Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Învățământul superior în rol de lider pentru democrație, durabilitate și justiție socială

Bergan, Sjur.  Higher education leadership for democracy, sustainability and social justice / Sjur Bergan, Ira Harkavy, Ronaldo Munck. - Strasbourg: Council of Europe Publishing, 2023. - 284 p. - (Council Europe Higher Education Series, No. 26). - / Accesat la 18.12.2023/.

ISBN 978-92-871-9373-5
 ISBN 978-92-871-9374-2 (PDF)



Această publicație, intitulată rezultă din forumul global organizat de Consiliul Europei, Consortiumul Internațional pentru Învățământul Superior, Responsabilitate Civică și Democrație, Organizația Statelor Americane și Asociația Internațională a Universităților la Dublin City University în iunie 2022.

De asemenea, aceasta derivă din provocările generate de Covid-19, care au evidențiat și au contribuit la fragilitatea democrației, cu accentuarea erodării participării democratice, adâncirea inechităților extreme, întărirea politicilor identitare și naționaliste și promovarea anti-intelectualismului populist, implicând atacuri la adresa științei și cunoașterii în sine.

În această carte, autori din Europa, Statele Unite, America Latină, Australia și Africa de Sud susțin că democrația, durabilitatea și justiția socială sunt în mod inextricabil legate și că nu le putem influența pe niciuna dintre ele decât dacă învățământul superior joacă un rol important în identificarea problemelor și ajutarea societății să elaboreze o soluție viabilă și robustă.

Cartea argumentează că învățământul superior trebuie să facă mai mult decât să dezvolte și să disemineze cunoștințe și înțelegere. Învățământul superior trebuie să influențeze modul în care indivizii și societățile se comportă. Învățământul superior trebuie să conducă. Importanța acestei conduceri este ilustrată prin includerea Forumului Global de la Dublin în programul Președinției Irlandeze a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei și va fi confirmată de pozițiile și acțiunile comunității de învățământ superior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti