Faceți căutări pe acest blog

Concursul "Europa la noi acasă": ediţia 2015.



La 9 mai 2015, la Chişinău s-a desfăşurat etapa finală şi festivitatea de premiere a laureaţilor concursului republican „Europa la noi acasă”.

Tema concursului anului curent a fost „Cooperare pentru dezvoltare”.

La concurs au aplicat 29 autori de eseuri și 35 lideri de proiecte scolar-comunitare. Membrii juriului au fost experți de la Ministerul Educațeiei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Asociația pentru Politică Externă și Relații Internationale și Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare al BNRM.
Câștigătorii concursului de proiecte au fost premiați cu mijloace IT oferite de Uniersitatea „PERSPECTIVA-INT”, premii bănești oferite de Ministerul Educației și premii oferite de Centrului Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Naționale. - See more at: http://www.perspectiva.md/ro/stire.php?id=317#sthash.EJ8knq9k.dpuf
Câștigătorii concursului de proiecte au fost premiați cu mijloace IT oferite de Uniersitatea „PERSPECTIVA-INT”, premii bănești oferite de Ministerul Educației și premii oferite de Centrului Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Naționale. - See more at: http://www.perspectiva.md/ro/stire.php?id=317#sthash.EJ8knq9k.dpuf

Membrii juriului au remarcat evoluţia echipelor participante, care cu fiecare an prezintă un nivel mai înalt de pregătire, iar proiectele prezentate sunt tot mai complexe, mai organizate, mai bine prezentate şi pe larg mediatizate. Elevii au demonstrat că posedă abilităţi şi cunoştinţe de realizare a proiectelor şi, cel mai important, sunt pătrunşi de importanţa pe care o au tinerii în procesul de apropiere a ţării de UE. 

Proiecte prezentate au vizat domenii foarte diverse, dar toate au avut un impact pozitiv considerabil fie asupra colegilor din şcoală, fie în comunitate sau chiar la nivel internaţional, ceea ce a fost demonstrat deţinătorii premiului I, eleviii de la LT „M.Eminescu” din or. Anenii-Noi care au elaborat un Ghid turistic al raionului cu susţinerea partenerilor din Polonia – stat membru al UE. 
De asemenea, a fost remarcat şi premiat proiectul „Cultura prin Lectură”, realizat de echipa LT "Mihai Eminescu" din Cimişlia, care a lansat o acțiune de colectare a cărților bune, ”uitate pe raft” de la reprezentanții instituției – elevi, profesori, părinți, oaspeți, pentru a face schimb de carte. Aceștia, de asemenea, au confecționat suporturi, au utilizat valizele cu cărți, care au fost lăsate în locurile publice, atît în instituție, cît și în localitate, pentru a fi citite.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Cimișlia

Grupul de iniţiativă din or. Ialoveni a realizat proiectul „Schimbarea începe de la noi” care a cuprins activităţi de promovare a valorilor europene. Elevii au comunicat şi au încurajat populaţia din comunitate să fie mai receptivă la lucrurile noi care au drept scop aducerea Europei la noi acasă. Într-un articol publicat în presa locală, elevii au menţionat că prin acest proiect  şi-au dorit să comunice cu oamenii cât mai simplu şi pe înţeles despre necesitatea integrării europene a Moldovei. Ei au remacat cât este de important ca oamenii să aibă o mentalitate pro-europeană, să fie informaţi corect şi obiectiv despre viaţa în UE.

Stabilirea, în cadrul proiectelor, a parteneriatelor cu autorităţile locale, bibliotecile, asociaţiilor obşteşti  locale, întreprinzătorii locali au contribuit la obţnerea unor rezultate frumoase. Este de menţionat, în acest context, rolul bibliotecilor publice, care au oferit organizatorilor tot suportul, în special publicaţiile cu tematică europeană, disponibile în colecţiile lor.  Spre exemplu, biblioteca publică din Molovata-Nouă s-a implicat foarte activ în activităţile organizate atât în cadrul Campaniei naţionale „Promovarea UE în şcoală”, cât şi în realizarea proiectului pentru concursul „Europa la noi acasă”.
Invingatorii concursului vor fi recomandati pentru studii gratuite la specialitatile Relatii Internationale, Relatii Economice Internationale, Drept, Turism, Comert, Management la Universitatea “Perspectiva-Int”.

Concursul Republican “EUROPA LA NOI ACASA” este organizat de Miscarea Europeana din Moldova cu susţinerea Ministerului Educatiei din Republica Moldova, Universităţii “PERSPECTIVA-INT”, Centrului Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Naționale din Republica Moldova, Asociației pentru Instruire și Informare Europeana.

Scopul concursului este invitarea copiilor și tinerilor să reflecteze asupra trecutului, prezentului și viitorului european, valorilor europene, locului Moldovei în Europa contemporană și aportului propriu la prosperarea tării și Europei.  În cadrul Anului European pentru Dezvoltare scopul activităţilor a fost sensibilizarea tinerilor și comunitatilor scolare cu privire la avantajele cooperării pentru dezvoltare, promovarea sentimentelor de responsabilitate, solidaritate și oportunități în comun într-o lume în schimbare și din ce în ce mai interdependentă. 

Mai mult despre proiectele prezentate
Festivitatea de premiere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti