Faceți căutări pe acest blog

Consiliul Europei și Uniunea Europeană: Ora de informare pentru studenții IRIM

La 14 februarie 2017, Centrul Pro-European a fost vizitat de un grup de studenţi de la anul I de la Institutul de Relaţii Internaţionale, îndrumați de profesorul universitar Nicolae Afanas. 

 
Studenţii au făcut cunoştinţă cu colecţia Centrului, programul de lucru, serviciile oferite. Ei au văzut cum pot accesa online Portalul de bloguri al CPESC și ce informații pot găsi. De asemenea, au fost încurajați să viziteze Centrul nu doar online, dar și să participe la diferite evenimente organizate pentru tineri. Anul 2017 este unul special, fiind marcat de mai multe aniversări: Biblioteca Națională a Republicii Moldova celebrează cea de-a 185-a aniversare; o suită de evenimente vor marca 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice a Rep. Moldova cu mai multe state; la nivel european, este marcată cooperarea între Consiliul Europei și Uniunea Europeană, ghidată de Memorandumul semnat în 2007. 
 
De asemenea, a fost menționat că în noiembrie 1997, la Chișinău a fost inaugurat Biroul de Informare al Consiliului Europei și instalată Colecția de publicații ale Consiliului Europei, care a fost preluată de Centrul Pro-European. Printre publicațiile disponibile în sală pot fi consultate primele teste adoptate în cadrul Consiliului Europei.
 
Tinerilor li s-a vorbit despre principalele instituţii europene : Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, le-a fost explicată diferenţa dintre aceste două organisme, dar şi le-a fost făcută o mică incursiune în istoricul relaţiilor Moldovei cu aceste structuri.

Studenţii au aflat despre Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi mecanismul de monitorizare a respectării drepturilor omului în Statele membre ale Consiliului Europei, despre Curtea europeană a Drepturilor Omului şi rolul acesteia în asigurarea respectării drepturilor omului la nivel naţional.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti