DESCĂRCAŢI |
Comisia Europeană lansează o nouă strategie, intitulată „Învățământul superior european în lume”, cu scopul de a se asigura că absolvenții europeni dobândesc aptitudinile internaționale care le sunt necesare pentru a munci oriunde în lume și că Europa rămâne cea mai atractivă destinație pentru studenții internaționali.
Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, va aloca peste 400 de milioane de euro pe an pentru a sprijini schimburile internaționale de studenți, precum și o mai strânsă cooperare între universitățile europene și partenerii lor din întreaga lume.
Androulla Vassiliou, comisarul pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat:
„Universitățile europene trebuie să aibă o viziune globală. Ele trebuie să acționeze în mod strategic pentru a valorifica buna reputație a Europei în ceea ce privește învățământul superior de înaltă calitate. Universitățile trebuie să promoveze mobilitatea internațională a studenților și a personalului, să ofere programe de studiu inovatoare de nivel mondial, precum și excelență în materie de predare și cercetare. Cu toate că există numeroase universități europene care au legături bune în interiorul UE, multe nu au o strategie clară pentru consolidarea legăturilor cu parteneri din afara Europei. Această situație trebuie să se schimbe urgent. Comisia va sprijini statele membre pentru ca acestea să își poată dezvolta rețelele internaționale în domeniul învățământului superior. Pentru aceasta nu există un model unic: țările trebuie să își folosească propriile atuuri.”
Strategia „Învățământul superior
european în lume” se bazează pe lucrările începute în 2011 odată cu
agenda UE privind modernizarea învățământului superior (IP/11/1043),
care are ca scop îmbunătățirea calității și relevanței învățământului
superior pentru a se asigura că tinerii dețin combinația optimă de
competențe pentru piața forței de muncă.
Obiectivele principale ale strategiei de internaționalizare ale Comisiei sunt următoarele:
- îmbunătățirea calității globale a educației europene prin facilitarea învățării reciproce, a cooperării și comparației cu alți furnizori de învățământ din lume;
- stimularea inovării și a creării de locuri de muncă în Europa prin atragerea studenților mobili la nivel internațional și a migranților calificați;
- lărgirea orizonturilor, sporirea șanselor de angajare și pregătirea studenților pentru a deveni cetățeni mondiali; și
- influențarea și angajarea de noi categorii de public într-un mod care să avanseze poziția UE în lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu