Faceți căutări pe acest blog

Conferinţa finală “Europa la noi acasă” de Ziua Europei în Moldova



La 18 mai 2013, de Ziua Europei in Republica Moldova, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a avut loc Conferinţa finală şi premierea laureaţilor Concursului Republican “Europa la noi acasă”. La inaugurarea evenimentului au participat Hubert Duhot, Delegatia UE in Republica Moldova; Eugenia Parlicov, Ministerul Educatiei al Republicii Moldova; Snegureac Lilia, Centrul Dialog-Pro, expert in informare europeana; Rodica Odinet, Rector, Universitatea Perspectiva INT.

În cadrul Conferinţei finale a  concursului juriul a desemnat institutiile cistigatoare la categoria proiecte şcolar-comunitare. De asemenea, au fost premiati si cistigatorii concursului de esee.



Câştigătorii Concursului Republican "Europa la Noi Acasa - 2013", Categoria esee

Detinatorilor diplomelor de gradul I, II, III Universitatea Perspectiva INT le acorda posibilitatea studiilor gratuite 
Locul I – Rosca Aurelia , Liceul Teoretic Hirtopul Mic, r-nul.Criuleni
Locul II – Lesanu Diana, Liceul Teoretic “George Cosbuc” s. Brinza, r-nul Cahul
Locul III – Furnica Cristina, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, or. Hincesti
Locul III – Burduniuc Aurelia, Colegiul National de Microelectrinica si Tehnica de Calcul

Câştigătorii Concursului Republican "Europa la Noi Acasa - 2013", Categoria Proiecte Scolar-Comunitare,Premiate de Universitatea Perspectiva INT cu  imprimante 

Locul I Liceul Teoretic “Anton Guzun” s. Bulboaca r-nul Anenii Noi
Locul II Gimnaziul “Ion Vatamanu”s. Pirlita, r-nul Ungheni
Locul III Gimnaziul Tochile- Raducani r-nul Leova


Toate bibliotecile scolare ale institutiile participante au primit seturi de materiale privind drepturile omului, drepturile copiilor, selectate de Centrul Pro European de Servicii si Comunicare al Bibliotecii Nationale si Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copillului.


Participanţii la Conferinţa Finală au avut ocazia să se familiarizeze cu publicaţiile Consiliului Europei privind educaţia pentru cetăţenie democratică datorită expoziţiilor organizate de Centrul Pro-European la care au fost expuse cele mai recente lucrări ale Consiliului Europei oferite cu titlu de donaţie de către Directoratul CoE pentru Cetăţenie Democratică şi Participare. Aceste publicaţii pot fi consultate şi în varianta electronică pe pagina Consiliului Europei "Să învăţăm şi să trăim democraţia" sau pe pagina Centrului  Pro-European "Educaţia pentru cetăţenie democratică: resursele Consiliului Europei".




Concursul Republican “EUROPA LA NOI ACASA” este organizat de Miscarea Europeana din Moldova cu sustinerea Ministerului Educatiei din Republica Moldova, Universitatii “Perspectiva INT”, Centrului Pro European de Servicii si Comunicare al Bibliotecii Nationale din Republica Moldova, Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copillului. Asociatiei pentru Instruire si Informare Europeana in cadrul Anului European al Cetataniei.


In proiectele şi eseele sale copii au elucidat atitudinea proprie faţă de cetăţenia responsabilă, au pus in dezbatere drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor Republicii Moldova, s-au informat despre posibilităţile şi oportunităţile cetăţeniei europene. De asemenea, ei s-au implicat activ în soluţionarea problemelor şcolii, comunităţii cu atragerea buneilor şi parinţilor la realizarea proiectelor comune şcolare dedicate Zilei Europei.

In anul curent la concurs s-au inscris 96 de institutii de invatamint preuniversitare: gimnazii, licee, colegii din Republica Moldova. Au fost realizate 60 de proiecte scolar-comunitare si 87 de esee. In cadrul proiectelor scolar comunitare elevii si profesorii cu ajutorul parintilor, autoritatilor locale au realizat sute de activitati avind ca beneficiari mii de concetateni. Tema Concursului “Europa la noi acasa – cetatanie responsabila” a fost reflectata in activitati de ajutorare a persoanelor din grupuri social vulnerabile, in activitati ecologiste si de salubrizare, in manifestatii culturale TVC-uri, festivaluri, concerte, expozitii de desene si fotografii.

Lideri ai proiectelor in anul curent au fost profesori, elevi si parinti. Cei mai activi organizatori ai masurilor dedicate Zilelor Europei sunt profesorii de istorie si educatie civica, de geografie, de limba si literatura romina, franceza, rusa.

Printre proiectele de succes poate fi menţional seminarul metodic organizat de Directia raionala Anenii Noi in cooperare cu Gimnaziul Zolotievca, in cadrul caruia administratia si profesorii Gimnaziullui Zolotievca si-au impartasit experienta de organizare a Zilelor Europei in cadrul gimnaziului.

De asemenea, pot fi remarcate şi activitatile de prevenire a abuzului fata de copii desfăşurate de Directia raionala Drochia in cadrul Anului European al Cetatatiei in cooperare cu gimnaziile si liceele din regiune. Au fost distribuite informatii utile tuturor locuitorilor din or. Drochia, au fost elaborate si multiplicate materiale informative pentru parinti, au fost desfasurate activitati de informare a copiilor cu privire la cunoasterea drepturilor acestora.


Informaţii suplimentare despre concursul “Europa la noi acasă”: Ediţia 2013 puteţi accesa pe paginile www.perspectiva.md., www.miscareaeuropeana.md. şi

http://cpescmdlib.blogspot.com/2013/02/concursul-europa-la-noi-acasa-cetatenie.html .



PROGRAM
CONFERINTA FINALĂ

18 mai 2013

9.00 – 9.30 – Inregistarea participantilor (sala de conferinte a BNRM et. 1)

9.30 – 10.00 Cuvint de salut (sala de conferinte a BNRM et. 1)

Hubert Duhot, Delegatia UE in Republica Moldova
Eugenia Parlicov, Ministerul Educatiei Republicii Moldova
Snegureac Lilia, Centrul Dialog-Pro, expert in informare europeana
Rodica Odinet, Rector, Universitatea Perspectiva INT

10.00 – 12.30 Prezentarea proiectelor de catre liderii proiectelor. Discutii
10.00 -12.30 Finala Concursului de Eseuri (Centrul Pro European BNRM et.3)
12.30 -13.00 Pauza Cafea (sala Vasile Alecsandri, et 1 BNRM)
13.00 – 13.30 Premierea cistigatorilor concursului (sala de conferinte a BNRM et. 1 )
14.00 Vizitarea Satucului European
(Scuarul Operei Nationale, Bld Stefan cel Mare 152)

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
Str. 31 August 1989, nr. 78-A
Chişinău, MD-2012
Republica Moldova

MAI MULT

http://cpescmd2.blogspot.com/2013/04/ziua-europei-in-moldova-editia-2013.html

  Deoarece, în această zi la Chişinău s-a aflat într-o vizită oficială Comisarul European pentru Extindere Stefal Fule, participanţii la concurs întruniţi la Centrul Pro-European pentru a-şi susţine ideile europene, au hotărât să-i transmită mesaje în care şi-au exprimat recunoştinţa pentru asistenţa acordată Moldovei de către UE în procesul de integrare europeană , dar şi l-au asigurat că vor depune toate eforturile pentru a deveni adevăraţi cetăţeni europeni .

"În pofida problemelor actuale cu care se confruntă Moldova, noi suntem optimişti şi dorim să fim acceptaţi cât mai curând în UE" - au menţionat copiii în masajele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti