Faceți căutări pe acest blog

Biodiversitatea: Convenția de la Berna: Planul strategic pentru conservarea naturii până în 2030


Strategic Plan for the Bern Convention for the period to 2030
, adopted by the Standing Committee, December 2023. / Council of Europe  - Strasbourg, 2023. - 32 p. - T-PVS(2023)18. (Accesat la 28.12.2023).


În 2024 Convenția de la Berna privind Conservarea Faunei și Habitatelor Naturale Europene va sărbători aniversarea sa de 45 de ani. Comitetul Permanent al acesteia a adoptat un nou plan strategic pentru a ghida progresul către obiectivele de conservare a naturii ce urmează a fi atinse până în 2030.

Planul este un instrument practic pentru mobilizarea sprijinului, stimularea progresului și evaluarea rezultatelor, bazat pe patru obiective și 11 ținte. Acesta stabilește principalele linii de acțiune și definește indicatori pentru a măsura progresul.

Planul strategic urmează adoptarea în 2021 de către Comitet a Viziunii pentru Convenția de la Berna pentru perioada până în 2030 și a obiectivelor sale:

I. Suprafața, conectivitatea, integritatea și rezistența ecosistemelor naturale și semi-naturale cresc, inclusiv prin arii protejate și alte măsuri eficiente de conservare a suprafeței, acoperind cel puțin 30% din teren și din suprafețele marine.

II. Starea de conservare a speciilor amenințate este îmbunătățită, abundanța speciilor native a crescut, iar extincțiile induse de om au fost oprite.

III. Contribuțiile florei și faunei sălbatice și a habitatelor naturale la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil sunt evaluate, menținute și îmbunătățite.

IV. Resursele suficiente sunt disponibile și sunt utilizate eficient pentru a atinge toate obiectivele și țintele din Plan.

Planul strategic intenționează să faciliteze cooperarea între cele 51 de Părți Contractante la Convenția de la Berna (inclusiv patru state africane și Uniunea Europeană) și să contribuie la o mai bună protecție a biodiversității în Europa și dincolo de aceasta până în 2030.

Acest Plan Strategic conține următoarele:
  • O secțiune introductivă, inclusiv:
    • o scurtă prezentare a Convenției de la Berna, inclusiv declarația sa de Viziune;
    • scopul Planului Strategic;
    • contextul, explicând necesitatea eforturilor intensificate pentru a aborda o criză de declinuri în fauna europeană, ca o contribuție la acțiunile urgente globale de conservare a biodiversității. 
  • Patru obiective strategice și unsprezece ținte specifice ce trebuie atinse până în 2030. 
  • O prezentare generală a regimului de monitorizare și evaluare a atingerii obiectivelor și țintelor, inclusiv șaisprezece indicatori de progres. 
  • Trei anexe, incluzând: 
    • Legarea acțiunilor de rezultate printr-o "teorie a schimbării" pentru Plan și un set de presupuneri care stau la baza funcționării sale așteptate.
    • Aspecte cheie ale implementării, acoperind "proprietatea" agendei de acțiune și responsabilitățile pentru implementarea acesteia; necesitatea promovării conștientizării și utilizării Planului; și capacitatea și resursele disponibile.
  • Un glosar, furnizând definiții și interpretări ale unor termeni cheie utilizați în text.
De asemenea, a fost adoptată o Recomandare alături de planul strategic pentru a ghida implementarea sa, inclusiv prin revizuiri la mijlocul și la sfârșitul perioadei. Un grup de lucru va fi format și în 2024, format din Părțile Contractante și organizații observatoare, pentru a supraveghea realizarea planului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti