Faceți căutări pe acest blog

Zilele Siguranței pe Internet 2022 la BNRM


În anul 2022 Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este marcată la 8 februarie.

Ziua Siguranţei pe Internet este o campanie desfăşurată anual în februarie

Sloganul campaniei , ''Împreună pentru un internet mai bun'', este o chemare la acţiune pentru ca toate părţile interesate să-şi unească forţele şi să îşi îndeplinească misiunea în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, şi în special pentru utilizatorii tineri.


Această zi are drept scop sensibilizarea cu privire la utilizarea în siguranţă a tehnologiei digitale. Cu prilejul Zilei Siguranţei pe Internet, milioane de persoane sunt solidare scopului misiunii de a face internetul un loc unde fiecare poate să utilizeze tehnologia în mod responsabil, cu respect, în mod critic şi creativ..

Susținută la nivel european de către Consiliul Europei, organizația INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică a Comisiei Europene, Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere.

Campania urmărește să atragă copii și tineri, părinți și îngrijitori, profesori, educatori și asistenți sociali, precum și industria, factori de decizie și politicieni, pentru a încuraja ca toată lumea să își asume rolul în crearea unui internet mai bun, pentru a inspira schimbări pozitive online, pentru a crește gradul de conștientizare a aspectelor legate de siguranța online și pentru a participa la evenimente și activități globale.

În Zilele Internetului mai sigur, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, și în mod special, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare în parteneriat cu Centrul Național de Digitizare susține această inițiativă în fiecare an (puteți vedea în link-urile atașate activitățile noastre interactive anterioare).  

 Anul acesta, intenționăm să atragem atenția asupra unui subiect extrem de important și actual, așa cum este Inteligența Artificială (IA).

Ne propunem să coagulăm eforturile sub umbrela mottoului “Împreună pentru un internet mai sigur” - diferite grupuri țintă și publicul interesat în comun cu experți notorii în acest domeniu.

Am invitat mai multe părți interesate să se unească pentru a face internetul - un loc mai sigur și mai bun pentru toți, pentru a promova și populariza cunoștințele despre IA printre tineri și publicul larg.

Suntem onorați de participarea experților din Moldova, România și Austria, din diferite arii de activitate și expertiză – expert internațional în date deschise și IA; bibliotecară, profesoară în educație media, jurnalistă / profesoară de jurnalism TV; expert juridic și consilier juridic specializat în afaceri digitale/ securitate cibernetică, fiecare având în activitatea lor profesională tangență cu inteligența artificială.

În contextul inițiativei menționate mai sus, precum și în cadrul serviciului de dezvoltare a competențelor utilizatorilor BNRM "Informații europene pentru toți", ne propunem mai multe activități:
 


 Lecție publică pentru toți


10 februarie 2022



Despre Eveniment 
https://www.facebook.com/events/454915502933573?ref=newsfeed
Despre Expertă Veronica Cretu
https://tinyurl.com/2p93mhsy
Inregistrare
https://bit.ly/3rfJgsp



VIDEO





Lecții interactive pentru studenți


9 februarie 2022




Formator Ilie Chirtoacă, consilier juridic CRJM

Ilie Chirtoacă și-a făcut studiile de licență și masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În 2018 el a obținut titlul de magistru în Drept internațional al drepturilor omului la Universitatea din Essex, Marea Britanie. Ilie este absolventul programului „Tech Camp for Civic Space Defenders, organizat de Universitatea Stanford (USA) și Centrul International pentru Drept necomercial (ICNL).
Ilie Chirtoacă este autorul primului podcast din Republica Moldova privind Drepturile digitale, în care explorează subiecte precum Inteligența Artificială, Tehnologiile deepfakes, și impactul acestora asupra drepturilor omului.https://anchor.fm/podcasturile-crjm/episodes/E02--Accesul-la-internet---un-drept-al-omului-e18qvcg
Despre sesiune:
  • Vom reţine câteva dintre conceptele de bază despre Inteligența Artificială (AI)
  • Vom înțelege mai bine posibilele implicaţii ale tehnologiilor bazate pe inteligenţa artificială.
  • Vom demonta câteva mituri despre AI și discuta despre potențialul acestei tehnologii
  • Vom stabili ce face Republica Moldova în vederea reglementării spațiului AI

 

 

 16 februarie 2022 


Formator: Anda Bologa este bursieră Fulbright și absolventă a Colegiului Europei. Anda e expert afiliat în securitate cibernetică și confidențialitate a datelor la Centrul de Expertiză Europeană Europuls și Denton Fellow în cadrul programului Transatlantic de Leadership la Centrul pentru Analiza Politică Europeană (CEPA).



Sesiuni interactive pentru elevi


09 februarie 2022

· 
·
Formator: Ana Sârbu  jurnalistă, copywriter, producătoare TV, profesoară de dicție și jurnalism TV.
 
Ana  a  activat în mai multe instituții de presă din țară: Timpul (2009-2011), JurnalTV (2011-2012), Unimedia (2013-2015), Agora (2015-2018), TV8 (2018-2019), CotidianulTV (2020-2021). Ana Sarbu a  activat în calitate de reporteră, producătoare, prezentatoare, producător general. Totodată, realizează un podcast despre educația media (primul și unicul din MD), din 2019, în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Din anul 2017 este  profesoară de dicție și jurnalism TV la Centrul pentru copii și tineret ARTICO, iar din 2019 predă mai multe cursuri practice și teoretice la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM.  
Ana a  realizat o serie de proiecte media pentru instituții de presă internaționale.
 
Participanții/-tele vor putea afla câteva dintre conceptele de bază despre Inteligența Artificială (IA), vor înțelege mai bine posibilele implicaţii ale tehnologiilor bazate pe inteligenţa artificială, vor demonta câteva mituri despre IA și discuta despre potențialul, amenințările și riscurile acestei tehnologii.
 
 
 
 
 
  
 17 februarie 2022
 
 

Formator: Diana Silivestru – șefa Centrului Național de Digitizare, traineră în educație mediatică
 


Urmare desfășurării inițiativei “Zilelor Siguranței pe Internet la BNRM”, ediția 2022, au fost informati despre siguranța online și oportunități / riscuri ale Inteligenței artificiale - 28.000 persoane, dintre care 650 persoane au fost audienti – participanti conectati direct/indirect, si alte 27.760 vizualizari obtinute prin intermediul retelelor sociale ale BNRM (facebook, twitter, instagram).





Următoarea ediție a inițiativei "Ziua Siguranței pe Internet" va fi una specială, se va celebra cea de-a 20-a aniversare și va avea loc marți, 7 februarie 2023, când ne vom alătura din nou „Împreună pentru un internet mai bun”.



Ținând cont de experiența ediției 2022, organizatorii au trasat unele concluzii si vin cu următoarele sugestii si propuneri:
  • Tema a prezentat un interes deosebit și considerată foarte actuală de către publicul participant.
  • Au fost identificați și antrenați în aceste activități experți consacrati - ceea ce ne propunem să colaborăm cu aceștia și cu alții care au manifestat interes în alte acțiuni și inițiative de viitor.
  • Amplificarea organizării numărului de lecții publice online și cu transmisiune live pe canalul oficial de youtube instituțional, în acest sens va fi asigurat accesul mai mare a persoanelor pentru activitățile post-eveniment.
  • Pentru activitățile interactive desfășurate online, prin intermediul aplicației zoom, a fost constatat faptul ca durata lecțiilor de o ora a fost insuficientă si in acest context, sunt luate in calcul unele recomandări si sugestii pentru editia următoare, ne propunem să extindem unele subiecte de interes, prin organizarea unor serii de sesiuni cu diverse teme determinate si/sau pe alte componente/compartimente de interes comun.

CENL NEWS - The National Library of the Republic of Moldova joined the Safer Internet Day 2022 initiative






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti