Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - Educația digitală în UE


Transformarea digitală a educației. Practici inovatoare din Uniunea Europeană

Driving digital transformation in education – Innovative practices from the EU /European Commission: European Education and Culture Executive Agency, Curaj, A., Holeab, C., Hâj, C., Geantă, I. et al. -  Luxembourg:Publications Office of the European Union, 2025.- 169 p. -  ISBN 978-92-9488-860-0; Idem [Resursă electronică]. –URL:  https://data.europa.eu/doi/10.2797/249662 https://data.europa.eu/doi/10.2797/8936638 https://data.europa.eu/doi/10.2797/9398200


Acest raport, realizat sub coordonarea Agenției Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în numele Comisiei Europene și al Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură, face parte din contractul de implementare a Hubului European pentru Educație Digitală. Este al treilea dintr-o serie de rapoarte care promovează practici inovatoare în educația digitală din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Așa cum s-a procedat în rapoartele din 2023 și 2024, pentru fiecare țară au fost selectate și descrise două exemple de bune practici. În plus, pentru a evidenția realizările Hubului European pentru Educație Digitală, acest raport include și o serie de inițiative sprijinite prin programul Accelerator. Totuși, deoarece informațiile nu au fost disponibile în mod egal pentru toate cele 27 de state membre ale UE, unele aspecte au fost analizate, interpretate și prezentate diferit, pentru a oferi o sursă de inspirație atât pentru membrii Hubului, cât și pentru alți actori interesați.

Raportul din 2025 continuă analiza inițiativelor din domeniul educației digitale, oferind perspective valoroase asupra proiectelor de succes și identificând modele care pot fi replicate sau adaptate. Transformarea digitală a educației rămâne o prioritate esențială la nivelul Uniunii Europene, având ca obiectiv crearea unui sistem educațional digital de înaltă calitate, incluziv și accesibil în toate statele membre. Această viziune sprijină adaptarea educației și formării la cerințele erei digitale.

Astfel, politicile specifice din acest domeniu au condus la dezvoltarea unor practici și inițiative inovatoare, menite să creeze un ecosistem digital educațional performant și să îmbunătățească competențele digitale. Unele dintre aceste inițiative sunt incluse în raport, oferind o imagine de ansamblu asupra modului în care transformarea digitală influențează educația în Europa.



Transforming digital education – Insights from three years of the Digital Education Accelerator/ European Commission: European Education and Culture Executive Agency.-   Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2025. - 26p.- ISBN
978-92-9488-863-1; Idem [Resursă electronică]. – 
URL:  https://data.europa.eu/doi/10.2797/249662 https://data.europa.eu/doi/10.2797/8936638

Transformarea educației digitale. Perspective după trei ani de implementare a programului Accelerator pentru Educație Digitală


Acceleratorul pentru Educație Digitală a sprijinit, timp de trei ani, 21 de soluții inovatoare în domeniul educației digitale, oferind îndrumare structurată, mentorat specializat, oportunități de testare, promovare și validare. Parte a Hubului European pentru Educație Digitală, programul a fost conceput pentru a stimula inovația, ajutând echipele să-și îmbunătățească soluțiile, să-și extindă impactul și să facă față provocărilor din educația digitală.

Gândit ca o inițiativă adaptată nevoilor participanților, Acceleratorul a oferit fiecărui grup un suport personalizat prin coaching intensiv, testare practică și promovare strategică la evenimente majore din întreaga Europă.

Aceata publicație examinează organizarea și impactul programului, subliniind rolul mentoratului personalizat și al proceselor de dezvoltare bazate pe îmbunătățire continuă în consolidarea soluțiilor propuse de participanți. Sunt descrise criteriile de selecție, care au vizat inovații promițătoare la diverse niveluri educaționale, de la educația preșcolară și învățământul K-12, până la formarea profesională, învățământul superior și educația pentru adulți.

Flexibilitatea Acceleratorului a permis echipelor să-și abordeze provocările specifice, beneficiind totodată de colaborare între colegi și expertiză intersectorială. Articolul reflectă asupra lecțiilor învățate, subliniind importanța colaborării directe, a mentoratului structurat și a proceselor de validare în dezvoltarea produselor. De asemenea, sunt abordate provocările și oportunitățile întâlnite în sprijinirea soluțiilor edtech aflate la început de drum și este evidențiat rolul programului în modelarea peisajului educației digitale.

Odată cu încheierea Acceleratorului, concluziile extrase din acești trei ani de susținere a inovației educaționale vor contribui la discuțiile continue privind viitorul învățării bazate pe tehnologie, oferind o bază solidă pentru dezvoltare și colaborare viitoare.


Promovarea educației digitale. Practici inovatoare din UE


Fostering digital education – Emerging practices from the EU/ European Commission, European Education and Culture Executive Agency,  - Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2024. - 177 p.- ISSN ISBN 978-92-9488-733-7 DOI10.2797/249662 . - Idem [Resursă electronică]. – 



Acesta este al doilea raport din seria dedicată promovării practicilor inspiratoare în educația digitală din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Similar cu Raportul din 2023, două practici inspiratoare au fost selectate și descrise pentru fiecare țară. Totuși, informațiile nu au fost disponibile în mod egal în toate cele 27 de țări ale UE, astfel că anumite elemente au fost analizate, interpretate și prezentate ușor diferit.

Aceste practici naționale inspiratoare constituie doar o imagine de ansamblu a inițiativelor de educație digitală, care pot servi drept inspirație pentru comunitatea cultivată sub egida Hubului European pentru Educație Digitală și dincolo de aceasta.

Diferite inițiative de educație digitală sunt explorate, discutându-se relevanța și replicabilitatea acestora între sectoare și țări, în lumina obiectivului mai larg de îmbunătățire a alfabetizării și competențelor digitale în statele membre ale Uniunii Europene. Indirect, raportul subliniază importanța investițiilor continue în educația digitală și necesitatea colaborării între statele membre. 

Nu în ultimul rând, raportul poate servi ca resursă pentru factorii de decizie politică, furnizorii de educație și alți actori implicați în modelarea viitorului educației în Europa.

Conturarea modului european pentru deceniul digital. Practici inspiratoare în educația digitală din UE

Framing the European way for the digital decade – Inspiring practices in digital education across the EU/ European Commission, European Education and Culture Executive Agency, Curaj, A., Geantă, I., Hâj, C. et al.,, Curaj, A.(editor), Hâj, C.(editor),  - Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2023. - 228 p.-Idem [Resursă electronică]. – 


Raportul, supravegheat de Agenția Executivă pentru Învățământ Superior, Cercetare, Dezvoltare și Inovare (UEFISCDI) în numele Comisiei Europene și al Agenției Executive pentru Educație și Cultură a Uniunii Europene, explorează practicile inspiratoare în educația digitală din cele 27 de țări ale UE.

Acesta se aprofundează în inițiative inspiratoare rezultate în urma unei cartografieri extinse folosind resurse precum OECD, UNESCO, JRC, EPALE, organizații de cercetare, universități, proiecte Erasmus+, inițiative din sectorul privat etc. 

Aceste practici au fost selectate pe baza unor criterii precum relevanța subiectelor, aspectele inovatoare, sectorul(ele) de educație acoperite, potențialul de replicare în alte țări și/sau sectoare sau potențialul de a produce cunoștințe utile pentru comunitatea Hubului și dincolo de acesta. Fiecare țară prezintă una sau două practici inspiratoare printr-un șablon standardizat, însoțit de date statistice comparative preluate din Indicele Economiei și Societății Digitale 2022 și Tabloul de Bord European al Inovării 2022. În plus, raportul este suplimentat cu descrieri succinte ale inițiativelor recente de digitalizare. Totuși, informațiile despre aceste practici inspiratoare nu au fost disponibile în mod egal în toate cele 27 de țări ale UE.

Anumite componente pot fi analizate, interpretate și prezentate ușor diferit, având în vedere diversitatea experților naționali selectați pentru a contribui la raportul general. Nu în ultimul rând, prezentul raport nu pretinde a fi exhaustiv în ceea ce privește practicile inspiratoare naționale, ci constituie doar o imagine de ansamblu la nivel național a unor inițiative de educație digitală, care pot servi drept inspirație pentru comunitatea cultivată sub egida Hubului European pentru Educație Digitală și dincolo de aceasta.

Compendiu despre incluziunea digitală în educație. 8 studii de caz pe țări și 33 de practici inspiratoare



Compendium on digital inclusion in education – 8 country case studies and 33 inspiring practices/ European Commission, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture.- Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2022. - 148 p. - Idem [Resursă electronică]. – 

Acest compendiu prezintă un total de opt studii de caz pe țări, adunate în cadrul studiului „Îmbunătățirea învățării prin instrumente și practici digitale: Cum poate tehnologia digitală în educația obligatorie să promoveze incluziunea”, realizat între septembrie 2020 și august 2021. Principalul scop al studiului a fost de a evalua rolul actual și potențial al tehnologiilor digitale în promovarea accesului, calității și echității în educația școlară obligatorie (nivelurile ISCED 1-3, inclusiv Învățământul și Formarea Profesională (VET)) în cele 27 de țări ale UE.

Studiul a analizat, de asemenea, lecțiile transferabile cheie din sectorul educației și îngrijirii timpurii (ECEC). Raportul final al acestui studiu oferă o analiză detaliată a diverselor elemente care trebuie aliniate pentru a debloca beneficiile educaționale ale tehnologiilor digitale pentru elevi din întreaga Europă, poate fi accesat separat.

Obiectivul principal al acestui compendiu este dublu:
 1. În primul rând, compendiul își propune să ofere o privire mai atentă asupra a ceea ce se întâmplă în prezent la nivel local, regional și național în câteva state membre ale UE și;
 2. În al doilea rând, își propune să ofere idei și inspirație pentru factorii de decizie politică și practicienii din întreaga UE care se străduiesc să îmbunătățească calitatea și incluziunea sistemelor de educație și formare prin utilizarea instrumentelor digitale.


Manual de abilități digitale pentru educatori

Digital skills playbook for educators/ European Commission, European Education and Culture Executive Agencyю -  Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2023. - 69 p.-  Idem [Resursă electronică]. – URL:  https://data.europa.eu/doi/10.2797/88037


Bine ați venit la Manualul de Abilități Digitale pentru educatori. În acest manual, abordăm provocarea îmbunătățirii abilităților digitale ale elevilor - indiferent de vârstă sau stadiu de învățare în care se află.
Fie că sunt copii mici, elevi în formare profesională sau cursanți mai în vârstă, ne concentrăm pe modul în care îi putem sprijini cel mai bine. În acest context, ne concentrăm în principal pe abilitățile digitale de bază, mai degrabă decât pe abilitățile avansate de profesioniști ICT. În acest manual, abordăm mai multe domenii cheie.

Mai întâi, analizăm contextul abilităților digitale în Uniunea Europeană (UE), scopul lor și câteva dintre provocările existente. Apoi, trecem la înțelegerea mai profundă a abilităților digitale, bazându-ne pe cadrul european DigComp ca ghid, precum și analizând aspecte importante precum etica și durabilitatea. Ulterior, descriem practici pentru îmbunătățirea abilităților digitale pentru diferite vârste și niveluri de competență. Secțiunea finală a acestui manual analizează mediul de sprijin pentru abilitățile digitale, inclusiv dezvoltarea profesională și rolul liderilor.

Conținutul educației digitale în UE: situația actuală și opțiuni de politică


Digital education content in the EU : state of play and policy options : final report/ European Commission, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture Day, L., Colonnese, F., Gasparotti, A., et al.,, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023. - 229 p,- Idem [Resursă electronică]. – 


Acest studiu a avut ca scop evaluarea situației actuale a conținutului educațional digital în întreaga Europă și susținerea Comisiei Europene în identificarea posibilelor domenii de intervenție la nivelul UE.

Domeniul de aplicare al studiului a inclus educația timpurie, învățământul primar, secundar, profesional și superior.

Studiul a utilizat metode mixte, combinând cercetarea documentară cu o cartografiere a celor 27 de state membre ale UE, studii de caz și o analiză a pieței. Acesta prezintă o revizuire a literaturii de specialitate realizată în legătură cu definițiile și descrierile existente ale conținutului educațional digital.


Vezi de asemenea




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti