Faceți căutări pe acest blog

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului "Munca copiilor în Europa: o provocare persistentă"

traducere neoficială
Mulţi observatori au considerat că munca copiilor a dispărut din Europa. Cu toate acestea, o serie de factori par să indice în mod clar faptul că munca copiilor rămâne o problemă serioasă şi că ar putea fi în creşte ca urmare a crizei economice. Guvernele ar trebui să monitorizeze această situaţie şi să fie inspirate de Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului şi Carta Socială Europeană ca orientare pentru acţiunile preventive şi de remediere, a menţionat Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în ultimul său articol publicat în Carnetul Drepturilor Omului la 20 august 2013..

Persoanele vulnerabile sunt întotdeauna afectate în mod disproporţionat în perioadele de recensiune economică. Prin urmare, nu este surprinzătoare legătura între încetinirea ritmului de creştere economică şi creşterea muncii copiilor. Recesiunea a determinat multe ţări europene să reducă drastic bugetul pentru asistenţă socială. Confruntându-se cu creşterea şomajului, multe familii nu vor găsi nici o altă soluţie decât să-şi trimită copiii să lucreze.

Locuri de muncă periculoase



Prevalenţa muncii copiilor în ţările în curs de dezvoltare este o problemă bine cunoscută - conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii în prezent mai mult de 250 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani lucrează. În încercarea de a obţine o imagine a situaţiei din Europa, cu toate acestea, personalul din biroul meu a constatat că informaţiile sunt foarte sumare. De fapt, munca copiilor pare a fi un subiect tabu. Cu toate acestea, am reuşit să adunăm suficiente date pentru a înţelege că fenomenul nici pe departe nu a dispărut din Europa.

Potrivit UNESCO, în Georgia muncesc 29 % dinptre copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani. În Albania, această proporţie este de 19 %. Guvernul Federaţiei Ruse estimează că nnumărul copiilor care muncesc ar putea atinge cifra de 1 milion. În Italia, un studio din iunie 2013 menţionează că 5,2 % dintre minorii sub 16 ani muncesc. Dar, cât priveşte situaţia în alte ţări, date încă nu sunt disponibile.

Numărul de copii care lucrează în Europa sunt angajaţi în activităţi extrem de periculoase în agricultură şi construcţii, în fabrici mici sau pe stradă. Acest fenomen a fost observat, de exemplu, în Albania, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia şi Ucraina. Munca în agricultură poate implica folosirea de utilaje şi instrumente periculoase, care transportă încărcături grele sau răspândesc pesticide dăunătoare. Copiii care lucrează în stradă devin vulnerabili la abuz şi exploatare.

În Bulgaria, munca copilului este aparent este foarte obişnuită în industria tutunului, unde copiii pot lucra până la 10 ore pe zi. În Moldova, au fost semnate contracte între directoride şcoală şi fermele sau cooperative agricole, prin care elevii trebuie să participe la recoltare .....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti