Faceți căutări pe acest blog

CoE: E_publicaţii: Ghid privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet

Guide to Human Rights for Internet users: Recommendation CM/Rec(2014)6 and explanatory memorandum: Legal instruments / Council of Europe. - Strasbourg, 2014. - 30 p. 

În societatea informaţională tot mai omniprezentă, este necesar de a înţelege mai bine acţiunile şi comportamentul persoanelor, guvernului, sectorului privat şi a altor actori care ar putea exercita influenţă asupra drepturilor şi libertăţilor în spaţiul virtual.


Sunt oare conştienţi utilizatorii de posibilele consecinţe asupra drepturilor lor atunci când acceptă condiţiile generale de utilizare a serviciilor internet?

Ştiu ei unde pot ajunge informaţiile cu caracter personal pe care le distribuie prin reţelele sociale şi, respectiv, ce amprentă şi urme lasă după ce viziteză o pagină web sau scriu un comentariu în reţelele sociale?

În acest context, utilizatorii au nevoie de informaţii pentru a înţelege dacă drepturile omului care le aparţin sunt puse în pericol şi trebuie să fie înştiinţaţi despre posibilele modalităţi de apărare a drepturilor.
Noul set de instrumente, Ghidul, broşura şi Platformă pe internet, prezintă drepturile şi responsabilităţile utilizatorilor de internet într-o modalitate interactivă şi într-un limbaj accesibil.

Descarcă Ghidul în diverse versiuni lingvistice :  English, Français, Deutsch, Italiano, Español, Pусский, Türk, النسخة العربية

Accesează Platforma online dedicată Ghidului privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet

Consultă broşura ,care expune  succint drepturile şi libetăţilor utilizatorilor online.

Ghidul privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet este bazat pe drepturile omului existente care sunt prevăzute de Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi alte convenţii sau texte juridice ale Consiliului Europei, precum şi pe unele interpretări ale acestor drepturi oferite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Consiliul Europei a elaborat Ghidul privind drepturile omului pentru utilizatorii de internet, în calitate de set de instrumente care poată fi util internauţilor, în caz că le este încălcat vreun drept online, dar şi să-i responsabilizeze în mediul Internet . De asemenea, ghidul este destinat reprezentanţilor guvernelor şi instituţiilor publice pentru a-i ajuta să-şi îndeplinească obligaţiile de a proteja, respecta drepturile omului şi, eventual, de a soluţiona litigiile apărute în rezultatul nerespectării prevederilor legale. În plus, el ar putea impulsiona discuţii la nivel naţional despre protecţia şi promovarea drepturilor omului pentru utilizatorii de internet şi ar putea contribui la promovarea responsabilităţii sociale corporative prin încurajarea sectorului privat de a acţiona responsabil şi cu respectarea drepturilor omului ale persoanelor individuale cu care intră în contact. 
Ghidul este axat pe următoarele subiecte:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti