Faceți căutări pe acest blog

Expoziţie dedicată Zilei Libertăţii Presei


Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare al BNRM Vă invită, între 29 aprilie - 9 mai 2016 la o expoziţie consacrată Zilei Libertăţii Presei, marcată la 3 mai. Atenţiei vizitatorilor sunt expuse cele mai noi instrumente şi mecanisme europene de protecţie a libertăţii de exprimare şi a jurnaliştilor, dar de asemenea resurse web şi publicaţii din colecţiile Consiliului Europei şi Uniunii Europene care pot fi consultate online şi în sala de lectură a CPESC.


Compartimentele expoziţiei includ  publicaţii şi culegeri ce vizează rolul mass-media în societate, standardele Consiliului Europei privind libertatea de exprimare, în primul rând Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO, precum şi dosare tematice privind diverse aspecte de protecţie a libertăţii de exprimare şi a jurnaliştilor, cum ar fi protecţia surselor jurnalistice. 





  
Totodată,  sunt prezente publicaţii ce ţin de drepturile omului online, discursul instigator la ură, educaţia pentru libertatea de exprimare şi mass-media. O importană aparte este acordată Platformei Consiliului Europei pentru securitatea jurnaliştilor. De rând cu resursele Consiliului Europei, sunt prezentate şi cele ale Uniunii Europene: standarede UE în domeniul mass-media, instrumente de monitorizare, susţinerea UE pentru Parteneriatului Estic în domeniul mass-media.




«Rolul jurnaliştilor şi a mass-media libere este esenţial în orice democraţie sănătoasă. Aceştia trebuie să poată urmări atent acţiunile celor care se află la putere şi să denunţe actele de corupţie. Este de datoria noastră să apărăm libertatea de exprimare şi jurnaliştii».


(Secretarul General al Consiliului Europei, Dl Thorbjørn Jagland, 13 aprilie 2016)



„Ziua libertăţii presei este ocazia de a reaminti cât de vital este pentru o democraţie de a avea mass-media libere. Condiţiile care permit mijloacelor de informare să funcţioneze liber se deteriorează; or, Statele noastre membre sunt obligate să apere dreptul la libertatea de exprimare atât a jurnaliştilor, cât şi a oricărui cetăţean. Datorită Platformei pentru securitatea jurnaliştilor, noi vom fi în măsură să apărăm aceste drepturi cu mai multă fermitate. Multe dintre aceste alerte au avut deja efecte pozitive şi mă alătur perspectivei de a iniţia dialogul cu Statele membre pentru a găsi modalităţile de redresare a tuturor altor încălcări denunţate pe Platformă”.

(Secretarul General al Consiliului Europei, Dl Thorbjørn Jagland, 3 mai 2015) 





Informaţii suplimentare:

Colectia CoE

  F: Mass-media şi societatea informaţională / Société de l'Information et médias / Information Society and Medias



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti