Faceți căutări pe acest blog

Cartea cu tematică europeană prezentată la SIC va fi distribuită în toată ţara.



La ediţia din anul curent a Salonului Internaţional de Carte (SIC), în cadrul expoziţiei "Cărţile unesc Europa: investim în tineri" Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare a prezentat publicaţiile editate de către Uniunea Europeană, care au ajuns la Chişinău cu asistenţa Delegaţiei UE în Republica Moldova şi, ulterior, vor completa colecţiile bibliotecilor raionale din toată ţara  pentru a aduce mai aproape de cetăţeni informaţia despre funcţionarea Uniunii Europene şi beneficiile integrării europene. Setul de literatură cuprinde mai multe publicaţii adresate în special tinerilor, printre care "Construirea mentalităţii şi capacităţilor antreprenoriale în UE", "Educaţia antreprenorială: Ghidul formatorilor", ş.a.

Evenimentul de prezentare a expoziţiei a avut loc la 2 septembrie, ora 15.30, în spaţiul expoziţional de la et.2.. 

La eveniment a participat dl Fabien Schaeffer, manager de proiecte în domeniul culturii, tineretului, ocupării forţei de muncă şi cercetării din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. El a salutat faptul că în anul curent Salonul de Carte s-a desfăşurat sub patronatul Republicii Italia, una dintre cei 6 fondatori ai Comunităţii Economice Europene din 1957, care a ales să-şi sprijine dezvoltarea pe pace, prosperitate şi democraţie.

Dl Schaeffer le-a vorbit tinerilor prezenţi la eveniment despre valorile împărtăşite de către europeni şi cele valori care cel mai bine reprezintă Uniunea Europeană. Cât priveşte primele, europenii au menţionat în primul rând drepturile omului şi respectul pentru viaţa umană, după care au menţionat pacea. Fiind invitaţi să menţioneze care cel mai bine reprezintă Uniunea Europeană, europenii au menţionat pacea, democraţia şi drepturile omului. Aceste categorii da velori fiind foarte apropiate, s-ar putea spune că UE reprezintă aspiraţiile şi valorile cetăţenilor europeni. 



"Oferind cărţi despre UE, noi dorim să diseminăm valorile UE care de asemenea le sunt foarte aproape moldovenilor, şi să contribuim la implementarea lor", - a menţionat oficialul european.

Pe final dl Schaeffer a venit cu un mesaj în limba română în care a menţionat câ:

"Promovarea valorilor europene este importantă, dar implementarea acestora este ceea ce contează. Nicăieri acest proces nu este unul uşor, dar există locuri unde este mai uşor în comparaţie cu alte părţi. Fiecare cetăţean trebuie să-şi aducă contribuţia ca valorile europene să devină o regulă şi nu o excepţie."

Totodată, ţinând cont în special de faptul că în 2015 marcăm 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, la expozţia „Cărţile unesc Europa: investim în tineri” au fost prezentate şi publicaţiile Consiliului Europei, astfel fiind accentuată sinergia dintre aceste două organizaţii europene şi rolul pe care îl au în susţinerea parcursul european al Moldovei

Acţiunea se încadrează în activităţile CPESC, organizate în cadrul „Anului Bibliologic 2015 – Anul promovării valorilor europene”.

Vezi de asemenea

 Cărţile unesc Europa : Intrari noi (UE)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti