Faceți căutări pe acest blog

UE: e- publicații - Promovarea culturii europene


Promovarea culturii europene/ Magdalena Pasikowska-Schnass; EPRS | Serviciul de Cercetare al Parlamentului European. - 2018. - 9 p.. - Politicile UE - rezultate pentru cetățeni Accesat la : 14.112018

Disponibil la ; https://www.what-europe-does-for-me.eu/data/pdf/focus/focus17_ro.pdf

 Conceptul de diversitate culturală se află în centrul proiectului european. În ultimii ani s-a reînnoit interesul pentru potențialul sectorului de a promova coeziunea socială, unitatea și toleranța, pe de o parte, cu recunoașterea continuă a rolului său economic valoros, pe de altă parte. Există un angajament ferm la nivelul UE de a se asigura că cultura este integrată în toate domeniile de politici, cu un accent deosebit pe protecția patrimoniului cultural și pe diversitatea culturală, elemente esențiale ale identității și exprimării culturale. Dintr-o perspectivă economică, sectorul cultural și creativ, care oferă locuri de muncă unui număr de 8,4 milioane de persoane în Uniunea Europeană, este dinamic și are un mare potențial de creștere grație diversității și sferei sale de acțiune în favoarea libertății creative individuale. Cu toate acestea, dezvoltarea acestui potențial este împiedicată de bariere, în special diversitatea lingvistică, fragmentarea și diferitele mecanisme financiare la nivelul UE. Industria culturală și creativă a UE se confruntă, de asemenea, cu provocări generate de tehnologiile digitale și concurența la nivel mondial, în special din partea industriei audiovizuale a Statelor Unite (SUA), precum și de eforturile diplomatice ale SUA și ale Chinei de promovare a producției lor culturale.

În conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, rolul UE în contextul politicii culturale este unul de sprijin și complementar, responsabilitatea directă în domeniu fiind în mare măsură o chestiune care este de competența fiecărui stat membru. Cu toate acestea, începând cu 2014, aceste provocări au fost abordate la nivelul UE, printre altele prin consolidarea pieței unice digitale, care este vitală pentru accesul la cultură, prin circulația operelor culturale europene, prin remunerarea echitabilă a creatorilor și printr-o concurență loială. De la declanșarea crizei economice, sectorul a beneficiat, de asemenea, de fonduri suplimentare prin intermediul Fondului european pentru investiții strategice, introdus de Comisia Juncker în 2015.

După cum se indică în Comunicarea Comisiei Europene din 2017 privind rolul culturii și educației, trebuie consolidate sinergiile dintre aspectele socio-economice. Anul european al patrimoniului cultural 2018 trebuie să contribuie la procesul de reflecție și la acțiunile legate de cultura și istoria comune. Aceste aspecte sunt abordate în Noua agendă europeană pentru cultură, în timp ce noul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 prevede o finanțare sporită pentru cultură. Acest lucru va sprijini, de asemenea, eforturile de a îmbina competențele artistice și tehnologice, care sunt o condiție prealabilă pentru exprimarea artistică în noul mediu digital.
 
Cupins
 














Vezi de asemenea 
https://www.what-europe-does-for-me.eu/ro/portal/3/focus17

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti