Faceți căutări pe acest blog

Vacanta europeană 2018







Călătorind prin Europa 2018-2019 . - Luxemburg., 2018. - 4 p.


Disponibil la:  https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/885847dd-7e6a-11e8-ac6a-01aa75ed71a1/language-ro/format-PDF/source-73438386

Europa: un continent cu mii de ani de istorie, cu o moștenire culturală bogată și cu unele dintre cele mai uluitoare peisaje din lume. Atât de multe lucruri pe care călătorul le poate descoperi și explora, totul fiind mult mai ușor datorită Uniunii Europene (UE). Puteți călători în numeroase țări din UE fără să fiți controlat la frontieră, iar câinele sau pisica vă pot însoți în călătoriile dumneavoastră. Aveți acces la îngrijiri medicale atunci când aveți nevoie, iar moneda euro vă permite să comparați prețurile cu ușurință. Dacă sunteți la volan, atât permisul dumneavoastră de conducere, cât și polița de asigurare auto emise într-o țară din UE sunt valabile în toate celelalte state membre. Iar acum vă puteți folosi telefonul mobil ca și cum ați fi acasă, fără taxe suplimentare.
În paginile ce urmează, găsiți mai multe informații, sfaturi utile și o hartă a Europei.



 Europa ta, drepturile tale  - Europa.eu/youreurope 

Europa ta este un portal multilingv care oferă cetățenilor și întreprinderilor: • informații clare cu privire la drepturile lor pe piața unică a UE; • asistență și consiliere cu privire la viața de zi cu zi în străinătate; • conținut interactiv legat de situația lor personală; • situații din viața reală și întrebări frecvente; • acces ușor la asistență personalizată pentru a beneficia, dacă este necesar, de ajutor suplimentar; • puncte de contact locale.

Pagina web

În această vară fiți în siguranță!
 În caz de urgență sau accident, sunați la 112 oriunde în UE!








Vizitează capitalele europene ale culturii!


leeuwarden_valletta_2018Începând cu 1985, peste 35 de orașe au fost desemnate Capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow și de la Cracovia la Porto. De-a lungul anilor, acest eveniment a evoluat fără a pierde din vedere principalul său obiectiv: acela de a pune în evidență bogăția și diversitatea culturilor europene și a caracteristicilor lor comune, de a promova o mai bună cunoaștere reciprocă între cetățenii europeni și de a încuraja un sentiment al apartenenței la aceeași comunitate „europeană”.

 In 2018  Leeuwarde (Olanda) și Valletta (Malta) sunt 


Cunoaşte patrimoniul cultural european

Premiul UE pentru patrimoniu cultural - 2018



Citeşte cărţile câştigătorilor Premiului UE pentru literatură!.


  

Exploreaza recomandări incitante ale Grupului Parlamentarilor Europeni iubitori de carte pentru lectura de vară!


Vă întrebați ce să citiți în această vară?
Nu mai căutați! Grupul Parlamentarilor Europeni iubitori de carte propun 60 de cărți pentru vară, o listă de lectură unică, care prezintă opere literare excelente din întreaga Europă, conform recomandărilor deputaților europeni.

60 Cărți pentru Vară este o inițiativă a Grupului Parlamentarilor Europeni iubitori de carte care promovează lectura, alfabetizarea și prezintă lucrările autorilor din diferite medii naționale și lingvistice, reflectând multilingvismul și diversitatea europeană.  
Citirea cărților din alte țări ne deschide mințile și ne face să înțelegem mai multe despre alte culturi.

https://www.mepbooksforsummer.eu


Parlamentul  European atrage atentia


Porniți în vacanța de vară? Este bine să știți că drepturile pasagerilor vă protejează în UE dacă ceva nu merge bine în timpul călătoriei.
Normele UE asigură un nivel minim armonizat de protecție pentru pasageri, indiferent de mijlocul de transport: avion, tren, autobuz, autocar sau vapor.





Ați cumpărat bilete, ați rezervat camere la un hotel drăguț la malul mării, vecinul a acceptat să aibă grijă de pisica dumneavoastră… totul este gata pentru vacanța de mult așteptată. Dar nu ați uitat ceva? Cereți cardul european de asigurări sociale de sănătate. Pentru orice eventualitate.Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate?



Dacă mergeți în vacanță în UE, puteți lua cu dumneavoastră și animalul de companie, dar trebuie să respectați anumite reguli stricte.







 27.07.2018

Noi drepturi digitale: folosiți-le pe deplin în perioada vacanței de vară, pretutindeni în Europa

În această vară, cetățenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale decât oricând. După ce anul trecut s-au eliminat tarifele de roaming în întreaga Uniune Europeană, acum turiștii au posibilitatea de a călători cu abonamentele lor online la programe TV, filme, sport, muzică sau cărți electronice, fără costuri suplimentare. În plus, oricine, în întreaga Europă, se poate bucura de norme de nivel mondial în materie de protecție a datelor care asigură că toți europenii au un control mai bun asupra datelor lor cu caracter personal.
Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil de piața unică digitală, a declarat: „Europenii încep deja să simtă beneficiile oferite de piața unică digitală. În această vară, veți putea să urmăriți programele de televiziune și meciurile preferate oriunde călătoriți în UE. Până la sfârșitul acestui an, veți putea, de asemenea, să cumpărați online bilete la concerte sau să închiriați online autoturisme în întreaga UE fără să fiți geoblocați sau redirecționați.”
Mai mult
Drepturile digitale ale cetăţenilor UE


29.06.2018

Noile norme adoptate de UE asigură o mai bună protecție a celor 120 de milioane de turiști 

Începând de 1 iulie, 2018 călătorii care rezervă pachete de vacanță vor avea drepturi mai puternice în calitate de consumatori.
Normele nu vor reglementa numai pachetele de vacanță tradiționale, ci vor proteja și consumatorii care rezervă alte forme de servicii de călătorie combinate, inclusiv pachete personalizate, în cazul cărora călătorul alege diferite elemente de la un singur punct de vânzare online sau offline. Noile norme vor introduce, de asemenea, protecția serviciilor de călătorie asociate. În această formulă, călătorul cumpără servicii de călătorie de la un punct de vânzare, însă prin procese de rezervare separate, sau, după ce a rezervat un serviciu de călătorie pe un site web, este invitat să rezerve alt serviciu pe un alt site web.
Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Este ușor să rezervi o vacanță pe internet, însă dacă ceva nu merge bine, vrei să fii sigur că ești pe deplin protejat. Noile norme privind pachetele de servicii pentru călătorii sunt acum adaptate la era digitală și la noile moduri de rezervare a vacanțelor. Călătorii vor beneficia totodată de noi drepturi și vor fi bine protejați în cazul în care operatorul dă faliment. Grație noilor norme, întreprinderile turistice vor putea să își ofere serviciile la nivel transfrontalier.”
Noile norme vor aduce beneficii mai mari consumatorilor.
  • Informații mai clare pentru călători: întreprinderile turistice trebuie să îi informeze pe călători dacă le oferă un pachet sau servicii de călătorie asociate, precum și cu privire la drepturile lor esențiale prin intermediul unor fișe de informații standardizate. Acestea trebuie să furnizeze informații clare privind elementele și caracteristicile pachetului, privind prețul acestuia și privind orice alte costuri suplimentare.
  • Rambursare și repatriere în caz de faliment: companiile care vând pachete de vacanță trebuie să își asigure protecția în caz de insolvență. Această garanție acoperă rambursarea și repatrierea în caz de faliment al organizatorului. Garanția se aplică și serviciilor de călătorie asociate.
  • Norme mai clare privind răspunderea: organizatorul pachetului este responsabil dacă apar probleme, indiferent de entitatea care prestează serviciile de călătorie.
  • Drepturi mai solide de anulare: conform noilor norme, călătorii pot anula un pachet de vacanță din orice motiv, prin plata unui comision rezonabil. Aceștia își pot anula vacanța gratuit în cazul în care destinația lor devine periculoasă, de exemplu din cauza unui război ori a unor dezastre naturale sau în cazul în care prețul pachetului este majorat cu peste 8 % din prețul inițial.
  • Cazare în cazul în care călătoria de întoarcere nu poate fi efectuată: în cazul în care călătorii nu se pot întoarce din vacanța care a fost achiziționată ca pachet de servicii, de exemplu în cazul dezastrelor naturale, aceștia beneficiază de cazare până la trei nopți dacă nu se pot întoarce din vacanță la timp. Nopțile suplimentare sunt acoperite în conformitate cu reglementările privind drepturile pasagerilor.
  • Asistență pentru călători: organizatorul pachetului trebuie, de asemenea, să acorde asistență călătorilor aflați în dificultate, în special prin furnizarea de informații privind serviciile de sănătate și asistența consulară.
Mai mult









 Pachetele de servicii de călătorie - drepturile consumatorilor (din 2018)

 
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
Directiva vizează introducerea unui nivel ridicat și uniform de protecție a consumatorilor în legătură cu contractele pentru pachetele* de servicii de călătorie și cu serviciile de călătorie asociate*, luând în considerare utilizarea tot mai mare a internetului pentru rezervări.
ASPECTE-CHEIE
Informații
Următoarele informații trebuie să fie furnizate de către organizator sau de către comerciantul cu amănuntul înainte de semnarea unui contract:
  • itinerariul cu datele și numărul de nopți incluse;
  • mijlocul de transport furnizat, inclusiv orele de plecare și de întoarcere, opririle și legăturile;
  • detalii despre cazare;
  • serviciile de masă oferite;
  • vizitele sau alte servicii incluse;
  • în cazul călătoriilor în grup, dimensiunea aproximativă a grupului;
  • limba în care vor fi furnizate serviciile turistice, dacă este cazul;
  • gradul de adecvare a călătoriei pentru persoanele cu mobilitate redusă și, la cererea călătorului, gradul de adecvare a călătoriei sau a vacanței, luând în considerare nevoile călătorului;
  • date de contact;
  • prețul total, inclusiv taxele și orice costuri suplimentare;
  • modalitățile de plată;
  • numărul minim de persoane necesar pentru ca serviciile din pachet să poată fi executate și termenul pentru posibila anulare din acest motiv;
  • cerințele legate de pașaport și vize, precum și informații referitoare la formalitățile legate de sănătate;
  • călătorul poate rezilia contractul oricând înainte de începerea executării pachetului, cu plata unui comision corespunzător sau a comisioanelor de reziliere standardizate solicitate de organizator;
  • asigurarea facultativă sau obligatorie care să acopere rezilierea contractului de către călător sau costurile de asistență în caz de accident, de boală sau de deces.

 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/LSU/?uri=CELEX:32015L2302


 15.06.2018

Declarație comună a vicepreședintelui Ansip și a comisarului Gabriel cu ocazia împlinirii unui an de la eliminarea tarifelor de roaming în Europa

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, și Mariya Gabriel, comisar pentru economie digitală și societate digitală, au anunțat, cu ocazia împlinirii primului an fără tarife de roaming în UE, că europenii au multe de câștigat datorită noilor norme:

„Ne bucurăm să observăm că cetățenii își folosesc mai mult și mai liber telefoanele mobile cu ocazia deplasărilor străinătate și mai ales în UE, în special când este vorba de datele mobile. Persoanele care călătoresc în mod frecvent și în special tinerii europeni recunosc avantajele posibilității de a utiliza telefoanele mobile fără a plăti tarife suplimentare pentru roaming.
Acesta este un exemplu de situație în care UE îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor europeni. Roamingul la tarife naționale funcționează și este pe cale de a deveni o obișnuință: clienții sunt mulțumiți, consumul crește, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât și operatorii, au de câștigat. De asemenea, în ceea ce-i privește pe operatori, creșterea considerabilă a traficului în roaming are un efect pozitiv asupra veniturilor cu ridicata.
 
Mulțumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii își pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă țară din UE ca și cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare.

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru privind roamingul arată că 62 % dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 69 % consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câștigat de pe urma acestei măsuri. În special persoanele care călătoresc în mod frecvent și tinerii recunosc că noile norme oferă un avantaj evident.

Mai mult


 28 .04.2018

 Llibera circulație în spațiul european: Ghidul  tău// Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene . - Ch., 2018. - 10 p.

  • Cât pot sta în UE?
  • Cum pot ob ine un pasaport cu date biometrice?
  • Pot sa calatoresc fara pasaport cu date biometrice?
Pentru a afla mai multe despre regulile de călătorie în Spațiul Schengen puteți consulta Ghidul privind libera circulație în spațiul european.




12-26.06.2018

DiscoverEU: Câștigă unul dintre cele 15 000 de permise de călătorie pentru a explora UE în această vară!

tinerii își pot depune candidatura pentru a obține un bilet care le oferă posibilitatea de a-și descoperi propriul continent, din iulie 2018 până la sfârșitul lunii octombrie 2018. 

Candidații trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018, să fie cetățeni ai UE și să fie pregătiți să călătorească în această vară

DiscoverEU le va permite să înțeleagă mai bine diversitatea Europei, să profite de bogăția sa culturală, să își facă noi prieteni și să își formeze o idee despre identitatea lor europeană.
În temeiul acestei noi inițiative a UE, tinerii vor putea călători în mod individual sau într-un grup de maximum cinci persoane. Ca regulă generală, călătorii vor călători cu trenul. Cu toate acestea, pentru a asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea, în cazuri speciale, să utilizeze alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă. Întrucât 2018 este Anul european al patrimoniului cultural, călătorii vor avea șansa de a participa la numeroasele manifestări care vor fi organizate în toată Europa.
DiscoverEU este o inițiativă a UE bazată pe o propunere din partea Parlamentului European, care a asigurat finanțarea acesteia pentru 2018 printr-o acțiune pregătitoare. Inițiativa se concentrează asupra tinerilor de 18 ani, deoarece această vârstă marchează un moment important de trecere către vârsta adultă
Comisia Europeană ar dori să afle opiniile tinerilor călători și îi va încuraja să își împărtășească experiențele și aventurile. Acesta este motivul pentru care, odată selectați, participanții vor face parte din comunitatea DiscoverEU și vor deveni ambasadori ai inițiativei. Ei vor fi invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter), fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale.
 Cu un buget de 12 milioane EUR în 2018, DiscoverEU va oferi unor cel puțin 20 000 de tineri posibilitatea de a călători în Europa în acest an. Fiecărui stat membru al UE i-a fost alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populației țării sale în raport cu populația globală a Uniunii Europene. Prima rundă de înscrieri, care va fi lansată mâine, va permite unor cel puțin 15 000 de beneficiari să-și exploreze propriul continent. O a doua rundă de înscrieri, care va pune la dispoziție cel puțin 5 000 de bilete, va avea loc în toamna anului 2018. Comisia Europeană intenționează să dezvolte inițiativa și, prin urmare, a inclus-o în propunerea sa pentru următorul program Erasmus. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul convin cu privire la propunere, se prevede că un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 de ani vor putea călători între 2021 și 2027, cu sprijinul unui buget de 700 milioane de euro.

https://europa.eu/youth/discovereu_ro

28.05.2018

Vești bune pentru turiști: calitatea apei este excelentă în marea majoritate a zonelor de îmbăiere din Europa 

Raportul anual privind calitatea apei de îmbăiere, publicat astăzi, arată că deși s-a înregistrat o ușoară scădere a rezultatelor, 85 % dintre zonele de îmbăiere din întreaga Europă monitorizate în 2017 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (calificativul „excelent”), fiind în general lipsite de substanțe poluante. Rezultatele le oferă turiștilor indicii utile cu privire la zonele de îmbăiere cu cea mai bună calitate a apei în vara aceasta.  
Calitatea apei de îmbăiere din Europa s-a îmbunătățit substanțial în ultimii 40 de ani, de la introducerea Directivei UE privind apa de îmbăiere. Monitorizarea și gestionarea eficace introduse de directivă au dus la o reducere drastică a apelor uzate municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apă.

În cinci țări, cel puțin 95 % din apele de îmbăiere au fost evaluate ca având o calitate „excelentă”: Luxemburg (toate cele 12 zone de îmbăiere raportate), Malta (98,9 % dintre zone), Cipru (97,3 %), Grecia (95,9 %) și Austria (95,1 %).

Mai mult

8.02.2018

 Wroclaw ocupă prima poziţie în topul destinaţiilor din Europa pentru 2018


20 destinații selectate au concurat pentru titlul de prestigiu Destinația europeană cea mai bună din 2018. 
  • Bilbao,
  •  Colmar,
  •  Hvar,
  •  Riga,
  •  Milano,
  •  Atena,
  •  Budapesta, 
  • Lisabona,
  •  Bohinj,
  •  Praga,
  •  Kotor, 
  • Paris, 
  • Viena
  •  și Amsterdam
 sunt, de asemenea, printre destinațiile preferate pentru o vacanță sau oraș-excursie.   
Mai mult https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2018/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti