Toolkit for history classes – Debunking fake news and fostering critical thinking / María Sabiote, González Marcos, Rebollo Fidalgo, Alfonso Cebrián Rey, Félix González Chicote, Cosme J. Gómez Carrasco, Juan Ramón Moreno Vera, Jairo Rodríguez Medina, Pedro Miralles Martínez. - Strasbourg: Council of Europe, 2024. - 158 p. - (Accesat la 12.03.2025).
ISBN 978-92-871-9512-8
Disponibil: https://rm.coe.int/histolab-toolkit-for-history-classes-web-pdf/1680b22b08
Prin intermediul HISTOLAB, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au elaborat un set de instrumente pentru identificarea și demontarea știrilor false în orele de istorie, în colaborare cu grupul de cercetare DICSO (Universitatea din Murcia, Spania). Acest set include 11 activități educaționale, menite să dezvolte competențe în analiza informațiilor istorice, recunoașterea știrilor false și a discursului instigator la ură din perspectivă istorică.
Pentru a evalua eficiența acestor activități și a setului de instrumente în ansamblu, a fost conceput un curs de formare pentru profesori, care le permite acestora să implementeze activitățile în propriile lor clase.
În ultimele două decenii, utilizarea internetului și a rețelelor sociale a permis un acces mai larg și mai rapid la informație în întreaga lume. Totuși, acest progres a deschis și calea pentru dezinformare, manipulare, știri false și propagandă politică. Fiecare industrie, instituție și individ a trebuit să se adapteze acestui flux de informații nesigure, iar multe organizații au început să adopte noi politici și să emită recomandări despre cum să gestioneze această nouă realitate.
Publicația „Set de instrumente pentru orele de istorie – Demontarea știrilor false și promovarea gândirii critice” reprezintă un răspuns coordonat al Uniunii Europene și al Consiliului Europei la acest fenomen. Acest set de instrumente este o resursă destinată profesorilor de istorie, pentru a-i ajuta să îi învețe pe elevi cum să analizeze și să pună la îndoială știrile false, utilizând surse și teme istorice care leagă trecutul de prezent.
Setul de instrumente este în concordanță cu valorile și prioritățile Uniunii Europene și ale Consiliului Europei, deoarece ambele instituții lucrează de ani de zile pentru a atrage atenția asupra pericolelor cauzate de dezinformare și manipularea istoriei.
Acest ghid a fost conceput pentru a-i ajuta pe profesori să le arate elevilor nu doar cum să recunoască știrile false, ci și de ce au fost create și cine sunt comunitățile minoritare care sunt cel mai adesea ținta acestor informații manipulate.
Setul de instrumente include 11 activități educaționale:
- Dezbaterea asupra rolului Spaniei în comerțul transatlantic cu sclavi
- Propaganda de război: scufundarea navei Maine, 1898
- Gripa spaniolă sau gripa din 1918? Informații influențate de efortul de război
- Propaganda de război: fabricile de cadavre germane în Primul Război Mondial (1914-1918)
- Boicotul Jocurilor Olimpice din 1936
- Știri false despre refugiați: primirea exilaților republicani în Franța, februarie 1939
- Știri false despre mișcarea sufragetelor
- Rolul dezinformării în consolidarea statelor totalitare: Uniunea Sovietică sub Stalin
- Memoria și istoria Holocaustului: Dovezi și negare
- Holocaustul romilor
- Utilizarea dezinformării împotriva migranților în timpul referendumului privind Brexit-ul
Educația în spiritul valorilor democratice, evaluarea credibilității surselor și formarea profesorilor și elevilor pentru recunoașterea narativelor manipulate sunt cele trei direcții principale ale acestui set de activități, având scopul de a învăța cum să demontăm știrile false și discursul instigator la ură prin istorie.
Mai mult
VEZI DE ASEMENEA
https://cpescmdlib.blogspot.com/2023/07/coe-achizitii-recente-2023-i.html
Pandemiile și catastrofele naturale reflectate în predarea istoriei:
https://cpescmdlib.blogspot.com/2023/07/coe-achizitii-recente-2023-i.html
Învățarea istoriei, înrădăcinarea democrației
https://cpescmdlib.blogspot.com/2023/11/coe-e-publicatii-invatarea-istoriei.html
Raport general privind situația predării istoriei în Europa
https://cpescmdlib.blogspot.com/2023/11/coe-e-publicatii-raport-general-privind.htm
Colecţii: H.1.1 Educaţie primară, medie, extraşcolară
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu