordpress.com/
în sala de lectură a secției @colectiedeartesiharti,
▶privind  #muzicaeuropeană - în sala de lectură a secției Serviciul Audiovideoteca Națională a BNRM http://audiovideotecanationala.blogspot.com/
▶privind #literaturaeuropeană în sala de lectură a secției Literaturilelumii https://libermundi.livejournal.com
▶Colectia de hărți si alte carti valoroase în sala de lectură a secției Carte Veche si Rara, BNRM https://carterara.wordpress.com

2. Masă rotundă "Patrimoniul digital național: discuţii şi colaborare" cu participarea partenerilor Programului Național "Memoria Moldovei" (5 biblioteci, 5 muzee, Agenția Națională a Arhivelor, precum și Camera Națională a Cărții din Republica Moldova). Scopul mesei rotunde a fost de a coagula patrimoniul național digital și de a-l expune în mod unitar în mediul online. Spațiul desfășurării: blocul central, et. 3, of. 23, sala CPESC.

3. La etajul 3 în blocului central al Bibliotecii Nationale, spaţiile CPESC s-a desfășurat expoziția de publicații: "Experiența europeană privind digitalizarea patrimoniului cultural", care a fost deschisă în perioada 11-31 octombrie în spaţiile CPESC. Expoziția a cuprins o serie de documente oficiale și publicații ale instituțiilor UE privind Europa digitală, recomandări și propuneri privind, digitalizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală, precum rapoarte şi concluzii privind rolul Europeana în accesul, vizibilitatea și utilizarea patrimoniului cultural european în mediul digital.

Pe parcursul întregii perioade a Zilelor Europene ale Patrimoniului au fost organizate excursii la Muzeul cărții, BNRM, acestea înscriindu-se perfect în palmaresul de evenimente dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. De menționat, ca Muzeul cărții de la Biblioteca Națională a fost inaugurat recent și conține adevărate exponate ale culturii și patrimoniului documentar european.

  • VIDEO Inaugurarea expoziției Patrimoniul cultural european 
/d
https://www.moldpres.md/news/2018/10/11/18009138
http://tvrmoldova.md/…/expozitia-cu-genericul-patrimoniul-…/
https://radiochisinau.md/patrimoniului-cultural-european-pr…


 1



Mai mult

Zilele Patrimoniului European 2018: Sărbătorind arta de a partaja

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti