Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicaţii - Raportul pe 2015 privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE



19.05.2016

descarcati
Raportul pe 2015 privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE=REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS 2015 Report on the Application of the EU Charter of Fundamental Rights (COM/2016/0265 final). - 13 p.

Raportul oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care drepturile fundamentale au fost puse în aplicare în cadrul unei serii de politici ale UE, precum și în statele membre.
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat:

Drepturile fundamentale sunt fundația pe care se sprijină Uniunea Europeană și comunitățile noastre. În ultima vreme, acestea au fost supuse unor presiuni din cauza creșterii intoleranței, a xenofobiei și a discursului de incitare la ură. Având în vedere aceste provocări, este esențial să respectăm democrația, drepturile fundamentale și statul de drept. Drepturile consacrate în Carta drepturilor fundamentale au un rol esențial în această privință.  Trebuie să ne continuăm eforturile pentru a ne asigura că acestea reprezintă o realitate pentru oricine, în întreaga Europă.”



 Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a subliniat:

„Dacă dorim să realizăm cu adevărat un spațiu de libertate, securitate și justiție, trebuie să promovăm în mod activ drepturile noastre fundamentale și să sporim nivelul protecției efective pretutindeni în UE. Anul acesta, UE a luat măsuri concrete pentru consolidarea drepturilor fundamentale, de exemplu prin finalizarea reformei protecției datelor și a noilor norme privind garanțiile pentru copiii implicați în proceduri penale, precum și prin consolidarea luptei împotriva discursului de incitare la ură. Drepturile fundamentale nu există numai pe hârtie, ci trebuie, de asemenea, să fie puse în practică. Cetățenii noștri cer acest lucru.”

Raportul menționează că în 2015 au fost realizate în mod anticipat o serie de proiecte legislative care promovează drepturile fundamentale, printre care pachetul de reforme privind protecția datelor, Directiva privind garanțiile speciale pentru copiii implicați în proceduri penale și Directiva privind drepturile victimelor. Raportul explică modul în care Comisia a ținut seama de cartă în cadrul activității sale legislative și politice din 2015, precum măsurile prezentate în scopul de a îmbunătăți gestionarea migrației la nivelul UE (Agenda europeană privind migrația) sau pentru a consolida securitatea (Agenda europeană privind securitatea). În fine, raportul oferă exemple privind aplicarea cartei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene și prezintă principalele evoluții ale jurisprudenței.

De asemenea, raportul din acest an acordă o atenție deosebită primului Colocviu anual privind drepturile fundamentale, care a avut loc în octombrie 2015 pe tema „Toleranță și respect: prevenirea și combaterea antisemitismului și a islamofobiei în Europa”, și evaluează acțiunile-cheie realizate de Comisie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti