Faceți căutări pe acest blog

Ziua Siguranței pe Internet 2017: Fii tu schimbarea: Uniți pentru un internet mai bun!



Ziua Siguranței pe Internet, marcată la 7 februarie 2017, îndeamnă toți cetățenii să promoveze o utilizare mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor informaționale online și a telefoanelor mobile, mai ales printre copii și tineri. Cu această ocazie, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM, Vă invită, începând cu 7 februarie 2017, la o expoziție de documente, publicații și informații utile privind politicile, practicile și instrumentele Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, care asigură securitatea internetului și siguranța navigării în spațiul virtual.

Internetul este una dintre cele mai mari forţe eliberatoare ale epocii noastre: informarea şi comunicarea la nivel mondial nu au fost niciodată atât de accesibile. Internetul a creat noi oportunităţi pentru consolidarea democraţiei. Din păcate, acesta este, de asemenea, şi un spaţiu sau un instrument care poate fi folosit pentru a limita libertăţile democratice sau a comite crime. Consiliul Europei lucrează cu cele 47 de state membre ale sale, printre care și Republica Moldova, pentru a garanta că Internetul oferă un mediu sigur şi deschis în care libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, democraţia, diversitatea, educaţia şi cunoaşterea pot prospera.



Consiliul Europei  promovează un internet cu un maximum de drepturi şi servicii, cu un minim de restricţii şi un nivel de securitate pe care utilizatorii sunt în drept să-l aştepte. Scopul final este de a spori protecţia drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept în mediul online. Utilizarea de internet ridică probleme legate de protecţia drepturilor şi libertăţilor consacrate în Convenţia Europeană a drepturile omului, în special dreptul la respectarea vieţii private şi dreptul la libertatea de exprimare. Curtea europeană a Drepturilor Omului, care examinează plângerile privind pretinsele încălcări ale Convenţiei, deja a pronunţat hotărâri în cauze care implică Internetul. Opinia Consiliului Europei constă în aplicarea egală a principiilor Convenţiei, atât offline, cât şi online. La expoziție sunt prezentate texte fundamentale ale Consiliului Europei: strategii adresate celor 47 de state membre, convenții, recomandări, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, Ghiduri și manuale pentru autoritățile naționale și toți autilizatorii de internet. 



Un alt compartiment al expoziției este în special adresat tinerilor, părinților și profesorilor. Acesta prezintă materiale didactice, ghiduri și pliante informaționale, în care sunt expuse sfaturi de utilizare a internetului, cu accent pe regulile de postare pe rețelele de socializare, astfel încât tinerii să-și poată proteja imaginea online.
  

La 10 februarie 2017, un grup de elevi de clasa VII și VIII, de la LTPA ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, însoțiți de diriginții S.Stogu și V.Pavlov au participat la o lecție interactivă privind regulile de comportament pe internet și accesarea sigură a jocurilor online.


Tinerii au recunoscut că navighează pe internet în fiecare zi și nu se limitează doar la o singură ora. Toți au conturi pe rețele de socializare pe care comunică cu prietenii. Din prezentarea pregătită de colaboratorii CPESC, copiii au aflat

  •  cum să recunoască dacă sunt sau nu dependenți de internet 
  • și cum să evite personal efectele nocive ale folosirii îndelungate a calculatorului și să-și ajute colegii.
  • În cazul în care întâmpină probleme, aceștia au fost sfătuiți să se adreseze părinților, profesorilor sau specialiștilor de la siguronline.md.

  •  Elevii au învățat cum să-și protejeze imaginea pe rețelele de socializare, 
  • cum să-și facă prieteni și să evite persoane necunoscute, 
  • ce fel de poze să publice și cum să le distribuie. 
  • În plus, aceștia au aflat care sunt cele mai sigure parole și cât de des acestea trebuie înnoite.


Pe final, aceștia au fost invitați să acceseze situri sigure cu jocuri, care sunt și distractive și le oferă noi cunoștințe.Pentru exemplificare, ei au testat jocuri din ”Colțul copiilor” de pe pagina europa.eu.

2 comentarii:

  1. As dori sa vizitez expozitia nominalizata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă așteptăm la Biblioteca Națională a Rep. Moldova, str. 31 August 1989, nr. 78 ”A”(Bloc principal), et .3

    RăspundețiȘtergere

Cautare in

Traduceti