Faceți căutări pe acest blog

Expoziție tematică: Convenția de la Istanbul: Un deceniu de combatere a violenței împotriva femeilor

Cea de-a X-a aniversare de la intrarea în vigoare a  Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice 
(Convenția de la Istanbul) 


În perioada 
1 august - 21 decembrie 2024CPESC organizează expoziția cu genericul "Convenția de la Istanbul: Un deceniu de combatere a violenței împotriva femeilor" în contextul celei de-a 10-a aniversări de la intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). 



Scopul expozițieie este creșterea gradului de conștientizare cu privire la obiectivul, conținutul și beneficiile Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) în Republica Moldova.

Expoziția CPESC  cuprinde un șir de publicații, rapoarte, documente, cărți si resurse electronice privind combaterea violenței împotriva femeilor, prevenirea și combaterea violenței în familiile din Rep. Moldova, precum și experiența și legislația organismelor internaționale. 



Expoziția este structurată în câteva compartimente care reflectă datele de reper privind Convenția de la Istanbul, conținutul, obiectivele și beneficiile Convenției; mecanismul de monitorizare, proiectele de facilitare a implementării Convenției în Rep.Moldova, informații despre Strategia Consiliului Europei privind egalitatea de gen 2024-2029.

*     *     *

1. Convenția de la Istanbul - „standardul de aur” în domeniul
combaterii violenței împotriva femeilor




DATE IMPORTANTE

30 mai 2024 - Conferința la nivel înalt „Uniți în jurul egalității de gen: crearea unui spațiu pentru femei și fete” a marcat oficial cea de-a 10-a aniversare a intrării în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

1 mai 2022 - în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul

31 ianuarie 2022 - Republica Moldova a depus instrumentele de ratificare a Convenției de la Istanbul

6 februarie 2017 - Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul

1 august 2014 - Intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul după ce a primit a 10-a ratificare din partea Andorrei la 22 aprilie 2014

11 mai 2011 - Deschiderea pentru semnare cu ocazia celei de-a 121-a sesiuni a Comitetului Miniștrilor de la Istanbul

7 aprilie 2011 - Textul convenției a fost adoptat de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei Decembrie 2008 - Comitetul Miniștrilor a adoptat un mandat pentru comitetul de elaborare a convenției numit CAHVIO (Comitetul ad-hoc pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice). Acesta și-a finalizat activitatea la începutul anului 2011

*     *     *

Conferința la nivel înalt (30 mai 2024)
 „Uniți în jurul egalității de gen: crearea unui spațiu pentru femei și fete”



Cu ocazia aniversării a 10 ani de la intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul, un angajament politic reînnoit la cel mai înalt nivel este esențial pentru a aborda numeroasele și complexe provocări privind egalitatea de gen. Această conferință, organizată de Consiliul Europei, a subliniat voința politică a statelor membre, exprimată la cel mai înalt nivel la Reykjavik și prin Strategia de Egalitate de Gen a Consiliului Europei pentru 2024-2029.

DOCUMENTE


Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei


"Convenția de la Istanbul este într-adevăr un tratat fundamental în lupta împotriva violenței asupra femeilor și a violenței domestice – o violență care, pentru victimele sale, este sinonimă cu sechele, intimidare și inhibiție și compromite libertatea, securitatea și dezvoltarea lor personală.

Atâta timp cât această luptă nu va fi victorioasă, și trebuie să fie, egalitatea de gen nu va fi pe deplin efectivă.

Dacă avem această certitudine că Convenția de la Istanbul ocupă un loc central în acest efort, este pentru că, în decurs de un deceniu, am putut constata impactul său cu ochii noștri.

În toate țările care au ratificat acest tratat, legile au fost modificate: au fost definite infracțiuni, precum violul, hărțuirea, fie ea sexuală sau altfel, căsătoria forțată și mutilările genitale feminine. De asemenea, au fost implementate politici și planuri de acțiune naționale, cu sprijinul organismelor noastre de monitorizare, GREVIO și Comitetul Părților, a căror acțiune este atât de benefică pentru atât de multe femei și comunități.

În ciuda interpretărilor și reprezentărilor eronate, deseori alimentate de populism, misoginie și mișcări anti-femei și anti-drepturi care au apărut în multe locuri de pe continentul nostru, cercul Părților la Convenția de la Istanbul continuă să se extindă, ceea ce permite prevenirea unui număr mai mare de infracțiuni, protejarea unui număr mai mare de victime și urmărirea penală a unui număr mai mare de autori.

Treizeci și opt de țări au ratificat-o până în prezent. La fel și Uniunea Europeană. Alte țări – inclusiv din afara Europei – se pregătesc să o facă. De asemenea, nu este surprinzător că ONU a calificat Convenția de la Istanbul drept „normă de excelență”.

Desigur, mai este încă mult de făcut, dar după zece ani, Convenția oferă un bilanț excelent, pe care îl vom folosi ca bază. De fapt, acesta este exact scopul noii noastre Strategii pentru egalitatea de gen 2024-2029. Această Strategie este remarcabil de adaptată la provocările timpurilor noastre.

Societățile europene evoluează rapid și acțiunea noastră pentru egalitate trebuie să evolueze în același ritm. Creșterea tehnologiilor digitale a fost însoțită de noi forme de violență, ale căror victime sunt cel mai adesea femei și fete tinere. Trolling-ul și hărțuirea online, insultele sexiste și discursul de ură, extorcarea sexuală, difuzarea neconsimțită a imaginilor intime, deepfake-urile, divulgarea datelor personale, piratarea și amenințările cu violul ... lista este lungă  și pare să se prelungească puțin în fiecare zi, la fel și numărul infracțiunilor crește tot mai mult.

Potrivit unui sondaj recent, 58% dintre fete și tinere au fost confruntate cu o formă sau alta de hărțuire online. Alte grupuri de femei sunt, de asemenea, expuse în mod special. Femeile implicate în viața publică, de exemplu, cum ar fi legiuitoarele, apărătoarele drepturilor omului sau jurnalistele. În plus, aceste tipuri de violență se caracterizează adesea prin absența raportării și a sancțiunii - o impunitate care nu poate decât să încurajeze alte infracțiuni.

Avem deci nevoie de mijloace eficiente pentru a combate aceste forme de violență și, de asemenea, pentru a garanta un acces egal la justiție.

De aceea, noua noastră Strategie pentru egalitatea de gen, împreună cu Convenția de la Istanbul și o nouă recomandare adresată statelor membre, va forma un triplet de măsuri destinate să garanteze o mai bună protecție și mai multă justiție."



*     *     *

DESPRE CONVENȚIE

  • prevenirea violenței, 
  • protecția victimelor și 
  • acuzarea făptașilor, în scopul abordării acestei grave încălcări a drepturilor omului
Asumându-și rolul de lider în protecția drepturilor omului, Consiliul Europei a adoptat Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Convenția de la Istanbul este recunoscută pe scară largă drept cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice din perspectiva încălcării drepturilor omului. 

De la deschiderea sa pentru semnare, în 2011, Convenția a atras suport semnificativ la toate nivelurile: național, regional și guvernamental, public, parlamentar, de la alte organizații internaționale pentru drepturile omului naționale și regionale, organizații ale societății civile, de la mediul academic și de la mass-media. Convenției i-au fost acordate premii naționale și internaționale pentru viziunea sa de a menține femeile și fetele în siguranță față de manifestările violenței

Aceasta a intrat în vigoare la 1 august 2014 – la doar trei ani de la adoptare, arătând astfel statelor membre atât necesitatea de a avea un tratat cu putere de lege care să le ghideze în eforturile lor de a pune capăt violenței bazate pe gen, cât și a angajamentului lor politic față de principiile și valorile înglobate în convenție.

Până în prezent, Convenția a fost ratificată de 39 de state-membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 6 state, inclusiv de Republica Moldova, în anul 2017.

Aceasta conține 81 de articole cu prevederi, prin care statelor membre li se impun obligații în vederea prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării de politici integrate. De asemenea, Convenția prevede crearea unui grup internațional de experți independenți care va monitoriza implementarea la nivel național.

La 31 ianuarie 2022 Ambasadoarea Daniela Cujbă, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, a prezentat instrumentul de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul) Secretarului Greneral al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Convenția de la Istanbul a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017 și ratificată de legislator la 14 octombrie 2021. La 19 octombrie 2021 Președintele Republicii Moldova a promulgat Legea nr. 144 din 14 octombrie 2021 cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul, astfel, Republica Moldova devenind stat membru la instrument.

Potrivit prevederilor Convenției de la Istanbul, pentru statele care îşi exprimă ulterior consimţământul de a fi angajate de tratat, acesta va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării unei perioade de trei luni de la data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare sau aprobare.

Implementarea eficientă a Convenției de la Istanbul este una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova, precum și una dintre acțiunile din Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.

Prin aderarea la Convenția de la Istanbul Republica Moldova devine parte a unui proces important de coagulare la nivel internațional a eforturilor de combatere a violenței domestice, Convenția constituind cel mai cuprinzător instrument juridic internațional prin care sunt instituite standarde și mecanisme vizând prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.


PARLAMENTUL Republicii Moldova. LEGE Nr. 144 din 14-10-2021 cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

HOTĂRÂREA GUVERNULUI Republicii Moldova Nr. 332 din 31-05-2023 cu privire la aprobarea Programului național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023-2027

HOTĂRÂREA GUVERNULUI Republicii Moldova Nr. 926 din 29-11-2023 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie


*     *     *

2. Mecanismul de monitorizare a Convenției de la Istanbul: un sistem cu doi piloni


Scopul mecanismului de monitorizare a Convenției de la Istanbul este de a evalua și îmbunătăți implementarea Convenției de către Părți. Acesta constă din două organisme distincte, dar interconectate:
  • Un organism independent de experți, Grupul de Experți pentru Acțiunea împotriva Violenței asupra Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO), inițial compus din 10 membri și ulterior extins la 15 membri după cea de-a 25-a ratificare;
  • Un organism politic, Comitetul Părților, care este compus din reprezentanți ai Părților la Convenția de la Istanbul.
Sarcinile GREVIO și ale Comitetului Părților
  • GREVIO monitorizează implementarea Convenției de către Părți și poate adopta recomandări generale privind temele și conceptele Convenției.
  • Comitetul Părților urmărește rapoartele și concluziile GREVIO și adoptă recomandări pentru Părțile în cauză. De asemenea, este responsabil pentru alegerea membrilor GREVIO.
Procedurile de monitorizare

Convenția de la Istanbul prevede două tipuri de proceduri de monitorizare: o procedură de evaluare pe țară și o procedură de anchetă specială.

Procedura de evaluare pe țară

Aceasta începe cu o primă evaluare, urmată de runde de evaluare. În acest context, GREVIO examinează informațiile prezentate de Părți ca răspuns la chestionarele sale sau la alte solicitări de informații, luând în considerare informațiile primite de la organismele relevante ale Consiliului Europei, instituțiile stabilite prin alte instrumente internaționale (cum ar fi Comitetul Națiunilor Unite pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor), organizațiile neguvernamentale și instituțiile naționale pentru drepturile omului. Dacă informațiile obținute sunt insuficiente, GREVIO poate organiza vizite în țară. După o fază de schimburi și consultări cu autoritățile competente, GREVIO adoptă rapoartele și concluziile finale și le trimite Părților în cauză. Rapoartele și concluziile GREVIO sunt făcute publice de la adoptarea lor, împreună cu orice comentarii ale Părților implicate.

Rapoartele GREVIO, după adoptare, sunt transmise Comitetului Părților, care adoptă recomandări specifice privind măsurile ce trebuie luate pentru implementarea concluziilor GREVIO.


Organismul politic al mecanismului de monitorizare al Convenției Consiliului Europei privind Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice (Convenția de la Istanbul), Comitetul Părților, este compus din reprezentanții Părților la Convenție.

Comitetul Părților are sarcina de a alege membrii Grupului de Experți în Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice (GREVIO), conform prevederilor din paragraful 2 al Articolului 67. Pe baza rapoartelor și concluziilor GREVIO, acesta adoptă recomandări care indică măsurile ce trebuie luate pentru a implementa concluziile conținute în raportul GREVIO. De asemenea, supraveghează implementarea propriilor recomandări după ce perioada de trei ani pentru implementare s-a încheiat, folosind un formular de raportare standardizat pe care părțile sunt solicitate să-l completeze conform procedurii de supraveghere adoptate la a 10-a reuniune din 13 aprilie 2021.

Monitorizarea de către Comitetul Părților - adoptarea recomandărilor și supravegherea implementării acestora

Deși toate părțile sunt obligate să implementeze setul complet de sugestii și propuneri făcute de GREVIO, Comitetul Părților emite recomandări părților, bazate pe constatările GREVIO, dar în număr mai mic. Acesta se concentrează în recomandările sale pe acele domenii care, conform GREVIO, necesită acțiuni urgente sau mai imediate. Ca rezultat, numărul de recomandări adresate de Comitetul Părților unei părți este mai mic decât numărul de constatări făcute de GREVIO, dar reflectă prioritățile indicate de GREVIO. În recomandările sale, Comitetul Părților solicită părții să raporteze înapoi Comitetului după trei ani cu privire la măsurile luate.

Pentru a simplifica raportarea, Comitetul Părților solicită statelor părți să folosească un formular de raportare standardizat, care se concentrează pe recomandările ce emană dintr-un maxim de opt domenii ale Convenției, comune pentru toate părțile, și din două domenii selectate special pentru fiecare stat. Pe baza informațiilor furnizate de părți și a oricăror informații suplimentare obținute de la organizații non-guvernamentale, societatea civilă și instituțiile naționale pentru protecția drepturilor omului, Comitetul adoptă concluzii privind implementarea recomandărilor sale în legătură cu fiecare parte revizuită. Concluziile salută măsurile luate pentru implementare și solicită, acolo unde este necesar, luarea unor măsuri suplimentare într-o perioadă de doi ani.

*     *     *

Procedura de anchetă specială

Aceasta poate fi inițiată de GREVIO atunci când există informații credibile care indică necesitatea unei acțiuni pentru a preveni un model serios, masiv sau persistent de acte de violență acoperite de Convenție. În acest caz, GREVIO poate solicita prezentarea urgentă a unui raport special de către partea implicată. Ținând cont de informațiile relevante disponibile, GREVIO poate desemna unul sau mai mulți membri pentru a desfășura o anchetă și a raporta înapoi. Dacă este necesar și cu acordul Părții, ancheta poate include o vizită în țară. După examinarea de către GREVIO, concluziile anchetei sunt transmise Părții în cauză și, dacă este cazul, Comitetului Părților și Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, împreună cu orice comentarii și recomandări.

Diagrama procedurilor de monitorizare
Un flux simplificat al procedurilor de monitorizare arată pașii implicați în ambele proceduri descrise mai sus:
Partea 1 : GREVIO's first (baseline) evaluation procedure
Partea 2 : Special inquiry procedure

Implicarea parlamentară în monitorizarea Convenției

O inovație majoră a Convenției de la Istanbul este obligația impusă Părților de a invita parlamentele lor să participe la procesul de monitorizare și de a le prezenta rapoartele GREVIO. În mod similar, și pentru prima dată, Convenția de la Istanbul prevede un rol semnificativ pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care este invitată să evalueze implementarea Convenției la intervale regulate.

Înființarea mecanismului de monitorizare

Primii zece membri GREVIO au fost aleși de Comitetul Părților la prima sa reuniune pe 4 mai 2015. Membrii GREVIO s-au întâlnit pentru prima dată între 21-23 septembrie 2015. Procedura de evaluare a fost inițiată în martie 2016, când GREVIO a adoptat chestionarul său de bază și l-a trimis primelor Părți la Convenție care urmau să fie subiectul unei prime evaluări (prima procedură de evaluare).

Pe parcursul procesului de monitorizare, GREVIO poate primi informații privind implementarea Convenției de la organizații neguvernamentale și societatea civilă, precum și de la instituții naționale pentru drepturile omului, organisme relevante ale Consiliului Europei și organisme create prin alte instrumente juridice internaționale.

*     *     *

3. Susținerea implementării Convenției de la Istanbul în Republica Moldova


Runda de evaluare inițială / Baseline evaluation round


Comentariile guvernului la raportul de evaluare inițială / Government comments to the baseline evaluation report, au fost publicate pe 14 noiembrie 2023.
Raportul de evaluare inițială de către GREVIO / Baseline evaluation report by GREVIO, a fost publicat pe 14 noiembrie 2023
Raportul statului adresat GREVIO State report addressed to GREVIO,  a fost primit pe 3 octombrie 2022. 

Informații suplimentare:
Instituția Națională pentru Drepturile Omului a Republicii Moldova / National Human Rights Institution of the Republic of Moldova,
Coaliția Națională "Viață fără violență" /   National Coalition "Life without violence"

Acoperire mediatică: BalkanInsight

*     *     *




PROIECTE DE IMPLEMENTARE A CONVENȚIEI IN MOLDOVA

Sprijinirea implementării Convenției de la Istanbul în Republica Moldova (2022-2024)

Acest proiect este o continuare a cooperării anterioare cu autoritățile moldovenești în domeniul violenței împotriva femeilor și a violenței domestice prin proiectul „Activități de sensibilizare privind Convenția de la Istanbul în Republica Moldova”, implementat în perioada 2020-2021. Proiectul anterior a promovat cunoașterea și a generat vizibilitate pentru a crește înțelegerea despre obiectivele, valorile și conținutul Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) pentru a sprijini autoritățile moldovenești în pregătirea drumului spre ratificarea acesteia.

Noul proiect „Sprijinirea implementării Convenției de la Istanbul în Republica Moldova” (2022-2023) va acționa ca o foaie de parcurs pentru a sprijini autoritățile moldovenești în primele lor etape de implementare a Convenției de la Istanbul și este, de asemenea, aliniat cu instrumentele lor de politică națională. Pentru a realiza acest lucru, proiectul va avea ca scop continuarea sensibilizării cu privire la Convenția de la Istanbul și alte standarde de egalitate de gen în Republica Moldova pentru diferiți actori. Proiectul va urmări, de asemenea, să consolideze capacitatea principalelor părți interesate implicate în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, protejarea victimelor și urmărirea penală a autorilor de violență, și avansarea către o coordonare eficientă între părțile relevante în conformitate cu Convenția de la Istanbul.

Activități principale

Sensibilizare

  • Ateliere pentru diferite audiențe (jurnaliști, organizații ale societății civile, etc.);
  • Granturi pentru ONG-uri pentru a dezvolta campanii de sensibilizare cu ocazia celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen;
  • Materiale de vizibilitate, prin traducerea instrumentelor existente și dezvoltarea de noi materiale.

Consolidarea capacităților profesioniștilor

  • Sesiuni de consolidare a capacităților profesioniștilor juridici și a ofițerilor de poliție privind VAW/DV, prin Programul HELP al Consiliului Europei (Educație în domeniul Drepturilor Omului pentru Profesioniștii din domeniul Juridic);
  • Dezvoltarea metodologiei de ghiduri pentru formarea formatorilor (ToT) pentru asistenții sociali;
  • ToT-uri pentru asistenții sociali și formări în cascadă;
  • Cercetare privind cooperarea multi-agency și evaluările riscurilor;
  • Promovarea cooperării multi-agency prin grupuri de lucru și vizite de studiu.

REZULTATE AȘTEPTATE

  • Înțelegere îmbunătățită a Convenției de la Istanbul și a altor standarde de egalitate de gen în Republica Moldova pentru diferiți actori și sectoare;
  • Capacitate crescută a autorităților naționale de a dezvolta legislația și politicile naționale în conformitate cu standardele Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, inclusiv Convenția de la Istanbul;
  • Creșterea cooperării multi-agency pentru a preveni și combate violența împotriva femeilor și violența domestică;
  • Aplicarea cunoștințelor și abilităților privind Convenția de la Istanbul și standardele Consiliului Europei privind egalitatea de gen de către profesioniștii juridici și funcționarii publici în tratarea cazurilor de violență împotriva femeilor și violenței domestice.

DURATA

1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2024

Publicații

Leaflet - Equal in elections - Free from sexism, harassment, and violence against women - ENG / RON / RUS

Report on coordination of multi-agency and intersector cooperation in the field of preventing and combating violence against women and domestic violence - ENG / RONTranslations

GREVIO General Recommendation No.1 on the digital dimension of violence against women - ENG / RON

Articles 60 & 61 of the Istanbul Convention: Gender-based asylum claims and non-refoulement – ENG / RON

HELP course on violence against women and domestic violence for law enforcement professionals in Romanian


*     *     *

Activități de sensibilizare privind Convenția de la Istanbul în Republica Moldova (2020-2021)

Acest proiect a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) în Republica Moldova.

DESPRE PROIECT

Convenția de la Istanbul este recunoscută pe scară largă ca unul dintre principalele standarde juridice și cel mai cuprinzător tratat internațional pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, care reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului ale femeilor.

Prin activitățile de cooperare cu autoritățile moldovenești, activitățile implementate au contribuit la clarificarea obiectivului și a prevederilor stabilite în Convenția de la Istanbul și au furnizat autorităților moldovenești instrumente pentru a stabili standarde în domeniul violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Activitățile au contribuit la pregătirea drumului pentru ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova.

Activități principale

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la conținutul Convenției de la Istanbul și pentru a oferi o mai bună înțelegere a obiectivului și a prevederilor sale, proiectul a realizat următoarele activități:

  • Dezvoltarea de materiale despre Convenția de la Istanbul pentru publicul larg și audiențe specializate, clarificând concepțiile greșite și cu mesaje clare despre Convenția de la Istanbul;
  • O campanie pe rețelele sociale și online pentru a promova materialele de vizibilitate pregătite în cadrul proiectului și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la obiectivul și conținutul Convenției de la Istanbul, precum și beneficiile acesteia;
  • Evenimente pentru promovarea ratificării convenției în contextul celei de-a 10-a aniversări a intrării în vigoare a Convenției de la Istanbul.

PUBLICAȚIILE ȘI TRANSPARENȚA PROIECTULUI

Studiu

Advancing towards the ratification and implementation of the Istanbul Convention: good practices from states parties ENG / ROM

Broșuri

  • Infographics on the four pillars of the Istanbul Convention - ROM / RUS
  •  Brochure on the four pillars of the Istanbul Convention - ROM / RUS
  •  Myths and facts about the Istanbul Convention - ENG / ROM / RUS
  •  How the system will need to be improved after ratification - ENG / ROM / RUS
  •  Brochure on preventing and combating sexism - ROM / RUS
Informații suplimentare:

Pagina CoE "Action against violence against women and domestic violence. Istanbul Convention"
Pagina aniversara Joining forces around the 10th anniversary of the Istanbul Convention! Explore the dedicated website.
*    *    *
Conference “United around gender equality: making space for women and girls”, (30 May 2024, Strasbourg)
Conference “Joining forces: applying the cybercrime frame to digital violence against women” (6 December 2022, Strasbourg)
Conference "Gender equality and the Istanbul Convention: a decade of action" (11 May 2021)

Resurse adnotate CPESC



Revizuirea orizontală intermediară a rapoartelor de evaluare de referință GREVIO


Recomandarea Generală nr. 1 GREVIO privind dimensiunea digitala violenței împotriva femeilor


*     *      *

ALTE activități:

Combaterea violenței împotriva femeilor: politici europene: Expoziție (BNRM, Centrul Pro-european, 2022)
  
În siguranță în fața fricii. În siguranță în fața violenței: Expoziție în contextul celei de a 10-a aniversări a Convenției de la Istanbul (BNRM, Centrul Pro-european, 2021)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti