Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații - Manual pentru susținerea formării în competența interculturală

Manual for the design of a training course on intercultural competence: Part 1 – The core principles of the Council of Europe intercultural integration model / Committee of Experts on Intercultural Integration of Migrants (ADI-INT). - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2023. - 78 p.

Disponibilhttps://rm.coe.int/prems-004823-gbr-2551-part-1-manuel-sur-la-conception-de-formations-a-/1680ac2b15

Manual for the design of a training course on intercultural competence: Part 2 – Concepts related to the Council of Europe intercultural integration model / Committee of Experts on Intercultural Integration of Migrants (ADI-INT). - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2023. - 55 p.

Disponibil: https://rm.coe.int/prems-004923-gbr-2551-part-2-manuel-sur-la-conception-de-formations-co/1680ac2b16


Competența interculturală este ansamblul de cunoștințe, abilități, înțelegere și atitudini care permit indivizilor și organizațiilor să acționeze într-un mod intercultural competent. Nu este un concept unic, ci o gamă largă de competențe care, atunci când sunt combinate, permit acțiuni proactive pentru a asigura un mediu intercultural sănătos. Deși competența interculturală se dezvoltă la nivel individual, organizarea de traininguri în domeniul competenței interculturale pentru factorii de decizie, funcționarii publici și alte părți interesate relevante permite aplicarea unei perspective interculturale asupra politicilor publice și activităților, promovând astfel o cultură mai inclusivă.

Manualul pentru elaborarea unui curs de competență interculturală își propune să sprijine autoritățile publice în elaborarea propriilor cursuri de formare personalizate, cu scopul de a răspândi abilitățile și competențele necesare pentru implementarea modelului de integrare interculturală al Consiliului Europei într-un mod coerent și la mai multe niveluri. Manualul este împărțit în două părți pentru a ușura accesul:


Partea 1 a manualului prezintă principiile de bază ale modelului de integrare interculturală al Consiliului Europei, inclusiv informații despre egalitatea reală, valorizarea diversității, interacțiunea interculturală semnificativă și cetățenia activă și participarea. 

Partea 2 a manualului tratează conceptele legate de modelul de integrare interculturală al Consiliului Europei, inclusiv informații despre prejudecată, discriminare și comunicare inclusivă.

Fiecare subiect din manual include următoarele elemente, care pot fi utilizate așa cum sunt sau ca surse de inspirație în elaborarea cursului de formare:

Definiție: o definiție succintă a principiului/conceptului. 

Context mai detaliat: o prezentare mai detaliată a subiectului și a contextului, inclusiv referințe pentru cei care doresc să afle mai multe despre subiect. 

Exemple de exerciții model: exerciții model care pot fi utilizate direct sau pot inspira exerciții adaptate pentru a sprijini învățarea. Exercițiile sunt concepute pentru a fi deosebit de utile în cadrele de grup în care participanții pot discuta reflectările lor. 

Exemple de chestionare model: chestionare model care pot fi utilizate direct sau pot inspira chestionare adaptate local care permit participanților să-și testeze cunoștințele. Chestionarele și feedback-ul oferit sunt bazate pe conținutul prezentat în secțiunile "Definiție" și "Context mai detaliat" ale fiecărui principiu/concept. 

Referințe: fiecare definiție mai detaliată include o serie de referințe direct menționate în text, precum și alte resurse inspiraționale care pot fi interesante.

În plus, manualul include un glosar intercultural pentru practicieni, care adună toate definițiile relevante din întregul manual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti