Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicatii - Raportul privind piața drogurilor în UE


EU drug markets report: a strategic analysis/
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction ;  Europol. - Luxembourg: Publications Office of the European Union. - 2012 — 154 pp.


Europa intră într-o nouă eră importantă în ceea ce privește oferta și cererea de droguri ilegale – o evoluție care constituie o provocare pentru politicile și răspunsurile actuale în materie. Aceste realități ne sunt revelate de primul raport comun referitor la piața drogurilor în UE al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) și al Europol, publicat astăzi la Bruxelles. Cele două agenții ale UE și-au unit forțele pentru a oferi prima analiză strategică a pieței europene a drogurilor ilegale în ansamblul său. 



În raport, agențiile descriu o piață care este din ce în ce mai dinamică, inovatoare și capabilă să reacționeze rapid la provocări și care necesită un răspuns la fel de dinamic, inovator și flexibil în întreaga Europă. Raportul dezvăluie „mutațiile criminalității organizate din Europa”: în timp ce, în trecut, piața drogurilor din UE s-a concentrat asupra anumitor droguri traficate de operatori specializați, de-a lungul unor rute bine definite, piața actuală este mai „fluidă”, rutele noi și transporturile care conțin mai multe substanțe devenind mai frecvente. 

Acest raport care apare la momentul potrivit evidențiază interdependența din ce în ce mai mare ce caracterizează piața europeană modernă a drogurilor, unul dintre cele mai complexe și invazive fenomene infracționale ale timpurilor noastre. Grupurile de criminalitate organizată sunt în prezent mai susceptibile să traficheze simultan mai multe substanțe și să își unească forțele. Traficul de droguri devine, de asemenea, mai diversificat, atât în ceea ce privește complexitatea rutelor alese, cât și tipurile de droguri transportate de-a lungul lor. Toate acestea impun o cooperare sporită la nivelul UE. Măsurile naționale sunt pur și simplu insuficiente, indiferent de cât de ferme ar fi. Prin combinarea informațiilor obținute din monitorizarea fenomenului drogurilor în Europa efectuată de OEDT cu interpretarea din punct de vedere operațional a tendințelor în materie de criminalitate organizată furnizată de Europol, analiza oferită în prezentul raport este unică”, a declarat astăzi comisarul UE pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström, cu ocazia prezentării concluziilor raportului
MAI MULT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti