Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Liberi să creăm: Raport privind libertatea artistică în Europa

Free to Create: Artistic Freedom in Europe:
Council of Europe report on the freedom of artistic expression / Sara Whyatt. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 53 p. - (Accesat la 22.02.2023).


Un nou raport intitulat Free to Create: Artistic Freedom in Europe examinează provocările cu care se confruntă artiștii și lucrătorii culturali europeni în exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare artistică. Acestea variază de la legi care limitează libertatea creativă, atacuri din partea grupurilor neguvernamentale și amenințări online până la presiunile „sub radar” care contribuie la autocenzură. Libertatea artistică este un drept fundamental al omului care necesită protecție și care recent s-a înrăutățit în urma multiplelor provocări - extremismul politic, colapsul economic, o pandemie globală, amenințări generate de digitalizare, o catastrofă de mediu și revenirea războiului în Europa - toate crize cu impact major privind drepturile omului în societate.

Această imagine de ansamblu reflectă activitatea desfășurată de Consiliul Europei, alte organizații internaționale interguvernamentale care promovează libertatea de exprimare și drepturile omului și organizațiile neguvernamentale, ale societății civile și culturale care se ocupă de drepturile artiștilor și cele culturale, precum și experiențele și perspectivele artiștilor. Se încheie cu recomandări privind măsurile de protecție a libertății artistice de către instituțiile internaționale și de către sectorul cultural și artiștii înșiși.

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a declarat:

 „Când democrația se află sub o mare presiune, rolul cheie al artelor și culturii ca mijloace puternice pentru menținerea unui dialog constructiv în societăți democratice, diverse și deschise devine din ce în ce mai evident. Dreptul la libertatea de exprimare artistică este o cheie în acest sens și asigură pluralismul și vitalitatea procesului democratic.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti