Faceți căutări pe acest blog

UE:e-publicatii - Noul sondaj Eurobarometru privind cetăţenia UE

DESCARCATI

Europeans have their say/ European Commisison . - Luxembourg,  2012. - 48p.

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană, la 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea.
 
În sondajul Eurobarometru privind cetățenia Uniunii Europene, cetățenii europeni au fost invitați să se exprime cu privire la statutul lor și la drepturile aferente cetățeniei UE. În ansamblu, respondenții cunoșteau majoritatea acestor drepturi, inclusiv dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %), libera circulație (88 %), nediscriminarea pe baza naționalității (82 %), protecția consulară (79 %) și participarea la o inițiativă cetățenească (73 %).  
 Peste o treime din respondenți (36 %) s-au considerat bine informați cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 puncte procentuale față de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 % dintre persoanele interogate consideră că sunt bine informate cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia dacă drepturile nu le sunt respectate.
 
În ceea ce privește dreptul la liberă circulație, majoritatea absolută a cetățenilor europeni din toate cele 27 de state membre ale UE sunt convinși că acest drept ar aduce avantaje economice țării lor.
Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință, dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată și dreptul de a înainta petiții Parlamentului European și de a se adresa Ombudsmanului European și instituțiilor UE.

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Anul european al cetățenilor are drept scop explicarea acestor drepturi și garantarea faptului că cetățenii le cunosc și nu întâmpină dificultăți în exercitarea lor

VEZI de asemenea:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti