Faceți căutări pe acest blog

O acoperire mediatică iresponsabilă a problemelor romilor alimentează miturile negative


Problema persistentă a reprezentării negative a minorităţilor în mass-media a reapărut odată cu cazule care vizau copiii descoperiţi în familiile de romi din Grecia şi din Irlanda. Majoritatea mass-media, din Europa şi restul lumii, au insistat asupra originii etnice a familiilor de la care aceşti copii au fost recuperaţi, ceea ce contribuie la alimentarea miturilor potrivit cărora romii au obiceiul de a fura copii”, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, într-o scrisoare deschisă adresată jurnaliştilor.

« Această modalitate iresponsabilă de a prezenta faptele poate avea repercusiuni considerabile asupra vieţii milioanelor de romi şi poate alimenta curentele violente ostile faţă de romi. Cu toate că romii nu mai sunt bănuiţi de infracţiuni mai mult decât alte grupuri, insistenţa cu care mass-media au menţionat în ştiri originea etnică întreţin mitul potrivit căruia romii ar fi criminali prin natură. Ceea ce nu este doar greşit, dar şi periculos, deoarece riscă să sporescă ţi mai mult tensiunile dintre romi şi populaţia majoritară, în toată Europa.

Difuzarea acestei imagini negative afectează şi eforturile de integrare : cum am putea să ne aşteptăm că romii se vor integra în societăţile noastre dacă mass-media nu pierde nici o ocazie pentru a le aminti că sunt nedoriţi ?

Comisarul a făcut apel către jurnaliştii care acoperă aceste cazuri să se oprească şi să se întrebe dacă într-adevăr este necesar de a preciza originea etnică, dacă s-a ţinut cont de interesul superior al copilului, în special dreptul lui la respectarea vieţii private şi dacă a fost respectată prezumţia de nevinovăţie.

Experienţa ne demonstrează că diabolizarea unui grup de persoane în mass-media poate avea consecinţe catastrofice politice şi societale. Este necesar ca mijloacele mass-media să utilizeze într-o modalitate mai responsabilă puterea lor de influenţă asupra opiniei publice atunci când tratează minorităţile în general şi romii în special.”

Irresponsible media reporting on Roma propagates negative myths

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti