Faceți căutări pe acest blog

UE: e-publicații - Orientări UE privind reluarea în siguranță a activităților în sectoarele culturale și creative – COVID-19

 

Orientări UE privind reluarea în siguranță a activităților în sectoarele culturale și creative – COVID-19: COMUNICARE A COMISIEI EUROPENE. - Bruxelles, 29.6.2021 C(2021) 4838 final. - 11 p. [Accesat 30.06.2021]

Disponibil : https://ec.europa.eu/culture/sites/default/files/2021-06/COM-2021-4838-covid_ro.pdf


Într-un moment în care situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare se accelerează, statele membre redeschid treptat spații și activități culturale. Orientările  au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condițiile specifice de la nivel național, regional și local. Se preconizează că acestea vor orienta conceperea și punerea în aplicare a măsurilor și protocoalelor în țările UE pentru a acoperi atât redeschiderea în condiții de siguranță, cât și redresarea sustenabilă în sectoarele culturale și creative.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cultura a ajutat oamenii să facă față efectelor măsurilor de izolare și distanțării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate și adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să își reia treptat activitățile în condiții de siguranță și să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale și creative sunt atuuri europene puternice și sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru reziliența sporită a societății europene și, în general, pentru modul nostru de viață european.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sectoarele culturale și creative au plătit un preț ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus. În același timp, criza a evidențiat importanța acestora pentru societatea și economia noastră. Odată cu creșterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricțiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În același timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă și reziliența întregului sector.


Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitară. Ele iau în considerare diferitele situații epidemiologice din statele membre și evoluția acestora. Orientările furnizează indicatorii și criteriile (cum ar fi circulația virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecție, utilizarea testelor și depistarea contacților), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activități.

Mai precis, orientările recomandă următoarele măsuri și protocoale: 

 Vezi de asemenea
Cultura în vremuri de Covid-19 sau cum am descoperit că nu putem trăi fără cultură și creativitate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti