În cadrul Lecției interactive „Fenomenul violenței în bază de gen pe înțelesul tuturor” organizată de „Centrul Pro-European de servicii și comunicare” și Secția „Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării” ( BNRM) in contextul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, un grup de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic cu Profil Sportiv „Gloria” au aflat cum să recunoască, să prevină și să acorde asistență, în special informațională victimelor violenței bazată pe gen.
Înainte de lecție a fost prezentată o informație succintă despre campanie, inclusiv în baza expoziției vernisate cu această ocazie.
In mod interactiv elevii au participat la discuții - în 2 echipe - băieți și fete, despre fenomenul stereotipurilor din societate care nasc prejudecăți și discriminare față de fete și femei.
Au fost abordate diverse aspecte ale acestei probleme complexe și actuale pentru societatea contemporană.
Participanții au aflat de la dna Natalia Ghimpu , formatoarea evenimentului (beneficiară anterior de cursurile Centrului de Drept al Femeilor)
- ce este Egalitatea de gen,
- cum este portretul agresorului,
- ce este „Ordonanța de protecție”
- despre formele de violență,
- violența în familie și formele de manifestare a acesteia.
De asemenea, elevilor li s-a vorbit despre fenomenul stereotipurilor din societate care nasc prejudecăți și discriminare față de fete și femei. Aceștia au aflat despre existența Centrului de monitorizare a agresorilor care funcționează la Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova și anume despre cum funcționează Brățara agresorului care oferă o securitate victimelor violenței.
Cei prezenți s-au familiarizat cu Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul) care este primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic din Europa care creează un cadru legal cuprinzător în scopul protecției femeilor împotriva tuturor formelor de violență. Acest tratat este recunoscut pe scară largă drept cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice din perspectiva încălcării drepturilor omului. Republica Moldova a semnat la Convenția de la Istanbul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu