Faceți căutări pe acest blog

Expoziție cu genericul „ Consiliul Europei: 75 ani de consolidare a spațiului european (1949-2024)”





În anul 2024 marcăm aniversarea a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei - o ocazie deosebită pentru a crește conștientizarea impactului pozitiv al Organizației asupra vieților oamenilor în decursul a trei sferturi de secol, protejând drepturile omului, democrația și statul de drept. Totodată, este o oportunitate de a privi spre viitor și de a evidenția munca depusă de statele membre ale Consiliului Europei pentru promovarea și implementarea valorilor și standardelor comune.

Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995.

Pe parcursul anului 2024, se desfășoară diverse evenimente și inițiative la Strasbourg și în statele membre, menite să celebreze această aniversare importantă. 


În perioada 5 - 31 mai 2024 la BNRM este vernisată expoziția Consiliul Europei: 75 ani de consolidare a spațiului european (1949-2024), pregătită de Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, unde vizitatorii se vor putea informa din publicațiile din colecția CPESC și cele online despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei, cea mai importantă organizație de cooperare interguvernamentală, al cărui obiectiv este crearea unui spațiu democratic și juridic comun pe continent, prin asigurarea respectului față de drepturile omului, democrație și statul de drept.



Structura expoziției 
  • 75 ani de istorie și realizări
  • Uniți în jurul valorilor noastre: drepturile omului, democrație, stat de drept
  • Republica Moldova la Consiliul Europei: dezvoltare prin monitorizare

75 ani de istorie și realizări




Primul Compartiment al expoziției cuprinde publicații cu caracter general care descriu originile, istoria, structura Consiliului Europei. Cu referire la celebrele citate ale lui Sir Winston Churchill, înțelegem contextul creării  și obiectivul acestei Organizații.



Expoziția include publicații, cum ar fi Manualul Consiliului Europei, care oferă o imagine de ansamblu, care descriul istoricul Organizatiei, scopul, obiectivele, activitatea, realizările.

De asemenea sunt prezente lucrările unor eminente personalități care și-au pus amprenta pe dezvoltarea CoE, cum ar fi Heinrich KLEBES, Denis HUBER, Lord David RUSSELL-JOHNSTON.

La 10 mai 1948, la Haga, Congresul Europei adopta o rezoluție politică prin care propunea înființarea unei adunări parlamentare europene, redactarea unei carte a drepturilor omului și o curte de justiție responsabilă cu asigurarea respectării cartei. La 5 mai 1949, la Londra, era semnat Statutul Consiliului Europei, care punea bazele unei noi organizații de cooperare interguvernamentală, cu obiectivul creării unui spațiu democratic și juridic comun pe continent, prin asigurarea respectului față de drepturile omului, democrație și statul de drept.

Informații generale despre principalelor sale organe de lucru, documentele fundamentale sunt prezente pe rafturile vitrinei. 




Un accent deosebit este atribuit Curții Europene a Drepturilor Omului și Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului, dar și rolului Comitetului Miniștrilor de supraveghere a executării hotărârilor CEDO. 

STABILIREA STANDARDELOR

Un loc aparte este rezervat publicațiilor care reflectă activitatea CoE de elaborare a Tratatelor.
În cei 75 de ani de existență, Consiliul Europei (CoE) a jucat un rol de pionierat global în dezvoltarea standardelor in cele trei domenii, ajutând la prevenirea repetării trecutului violent al Europei prin adoptarea a 224 convenții și protocoale într-un spectru vast, de la protecția drepturilor omului la protecția mediului, securitate socială, patrimoniu cultural, lupta împotriva criminalității cibernetice, până la prevenirea terorismului și combaterea spălării banilor.

Este amintit rolul pionier al Organizației în lupta împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Cu Convenția de la Istanbul, Consiliul Europei a furnizat un standard internațional de aur - și, mai important, instrumentul-cheie pentru a combate aceste fenomene în mod eficient și incluziv. 

Pe rafturi sunt expuse unele Convenții din colecția Tratatelor Consiliului Europei, dar și Rapoarte explicative la acestea. Ca exemplu, sunt prezente Carta Socială Europeană și Carta Europeană a autonomiei locale. Prin Codul QR poate fi accesată Pagina Tratatelor Consiliului Europei, unde poate fi consultată lista tuturor tratatelor adoptate, versiunile lor PDF sau cele lingvistice, informații despre statele-semnatare, data intrării în vigoare, rezervele statelor, după caz, etc.


*     *     *


CELEBRAREA REALIZĂRILOR



Acest Compartiment al expoziției pune în evidență realizările CoE pe parcursul a 75 de ani. Un loc principal este atribuit Raportului Anual al Secretarului General al Consiliului Europei, care a fost publicat la 30 aprilie 2024 și a făcut totalurile activității Organizației.

Fiind un volum extrem de informații, spațiul disponibil nu a permis prezentarea unei informații exhaustive, dau cu ajutorul unor repere și codului QR, cei dornici să-și aprofundeze cunoștințele au acces ușor la cele mai diverse surse, menționând aici atât prima sursă, Portalul Consiliului Europei, cât și portalul de bloguri ale Centrului Pro-European.

Totuși, pe rafturi pot fi găsite publicații care cuprind principalele Strategii ale CoE în desfășurare. 

Liderii Consiliului Europei subliniază aniversarea celor 75 de ani ai Organizației






Cel de-al IV-lea SUMMIT, desfășurat la Reykjavik, în luna mai 2023, a constituit o oportunitate istorică pentru Consiliul Europei de a-și reorienta misiunea, în lumina noilor amenințări la adresa democrației și a drepturilor omului și pentru a sprijini Ucraina. Războiul din Ucraina și tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea declanșată a fost principalul subiect al întâlnirii de două zile a liderilor țărilor europene în cadrul Summit-ului Consiliului Europei.

Declarația de la Reykjavík: Uniți în jurul valorilor noastre


Comitetul de Miniștri a transpus aceste cuvinte în termeni concreți atunci când a adoptat un buget puternic și chiar istoric pentru perioada 2024-2027. În conformitate cu angajamentul șefilor de stat și de guvern, s-a decis și o creștere reală a resurselor pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru credibilitatea sistemului convențional - și a organizației în ansamblu - este imperativ ca toate statele membre să-și îndeplinească obligația de a pune în aplicare hotărârile Curții.

CONVENȚII

La Summitul de la Reykjavík, liderii europeni s-au angajat să asigure un rol de conducere pentru Consiliul Europei în dezvoltarea standardelor în era digitală pentru a proteja drepturile omului online și offline, inclusiv prin finalizarea, ca prioritate, a Convenției-Cadru a Consiliului Europei privind Inteligența Artificială.


Republica Moldova la Consiliul Europei: dezvoltare prin monitorizare


DEZVOLTARE PRIN MONITORIZARE

La cel de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei (Reykjavik, 16-17 mai 2023), liderii europeni s-au angajat “să întărească rolul CoE în arhitectura multilaterală europeană aflată în evoluție, precum și în guvernanța globală, prin consolidarea dimensiunii sale externe”. Principalul partener al CoE îl reprezintă Uniunea Europeană (din cei 46 membri ai CoE, 27 sunt state membre UE, iar alți 9 sunt candidați la aderarea la UE). În 2024, cooperarea CoE-UE a inclus, între altele, “consolidarea proceselor de reformă în Balcanii Occidentali și în țările Parteneriatului Estic, îmbunătățirea dialogului dintre Nord și Sud, promovarea solidarității, stabilității și securității democratice, atât în Europa cât și în regiunile vecine”. După încheierea Războiului Rece, CoE a devenit o “sală de așteptare” pentru statele din Europa Centrală și de Est care aspirau la statutul de membru al UE, deoarece aderarea la Uniunea Europeană se baza și pe evaluările structurilor de monitorizare ale CoE, precum și pe jurisprudența CEDO; CoE ar putea juca un rol similar în cadrul actualului proces de lărgire a Uniunii Europene.


CRESTEREA FAMILIEI EUROPENE. ADERAREA MOLDOVEI


Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995 și expoziția include de asemenea publicații și informații care reflectă cooperarea Republicii Moldova în cadrul Consiliului Europei, în special Programele de cooperare și mecanismele de monitorizare care ajută Republica Moldova să-și amelioreze cadrul juridic național și să implementeze proiecte cu impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.

Un obiectiv-cheie al Consiliului Europei l-a reprezentat sprijinirea statelor în îndeplinirea standardelor europene comune, prin mecanisme de monitorizare și structuri consultative precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), sau Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).


PUBLICAȚII NOI - POSIBILITĂȚI NOI DE CUNOAȘTERE





În limita spațiului disponibil au fost expuse ultimele publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European, fie că au fost primite de la Strasbourg, cu asistența Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova la Consiliul Europei și Oficiului Reprezentantului Special al Consiliului Europei la Chișinău, fie au fost oferite de partenerii CPESC.

Achizițiile noi, atât în format tradițional, cât și online, reflectă activitatea CoE în diverse domenii, printre care asigurarea drepturilor femeilor, mass-media, protecția copiilor, cultura, etc.


Cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei oferă o oportunitate importantă de a demonstra angajamentul nostru comun față de multilateralism și principiile drepturilor omului, democrației și statului de drept. Va ilustra ce înseamnă Consiliul Europei în termeni practici pentru cei 700 de milioane de europeni care trăiesc în cele 46 de state membre ale noastre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti