Faceți căutări pe acest blog

Operele laureaţilor Premiului UE pentru literatură în colecţiile BNRM



Serviciului Literaturile lumii i-a fost oferită în calitate de donaţie şase antologii, (anii 2010 – 2015)  din partea organizaţiei Premiul European pentru literatură. Acestea cuprind  operele laureaţilor acestui premiu, conferit anual, publicate în limba originalului.  In parteneriat cu  Centrul Pro-European a BNRM Serviciul Literaturile lumii planifică să organizeze pe parcursul anului 2016 o expoziţie de carte care prezintă operele laureaților Premiului literar a Uniunii Europene.



Premiul Uniunii Europene pentru Literatură
Lansat în 2009, Premiul pentru literatură este acordat anual de UE în semn de recunoaștere a celor mai buni autori noi și în curs de afirmare din Europa, indiferent de limba în care scriu aceștia. Premiul promovează bogata literatură contemporană de ficțiune din Europa, atât pe plan intern, cât și peste hotare.

Câștigătorii sunt selectați de către jurii naționale din țările participante la programul cultural al UE „Europa Creativă”, printre care se numără și câteva țări din afara UE.

Acest program a primit o mărire de buget de 9 % pentru perioada 2014-2020, suma totală care îi este alocată ridicându-se în prezent la 1,46 miliarde de euro. Banii vor servi la finanțarea traducerii a 4 500 de cărți și la promovarea, peste hotare, a peste 250 000 de artiști și oameni de cultură.

Programul sprijină industria de carte și sectorul editorial, care contribuie cu 23 de miliarde de euro la PIB-ul UE și oferă 135 000 de locuri de muncă. Din păcate, sectoarele rămân fragmentate din punct de vedere lingvistic și se confruntă cu noi provocări legate de expansiunea mass-mediei digitale.

Câştigătorii pentru 2015 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii pentru 2014 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii
pentru 2013 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii
pentru 2012 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti