Faceți căutări pe acest blog

Învăţăm şi trăim valorile europene: Masă Rotundă

Un grup de elevi de la Liceul teoretic "Ion şi Doina Aldea Teodorovici" din Chişinău au venit la Centrul Pro-European pentru a afla lucruri interesante despre Uniunea Europeană şi valorile europne comune, dar şi pentru a discuta despre beneficiile integrării europene a ţării noastre şi despre contribuţia fiecărui cetăţean la modernizarea Moldovei.


Elevii şi-ai împărtăşit impresiile despre activităţile în care au fost implicaţi în prima săptămână a Proiectului "Uniunea Europeană în şcoală" şi s-au arătat mândri de colegul său, Nicolae, care la un concurs şcolar a avut rezultate frumoase cu care se mândresc atât colegii săi, cât şi diriginta, dna Pavlov V.

Copiii cu mare plăcere au acceptat să-şi testeze cunoştinţele, participând la un joc online "Să descoperim Europa" şi s-au arătat interesaţi faţă de această metodă distractivă de însuşire a cunoştinţelor.

Ei au aflat că există metode foarte interesante prin care ei pot învăţa cum să cunoască mai bine viaţa din Europa şi valorile împărtăşite de europeni şi că ar trebui să se implice în fiecare zi în activităţile clasei, şcolii, comunităţii, ţării, pentru a deveni, la rândul lor cetăţeni activi.


Copiii au menţionat că doresc să trăiască într-o ţară modernă, în care să le fie respectate drepturile. Astfel, ei au aflat că drepturile copiilor sunt valori europene, la fel ca şi democraţia, statul de drept, pacea, solidaritatea, bunăstarea. În baza Cartei Consiliului Europei privind educaţia pentru cetăţenie democratică şi drepturile omului, copii au aflat ce înseamnă să trăieşti într-o ţară democratică:
- să-ţi fie respectate drepturile şi să respecţi drepturile altora;
- împreună să fie stabilite regulile pe care le vom respecta,
- să participăm la viaţa comunităţii;
- să învăţăm lucruri care sunt importante pentru noi;
- să învăţăm ce este democraţia şi drepturile omului;
- să soluţionăm toate conflictele pe cale paşnică;
- să învăţăm cum trebuie scţionăm atunci când nu ne sunt respectate drepturile;
- să cooperăm cu familie, şcoala, organizaţiile de tinerei şi mass media;
- să ştim că avem drepturi, dar şi responsabilităţi, etc.

Pe final, elevii şi-au exprimat opinia despre avantajele pe care le-ar avea în cazul integării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.



Daria și Ana-Maria doresc să-și facă studiile în universitățile din Europa.

Cristinei și Mariei le place să călătorească și, doarece nu mai este nevoie de vize pentru a pleca în țările UE, ele cred că vor avea oportunitatea să cunoască noi oameni, dar și țara noastră va deveni mai populară. Maria mai crede că UE ne ajută să învîțăm ceva nou de la alte țări.

Nicolae consideră că UE ne ajută să facem schimb de mărfuri și să ne dezvoltăm economia.

”UE va aprecia produsele noastre agricole. Animale vor fi crescute mai bine.”, a scris o altă elevă, Ana.

Majoritatea copiilor cred că integrarea în UE ne va ajuta să avem locuri de muncă și condiții de trai mai bune, să avem drumuri mai calitative și școli mai moderne.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti