Annual activity report 2014 by Nils Muižnieks, Council of Europe Commissioner for Human Rights: Presented to the Committee of Ministers and the Parliamentary Assembly - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2015. - 71 p.
Rapport annuel d'activité 2014 de Nils Muižnieks, Commissaire aux droits de l'homme du Conseil de l'Europe: Présenté au Comité des Ministres et à l’Assemblée parlementaire. - Strasbourg: Conseil de l'Europe, 2015. - 81 p.
Rapport annuel d'activité 2014 de Nils Muižnieks, Commissaire aux droits de l'homme du Conseil de l'Europe: Présenté au Comité des Ministres et à l’Assemblée parlementaire. - Strasbourg: Conseil de l'Europe, 2015. - 81 p.
"Anul 2014 a fost un an nefast pentru drepturile omului în Europa. Pe parcursul anului, mii de oameni care nu ar fi trebuit să moară, şi-au pierdut viaţa, mai ales în Marea Mediterană şi în Ucraina de Est. Ei nu ar fi trebuit să moară într-o Europă care se mândreşte că este un spaţiu în care predomină statul de drept şi democraţia, pe un continent care susţine că a învăţat lecţiile din istoria sa sângeroasă şi violentă », a declarat Nils Muižnieks,, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, prezentându-şi raportul său anual de activitate pentru 2014, în cadrul sesiunii APCE.
Comisarul a subliniat situaţia dramatică a migranţilor care continuă să moară în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa, fugind de conflicte, persecutări şi sărăcie. « În timp ce datele oficiale ale deceselor pe mare depăşesc cifra de 3 000 în 2014, doar în primele luni din 2015, peste 1 600 de persoane s-au înecat deja. Aceste decese puteau fi evitate. Din octombrie 2013 până în octombrie 2014, operaţiunea de căutare şi de salvare pe mare, Mare Nostrum, dirijată de Italia, a demonstrat că având voinţă politică şi angajamente financiare suficiente, ar putea fi salvate zeci de mii de vieţi».
Anul 2014 a fost dominat şi de evenimentele din Ucraina şi din apropierea sa. « Politica şi geopolitica conflictului din Ucraina de Est deseori au eclipsat o gravă criză umanitară. Cele mai vulnerabile pături ale populaţiei, mai ales popilaţia civilă care locuieşte în apropierea liniei frontului, persoanele refugiate, copiii, bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi, au suferit enorm”.
De asemenea, Raportul atrage atenţia asupra deteriorării importante a situaţiei drepturilor omului în Azerbaidjan. “Începând cu vara 2014 până în 2015, autorităţile din Azerbaidjan au urmărit în justiţie şi au plasat în detenţie mulţi dintre cei mai remarcabili apărători ai drepturilor omului. Unii dntre aceştia au fost acuzaţi de încălcarea legislaţiei care este foarte inechitabilă cu privire la ONGuri şi de fapt împiedică orice activitate în domeniul drepturile omului. Alţii au fost persecutaţi pentru infracţiuni mai grave: spionaj, trafic de armament sau droguri, sau pentru huliganism, sfidând astfel orice credibilitate.”
De asemenea, Comisarul a subliniat că în mai multe State membre ale Consiliului Europei.a crescut presiunea asupra ONGurilor şi mijloacelor mass-media. “Jurnaliştii şi militanţii din ONGuri au suferit de pe urma diferitor tipuri de presiune: agresiuni fizice, intimidare, hărţuire judiciară şi abuz de pârghii financiare. Această presiunea are consecinţe foarte grave pe termen lung, deoarece ONGurile şi mass-media joacă un rol extrem de important în protecţia drepturilor omului. Trebuie să luăm măsuri energice pentru a asigura viabilitatea în acelaşi timp a unei mass-medii independente şi a organizaţiilor neguvernamentale, altfel riscăm să ne trezim într-o dimineaţă fără jurnalişti sau ONGuri care denunţă acte de corupţie, abuzurile de putere şi încălcările drepturilor omului”.
În Raportul său Comisarul face o evaluare tematică a celor mai importante subiecte referitoare la protecţia drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept:
- Internetul şi drepturile omului
- Libertatea de exprimare şi libertatea mass-media
- Drepturile migranţilor, refugiaţilor şi solicitanţilor de azil
- Protecţia drepturilor omului în perioade de criză
- Drepturile copilului
- Drepturile persoanelor cu dizabilităţi
- Drepturile persoanelor aparţinând grupurilor LGBTI
- Drepturile omului pentru romi
- Egalitatea între femei şi bărbaţi
- Lupta împotriva rasismului şi intoleranţei
- Aplicarea sistematică a drepturilor omului
- Apatridia
- Justiţia transnaţională
- Comportamentul reprezentanţilor legii
- Drepturile omului şi serviciile de securitate naţională
Descarcă gratuit publicaţia:
În franceză - Rapport annuel d'activité 2014 de Nils Muižnieks
În engleză - Annual activity report 2014 by Nils Muižnieks
Sursa: Oficiul Comisarului pentru Drepturile Omului al CoE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu